محمد انجمشعاع، معاون هماهنگی و نظارت راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به برگزاری جلسه دبیران شورای توسعه فرهنگ قرآنی استانها در روز دوشنبه 21 مهرماه، گفت: برابر با تصمیم دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی مقرر شد که دبیران شوراهای هماهنگی و گسترش فعالیتهای قرآنی استانها که مسئول اجرای مصوبات شورا در استانها هستند در سه نوبت جلسات تخصصی را برگزار کنند.
هدف برگزاری جلسات، اطلاع از آخرین وضعیت شوراهای استانی
وی افزود: اولین جلسه از این نشستها روز 21 مهر برگزار شد و جلسات دوم و سوم نیز به ترتیب 27 مهر و چهارم آبانماه برگزار خواهد شد. هدف اصلی از برگزاری این نشستها این است که شورا در جریان نحوه شکلگیری شوراهای استانی با ترکیبی که اردیبهشت ماه سال جاری ابلاغ شده است، قرار بگیرد و علاوه بر دریافت آخرین وضعیت شوراهای استانی و موانع، مشکلات و راهکارهایی که در جهت بهبود ساماندهی اولیه شوراها وجود دارد، از طریق گزارش دریافت کند و در نهایت تصمیمات واحدی را برای کل استانها در سطح راهاندازی ارکان شوراهای استانی اتخاذ کند.
انجمشعاع تصریح کرد: ارکانی که در شوراهای استانی در نظر گرفته شده است، علاوه بر اعضاء که از دستگاههای مختلف هستند و تقریباً میتوان گفت دستگاههای متناظری که در شورای اصلی توسعه فرهنگ قرآنی وجود دارند، در آن عضو هستند، علاوه بر آن سه کارگروه به عنوان کارگروههای متناظر و ارکان استانها در ساختار دیده شده است.
تشکیل سه کارگروه در شوراهای استانی
معاون هماهنگی و نظارت راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی اظهار کرد: این سه کارگروه عبارت از کارگروه آموزش عمومی با مسئولیت اداره کل آموزش و پرورش، کارگروه تبلیغ و ترویج با مسئولیت اداره کل ارشاد استانها و کارگروه آموزش عالی با مسئولیت دانشگاه ارشد و مادر استانها است، علاوه بر این شورا نیازمند این بود که در ارتباط با یکی دیگر از ارکان اصلی که شوراهای شهرستانی هستند آخرین وضعیتها را دریافت کند و تصمیماتی برای آن اتخاذ کند.
وی بیان کرد: در این جلسه مقرر شد دبیرخانه در استانها اولاً منفک از ساختارهای قرآنی موجود در ادارات کار خود را انسجام دهد و استانهایی که چنین دبیرخانهای را تحت عنوان دبیرخانه شورای هماهنگی و توسعه فعالیتهای قرآنی استانها تشکیل ندادهاند تشکیل دهند و با هویت مستقلی از ارشاد استانها و حتی با سربرگی که متعلق به شورا هست این کار را انجام دهند.
تهیه اطلس قرآنی استانها
انجمشعاع گفت: همچنین مقرر شد برای انسجام این شوراها احکام اعضا و ارکان به امضای ریاست شورای استانی که نمایندگان ولی فقیه در استانها هستند برسد، برای اینکه شورا در جریان وضعیت کمی و کیفی موجود خود در موضوعات و فعالیتهای قرآنی قرار بگیرد، مقرر شد استانها تلاش کنند با بهرهگیری از فرمتهایی که در ارتباط با تهیه اطلس قرآنی استان با استفاده از اطلس فرهنگی اقدام کنند.
معاون هماهنگی و نظارت راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی افزود: اگرچه برخی از استانها این کار را آغاز کردهاند، قرار شد این تجربه و اندوخته به سایر استانها منتقل شود، همچنین در این جلسه پیشنهاد شد که در ترکیب شوراهای قرآنی هر استان، شهردار مرکز استان و یا رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر و یا رئیس شورای شهر به عنوان عضو اصلی در جلسات عضویت داشته باشند. همچنین مقرر شد این موضوع در دبیرخانه شورا با نگاه مثبت بررسی و ابلاغ شود.
وی تصریح کرد: علاوه بر این با عنایت به تصویب سند فعالیت قرآنی کلان شهرها در همایش سه سال قبل مسئولان فرهنگی شوراهای اسلامی کلانشهرها که در زنجان برگزار شد، مقرر شد با هماهنگی با این مجموعه این سند در اختیار اعضای شورای استانها قرار بگیرد. در بحث آگاهی از وضعیت موجود و پیگیری روند اجرای مصوبات استانی، با عنایت به ماده سه و هفت در آییننامه، مقرر شد در استانها هیئتهای پایشی برای بررسی عملکرد قرآنی دستگاهها تشکیل شود و تا پایان سال 93 نتایج پایش در اختیار شورای توسعه فرهنگ قرآن قرار بگیرد.
انجمشعاع اظهار کرد: به استناد به همین آییننامه دبیرخانه شورا تا پایان آبانماه شاخصهای نظارت و پایشهای استانی را تهیه خواهد کرد و در اختیار استانها قرار خواهد داد.
معاون هماهنگی و نظارت راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی در ادامه در پاسخ به این سؤال که تاکنون چند استان شورای توسعه را راهاندازی کردهاند، گفت: در تمام استانها اصل شورا تشکیل شده است، البته برخی استانها با توجه به اینکه ابلاغیه در اردیبهشتماه بوده است چهار جلسه را نیز برگزار کردهاند و برخی نیز سه و برخی نیز اولین جلسات خود را در مهرماه برگزار کردهاند.
شوراهای استانی در تمام استانها تشکیل شده است
وی در ادامه یادآور شد: میتوان گفت که تمام استانها در جهت راهاندازی ساختار جدید اقدام داشتهاند و در همین رابطه در جلسه روز گذشته مقرر شد به استناد آییننامه شورای استانی همه استانها جلسات ماهانهای را داشته باشند و مصوبات آنها در اختیار شورای توسعه فرهنگ قرآنی قرار بگیرد.
انجمشعاع در مورد راهاندازی این شوراها در شهرستانهای کشور نیز اظهار کرد: بنابر استناد به آییننامه موجود، شوراهای شهرستانی در صورت تقاضای فرماندار یا امام جمعه تشکیل میشود، اما در جلسهای که روز گذشته برگزار شد مقرر شد با یک شیب نسبتاً ملایم و توجیه مسئولان شهرستانها این کار تا پایان سال 94 عملیاتی شود.
معاون هماهنگی و نظارت راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی تصریح کرد: انتظار اصلی ما این است که در جهت ترغیب و تهییج مسئولان استانی و ضرورتهای موجود، دبیران شوراها اقدام کنند تا به عنوان یک مطالبه شهرستانی این کار پیگیری شود و مورد درخواست همه شهرستانها باشد تا بعد از تشکیل به صورت جدی مسئولان شهرستانها در جهت وظایف محوله ایفای نقش کنند.
وی در پایان در مورد دستور کار جلسات دوم و سوم دبیران شورای توسعه فرهنگ قرآنی استانها گفت: دستور کار آن جلسات نیز همین موارد است و ممکن است با توجه به تجارب استانها نکات جدیدتری به عنوان دستور کار مطرح شود.