حجتالاسلام والمسلمین علیرضا سبحانینسب، کارشناس فضای مجازی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به آثار حقیقی فضای مجازی اظهار کرد: شبکههای اجتماعی یک فضای مجازی است که برای ارتباطات حقیقی از جنس رسانه به وجود آمده است و به دلیل آنکه فیزیک بدن کاربر در آن مکانها و نرمافزارها حضور ندارد، عنوان فضای مجازی به آن اطلاق میشود اما ذهن، فکر و قلب انسان درگیر آن شبکهها میشود و در نهایت آثار حقیقی کاربران از این شبکههای اجتماعی همچون خوشحالی، غمگینی، تأسف، عاشق شدن، متنفر شدن و بسیاری از احساسات را شاهد هستیم.
وی افزود: افراد در مکانهای حقیقی به دلیل آنکه مورد نظاره دیگران هستند احتمال آنکه در این فیزیک حقیقی خطا و فریب و دقل بازی داشته باشند، کمتر است؛ بنابراین تمام خطوط قرمزی که در فقه برای روابط میان زن و مرد آمده است، در فضای مجازی هم این خطوط قرمز حکم فرماست.
شکستن خطوط قرمز فضای مجازی منجر به دردسرهای حقیقی میشود
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: گاهی اوقات در فضای مجازی شاهد فریب خوردن کاربران هستیم یعنی آنها با اشتراک گذاشتن عکسهایشان، وارد حریم خصوصی یکدیگر میشوند و یا مطالبی میانشان رد و بدل میشود که سبب شکستن خطوط قرمز میشود و در نهایت آنها را دچار دردسرهایی در فضای حقیقی خواهد کرد.
وی افزود: اگر ارتباط میان زن و مرد در فضای حقیقی به همراه شکستن خطوط قرمز باشد، حرام است و این حکم هم در فضای مجازی پابرجاست. همچنین هر عکس، صوت و چت کردنی که منجر به تحریک جنسی شود، این رابطه در فضای مجازی حرام است.
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: شبکههای اجتماعی با یک واژه «مجازی» از فضای حقیقی جدا نمیشوند یعنی همان حکم و خط قرمزی که در فضای حقیقی وجود دارد در فضای مجازی هم وجود دارد با این تفاوت که یک سری خطوط قرمز جدیدی در فضای مجازی وجود دارد.
هویت جعلی کاربران؛ خط قرمز جدید شبکههای اجتماعی
وی بیان کرد: هویت پنهان کاربران یا هویتهای جعلی از خطوط قرمز شبکههای اجتماعی است یعنی پشت هر عکس و شکلکی که در این شبکهها وجود دارد، موجود ناشناختهایست که از هویت و انگیزه حضورش بیخبر هستیم.
حجتالاسلام سبحانینسب اظهار کرد: خطوط قرمز فضای مجازی، لزوما حلال و حرام نیست گاهی خطوط قرمز قوانین جمهوری اسلامی است که کاربران باید در ارائه اطلاعات بسیار دقت لازم را داشته باشند تا اطلاعات مورد سوءاستفاده قرار نگیرد.
وی افزود: شبکههای مجازی فریبندگی دارد و زمانی که کاربر از چشم ناظران بیرونی پنهان میشود، به نوعی خودش با نفسش تنها میماند و در این نقطه است که باید انسان بتواند کنترل نفسش را داشته باشد درغیراین صورت به سمت هوس خواهد رفت.
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: بسیاری از انسانها ممکن است صبحت کردن بی قید و شرط با نامحرم را رفتاری زشت بدانند اما همین انسانها در شبکههای اجتماعی به نام روشنفکری پا به جلو میگذارند و ارتباطات بی حد و اندازه با نامحرم را شهوترانی و هوسرانی قلمداد نمیکنند.
خودکنترلی در خلوت
وی افزود: بسیاری از کاربران اگر ناظری را در شبکههای اجتماعی شاهد باشند، قطعا هر عمل و رفتاری را انجام نمیدهند. متأسفانه معیار تقواهایمان همان تقواهای فضای حقیقی است و خدا را در خلوتمان ناظر بر رفتارمان نمیدانیم که همه اینها نشاندهنده تقوا و خودکنترلی ضعیف است.
قدری به فکر رفتارهایمان در فضای مجازی باشیم
حجتالاسلام سبحانینیا اظهار کرد: غفلت از فضای مجازی، آثار حقیقی دارد. آثار فضای مجازی، حقیقی است. خندیدن، عاشق شدن و بسیاری از احساسات دیگر از جمله آثار حقیقی فضای مجازی است که اگر توجه نداشته باشیم، روزی از کارهای اشتباهمان آسیب خواهیم دید. گاهی لایکها و کامنتها میان نامحرمان خانوادههایی را به هم میریزد بنابراین قدری به فکر رفتارهایمان در فضای مجازی باشیم.