مجتبی راعی، کارگردان سینما، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره جایگاه مفهوم عاشورا در سینمای ایران گفت: من عاشورا را به لحاظ معنا به اندازهای وسیع میدانم که به هیچوجه سینما نمیتواند در یک کار سینمایی یا سریال بیانگر تمام آن باشد. برای همین در این حوزه نباید به دنبال کارهای آرمانی بود، هرچند فیلمهای خوبی چون «روز واقعه» نیز در این عرصه تولید شدهاند. با این توضیح فکر میکنم اگر هر فیلمسازی به اندازه بضاعتش گوشهای از کار را بگیرد و فیلمی در این حوزه تولید کند، در حقیقت در جهت همسویی با آرمانهای قدم برداشته است.
با «عصر روز دهم» بیمهری شد
وی در پاسخ به این سؤال که آیا فیلمهایی با محوریت عاشورا باید تنها در قالب آثاری چون «روز رستاخیز» تولید شوند؟ گفت: ترجیح میدهم وارد این حوزه نشوم، چون ممکن است اظهار نظری بکنم که در آینده برایم مشکلساز شود. اتفاقی که درباره فیلم «چ» رخ داد، چون در تلویزیون نسبت به فیلم انتقاد کردم و بازخوردهای ناخوشایندی برایم پیش آمد!
کارگردان فیلم «ترنج» افزود: برخوردی که با فیلم «عصر روز دهم» در سینما و تلویزیون شد به هیچ وجه مناسب کاری که عنوان عاشورا و دفاع مقدس را با خود یدک میکشد، نبود. جدا از بحث اکران، این فیلم در ایام محرم یا ماه رمضان از تلویزیون پخش نشد. در ضمن پخش ویدیویی این کار نیز در زمانی انجام شد که جامعه درگیر انتخابات ریاست جمهوری بود و کمتر به پخش یک فیلم سینمایی توجه داشت، البته امسال در هفته دفاع مقدس برای اولین بار از تلویزیون بدون اینکه تبلیغی پیرامون آن انجام شود، پخش شد. با توجه به این توضیحات من به فیلمسازان توصیه میکنم که اگر کسی میخواهد در این حوزه (عاشورا) کار کند، بهتر است از انجام آن منصرف شود چون با مسائل و مشکلات متعددی رو به رو میشود.
مسئولان تنها ادعای حب اهل بیت(ع) دارند
وی در پاسخ به این سؤال که چرا با فیلم عاشورایی وی چنین برخوردی انجام شده است، گفت: به نظر من مسئولان سینمایی فقط ادعا میکنند که امام حسین(ع) را دوست دارند، چون اگر اینگونه بود، باید «عصر روز دهم» به واسطه داشتنن پیامی مرتبط با امام حسین (ع) گرامی داشته میشد، اما متاسفانه آنها مشکلاتشان با فیلمساز را به جای اینکه با وی حل کنند، بر سر فیلم خالی کرده و بیمهریهای فراوانی نسبت به آن انجام دادند. این اقدامات نامهربانانه نسبت به فیلم تا به آنجا پیش رفت که حتی هانیه توسلی که در دو نقش متفاوت بازی فوقالعادهای از خود نشان داد، برای بهترین بازیگر جشنواره فجر آن دوره کاندیدا هم نشد!
تبعات نمایش خصوصی فیلم
راعی در پایان خاطرنشان کرد: دلیل دیگری که به ذهن من میرسد مربوط به پخش خصوصی این فیلم قبل از اکران است. در آن زمان به دعوت آقای مسجدجامعی که به ساخت فیلم کمک بسیار کرد، مسئولان اسبق دولتی، از میهمانان نمایش اختصاصی فیلم بودند. برای همین فکر میکنم مسئولان سینمایی دولت قبل کینه این فیلم را به دل گرفتند و بدترین عکسالعملها را نسبت به کار انجام دادند. این غرضورزی در بدترین شکل ممکن انجام شد در این میان میخواهم از آقای مسجدجامعی به خاطر حمایت همه جانبهای که از فیلم کردند، تشکر کنم. ایشان حتی مرا نزد نماینده آیتالله سیستانی در قم بردند و گفتند که به بنده اطمینان کامل دارند و خواستند که مساعدتهای لازم در عراق برای این فیلم انجام شود.