به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی «صدی البلد»، کتابخانه «عفیفالدین» در کاخ فرهنگ استان «اسیوط» مصر این نشست را برگزار میکند و در آن محتوای کتاب «معنای متن؛ پژوهشی در علوم قرآن» تألیف نصر حامد ابوزید بررسی میشود.
این نشست در راستای سلسله نشستهای فکری و ادبی هفتگی اداره کل نویسندگان مصر در محل کتابخانه کاخ فرهنگ اسیوط برگزار میشود.
عاطف العزازی، مسئول کتابخانه عفیفالدین استان اسیوط اظهار کرد: مشارکت و حضور در این نشست برای شهروندان مصری و صاحبنظران و فرهیختگان آزاد است.
وی افزود: ضیاء مکاوی، مدیر کاخ فرهنگ استان اسیوط بر برگزاری نشست نظارت دارد و هدف از برگزاری این گونه نشستها این است که بحث و بررسی درباره کارهای فکری شاخص نویسندگان مصری ارتقا یابد.
این کتاب درواقع محصول تدریس مؤلف در موضوع علوم قرآنی برای دانشجویان دانشگاه قاهره است که در مدت کوتاهی پس از انتشار، توجه و اعتنای بسیاری از قرآنپژوهان و منتقدان مسلمان و حتی پارهای از مستشرقان را به خود جلب کرده است.
ابوزید در این کتاب خود کوشیده است مباحث رایج علوم قرآنی را از منظری تازه و با نگرش و ذهنیت امروزی ببیند. مراد از نگرش و ذهنیت امروزی تمامی ابزارها و روشها و علوم شناختهشده بشری است که امروزه در اختیار داریم.
کتاب حاضر از یک سو کتابی سنتی است یعنی به موضوعی کهن در میراث اسلامی میپردازد و مواد و مصالح اصلی آن عمدتا متون و نظریات تدوینیافته در سنت گذشته ماست.
از سوی دیگر این کتاب اثری مدرن است، بدین معنا که میکوشد با به کارگیری نظریههای متن شناختی و روشهای متنپژوهی و زبانپژوهی قرائتی تازه از علوم قرآن ارائه دهد .
بخش نخست این کتاب با عنوان شکلگیری و شکلدهی متن در فرهنگ شامل مفهوم وحی، نخستین گیرنده متن، مکی و مدنیبودن آیات و ناسخ و منسوخ است.
بخش دوم با عنوان ساز و کارهای متن نیز مشتمل بر این موضوعات است: اعجاز، مناسبت میان آیات و سور، غموض و وضوح، عام و خاص و تفسیر و تأویل.
در بخش سوم نیز تغییر مفهوم و کارکرد متن در نگاه علوم فقه، کلام، قصص قرآنی و تأویل بررسی شده است.
مرتضی کریمینیا، از مترجمان کشورمان کتاب مفهوم متن؛ پژوهشی در علوم قرآن را به زبان فارسی ترجمه کرده است و این کتاب در سیام اردیبهشت 1381 در تهران چاپ و منتشر شد.