کد خبر: 1462552
تاریخ انتشار : ۲۹ مهر ۱۳۹۳ - ۱۳:۳۷
قزوه در نشست خبری جایزه صفارزاده:

صفارزاده در خدمت قرآن و انقلاب بود/ راه‌اندازی دبیرخانه دائمی جایزه

گروه ادب: مدیر دفتر آفرینش‌های ادبی حوزه هنری در نشست خبری کنگره علمی ـ ادبی صفارزاده گفت: دبیرخانه دائمی کنگره صفارزاده را در حوزه هنری راه‌اندازی می‌کنیم که در ادامه آن جلسات دائمی شعر برای بانوان به صورت تخصصی به‌زودی برپا می‌شود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، علیرضا قزوه، مدیر دفتر آفرینش‌های ادبی حوزه هنری، در نشست خبری این کنگره که امروز، 29 مهرماه، در حوزه هنری برگزار شد، با بیان اینکه بیش از 500 پایان‌نامه در حوزه ادبیات انقلاب اسلامی نوشته شده است، گفت: اگر روزی نگران بودیم که در مسئله ادبیات انقلاب، شعر و داستان انقلاب و نقد ادبی انقلاب ورود پیدا نکرده بودیم، امروز می‌توانیم بگوییم که دانشگاه در این حوزه در حد کمال تلاش کرده است.
قزوه گفت: دبیرخانه شعر صفارزاده و زنان را در دفتر آفرینش‌های حوزه هنری راه‌اندازی می‌کنیم و در ادامه آن جلسات دائمی شعر برای بانوان به صورت تخصصی به زودی برپا می‌شود که این رویکرد نیز به برکت جایزه ادبی صفارزاده باشد.
وی با بیان اینکه دانشگاه به نحو مطلوب وارد این میدان شده است و استادان متعهد نیز وارد این حوزه شده‌اند، گفت: بسیاری از پایان‌نامه‌هایی که دانشجویان ما نوشتند، از وزانت علمی خوبی برخوردار هستند؛ به ویژه با حضور چهره‌های دانشگاهی که خود نیز به نوعی نویسنده، شاعر و منتقد هستند و تعلق خاصی به ادبیات انقلاب دارند.
ادبیات انقلاب با بیش از 5 هزار اثر ادبی خود را تثبیت کرده است
قزوه ادامه داد: امروز ادبیات انقلاب بحثی جدی است و کسانی که می‌خواهند این ادبیات را نادیده بگیرند، به نوعی لجاجت کودکانه انجام می‌دهند. ادبیات انقلاب امروز با پشتوانه بیش از 500 پایان‌نامه و بیش از 5 هزار اثر ادبی، خودش را از جهت فرم و محتوا تثبیت کرده است و به فضای بسیار خوبی رسیده است که نشان می‌دهد حرکت جدی صورت گرفته است و موجب رضایت بزرگان ادبی است.
مدیر دفتر آفرینش‌های ادبی حوزه هنری تصریح کرد: صفارزاده از جمله بنیانگذاران حوزه هنری است که پایگاه جدی ادبیات، هنر و اندیشه انقلابی است. وی از جمله کسانی است که در ابتدای انقلاب پایگاهی را با عنوان حوزه اندیشه و هنر تاسیس کردند.
قزوه افزود: صفارزاده چهره دانشگاهی نیز است و از پیش از انقلاب در دانشگاه‌ها تدریس می‌کرد و استادتمام دانشگاه بود و تمام ویژگی‌های علمی یک شاعر صاحب‌سبک را داشت و از پیش از انقلاب دارای اندیشه‌های انقلابی بود.
صفارزاده در حوزه شعر و ادبیات انقلاب و نور و قرآن حرکت می‌کرد
وی به شعرهای صفارزاده اشاره کرد و گفت: اشعار و آثار و حتی نامه‌هایی که صفارزاده دارد، با بیداری و نور و انقلاب توأم بوده است و «بیعت بیداری» نام یکی از آثار وی است. صفارزاده در حوزه شعر و ادبیات انقلاب و نور و قرآن حرکت می‌کرد.
قزوه از مقایسه میان دو،پ سه شاعر ایرانی یاد کرد و با بیان اینکه بین فروغ فرخزاد و صفارزاده مقایسه‌ای انجام داده است، گفت: همان طور که می‌دانید، فروغ فرخزاد را شاید برخی از افراد هنوز در جامعه ما نشناسند و وی را متعلق به ادبیات دیگری بدانند که آن ادبیات، ادبیات قبل از انقلاب و ادبیاتی باشد که بتوانیم با فضاهای معنوی آن را بیگانه بدانیم؛ در حالی که این طور نیست.
وی ادامه داد: فروغ در آخرین کارهایی که از خود به یادگار گذاشته است، به ویژه در «فصل سرد» و «تولدی دیگر»، فروغ دیگری بود. به این معنی که همان انقلابی که در شعر صفارزاده خیلی زود اتفاق افتاد، در فروغ خیلی دیر این اتفاق مبارک افتاد و به قول رهبر معظم انقلاب طی چند سال پیش در دیدار با شاعران، «فروغ عاقبت به خیر شد»؛ یعنی در فضای نورانی و ادبیات اصیل حرکت کرد و پایان فروغ، زیبا بود.
قزوه در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: جامعه ادبی، فروغ را چه بعد و چه قبل از انقلاب در حد استحقاق خودش شناخت، یعنی فروغ همیشه نامش از آثارش جلوتر بود. چهره‌ای بود که سبک خاص خود را داشت و در روزگار جوانی خیلی خوب درخشید و شعرهایش نقل محافل بود و بیش از آن استحقاقش یا در حد استحقاقش معرفی شد.
مقایسه فروغ فرخزاد و صفارزاده
وی افزود: متاسفانه در حق صفارزاده چه بعد و چه قبل از انقلاب اجحاف شد و معرفی نشده است. وزنه تراز صفارزاده مسلماً از فروغ سنگین‌تر است. این مقایسه به این دلیل بود که جامعه ما چه بعد و چه قبل از انقلاب به این بانوی بزرگوار به نوعی ظلم کرده است و شاید صحیح‌تر آن باشد که هر دو این افراد در یک حد و اندازه بزرگ هستند، ولی از حیث اندیشه، مسلماً صفارزاده بالاتر و از حیث فرم و سبکی که ارائه کرد، سبک بسیار کامل ادبی بود که خیلی از شاعران روزگار بعد، سبک وی را تجربه کردند.
قزوه با بیان اینکه در مقام مقایسه این دو شخصیت نیست، گفت: جامعه ما باید دست‌کم صفارزاده را در حد فروغ معرفی می‌کرد و تحویل می‌گرفت و اگر بخواهیم کمتر از فروغ به صفارزاده نگاه کنیم، اجحاف کرده‌ایم.
وی اظهار کرد: صفارزاده علاوه بر فضاهای ادبی که تجربه کرد، چهره کامل دانشگاهی هم بود که در حوزه نظریه‌پردازی کار کرده بود و در حوزه ترجمه کارهای بسیار موفقی ارائه داده بود. وی همچنین در حوزه‌های قرآن‌پژوهی کارهای خاص کرده بود و ترجمه قرآن وی به زبان انگلیسی جزء بهترین ترجمه‌هاست.
قزوه با بیان اینکه امسال نیز که تلاش کرده‌ایم که یک چهره ادبی از زنان را به عنوان بانوی برگزیده معرفی کنیم، بر یک چهره دانشگاهی تاکید داشتیم، ادامه داد: این چهره یک استادتمام دانشگاه است که کارهای بسیار ارزنده‌ای ارائه کرده و مقالات ارزشمندی نوشته است و حتی درباره صفارزاده نیز مقاله بسیار خوبی دارد. وی در حوزه نسخه‌شناسی کار کرده است و در حوزه پژوهش ادبی کارهای ارزنده‌ای انجام داده و طبع ادبی هم دارد و با روحیات صفارزاده نیز نزدیک است.
وی با بیان اینکه برگزیده امسال بیشتر جنبه دانشگاهی دارد، گفت: دانشگاه نیز می‌توانست سهم صفارزاده را ادا کند و در دانشگاه نیز بزرگداشتی برای وی بگیرد، به ویژه در دانشگاهی که صفارزاده تعلق به آن داشت و در آن تدریس کرده بود.
چرا صفارزاده جایزه همایش چهره‌های ماندگار را نپذیرفت؟
قزوه با بیان اینکه صفارزاده جزء چهره‌های ماندگار است، افزود: وی که به عنوان چهره ماندگار شناخته شده بود، قبول نکرد که در روزگاری که در جامعه فقر وجود دارد و مردم مشکل مالی دارند، جایزه را بگیرد.
وی با بیان اینکه صفارزاده از پذیرش جایزه‌هایی از این دست فراری بود، ادامه داد: دانشگاه باید سهم خود را در حوزه شخصیت صفارزاده ادا کند، هر چند که بسیاری از 500 پایان‌نامه که درباره شعر، ادبیات و داستان انقلاب و دفاع مقدس نوشته شده‌اند، متعلق به صفارزاده است و بیش از 40 پایان‌نامه با تامل در آثار صفارزاده نوشته شده است.
قزوه یادآور شد: خیلی از پایان‌نامه‌ها درباره قیصر امین‌پور، احمد عزیزی و ... بود. چهره‌های شعر انقلاب امروز در دانشگاه مورد توجه قرار می‌گیرند و این موضوع فصل مبارکی است، به ویژه درباره کارهایی که درباره قیصر امین‌پور، سیدحسن حسینی، طاهره صفارزاده، علی معلم و ... انجام می‌شود.

برنامه‌های گفته‌شده اجرایی می‌شود

رضا اسماعیلی، دبیر این کنگره نیز در این نشست یادآور شد: وعده‌هایی که در این کنگره داده شد، با حمایت‌های دفتر آفرینش‌های ادبی حوزه هنری پیگیری و به وعده‌ها جامه عمل پوشانده شد و تحقق یافت. از جمله موضوع رونمایی از تمبر یادبود و دو مجلد از کتاب‌هایی که درباره طاهره صفارزاده نوشته شده است که یکی توسط سوره مهر و دیگری توسط انتشارات پارس‌کتاب منتشر شده‌اند که در مراسم اختتامیه رونمایی می‌شوند.
وی همچنین از نامگذاری یکی از خیابان‌ها و بوستان‌ها به نام این بانوی قرآنی یاد کرد و گفت: مسئولان شورای شهر قول مساعد دادند که تا پایان آبان‌ماه به صورت قطعی و صددرصد خیابان یا بوستانی به نام این بانوی فرهیخته علمی و ادبی نامگذاری می‌شود.
اسماعیلی اظهار کرد: امروز نیز روزنامه اطلاعات ضمیمه 16 صفحه‌ای درباره این بانوی فرهیخته را منتشر کرده است که در مراسم اختتامیه این ویژه‌نامه به همراه دو اثر یاد شده در قالب بسته فرهنگی به نمایندگان رسانه‌ها اهدا می‌شود.
وی افزود: در حوزه داوری آثار نیز کار با دقت نظر و حوصله انجام شده است و تقریباً به نتایج نهایی در بخش بانوی برگزیده فرهنگ و هم در بخش رقابتی که شعر و پژوهش بود رسیده‌ایم. در حوزه شعر، یک برگزیده از میان 250 قطعه شعر که به دبیرخانه رسیده بود و 200 قطعه آن مرتبط بود و داوری شد، انتخاب شد.
اسماعیلی ادامه داد: همچنین در حوزه مقاله و پژوهش نیز آثار مورد داوری قرار گرفتند و نفر برگزیده طی مدت زمان امروز و فردا مشخص می‌شود. برگزیده بخش بانوی برگزیده فرهنگی نیز مشخص شده است.

captcha