مجید ابهری، جامعه شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در خصوص نقش شبکههای اجتماعی در هدایت افکار عمومی به صورت صحیح و غلط، اظهار کرد: در غیبت واقعیت، شایعه تولد مییابد و به وسیله دو گروه تقویت و بزرگ میشود. گروه اول دشمنان و کسانی هستند که قصد ایجاد اضطراب اجتماعی و تضعیف امنیت ملی را دارند و گروه دوم افرادی هستند که بدون دشمنی و شاید از روی حسن نیت به تکثیر و انتقال اخبار میپردازند، که در این بین خبرها شایعات و دروغهای پرداخته شده نیز منتقل میشود.
وی با اشاره به کمرنگ بودن سامانه اطلاعرسانی در مورد موضوع اسیدپاشی در اصفهان ادامه داد: شبکه «من و تو» از ابتدای این حرکت به تفسیر و بزرگنمایی آن پرداخته و با هدف کم رنگکردن گردشگری از طریق پخش عدم وجود امنیت در اصفهان و دوم ربط دادن این موضوع به جناحهای مذهبی برای بدنام کردن نیروهای وفادار به انقلاب اسلامی فعال شد.
فقدان انسجام در هدایت افکار عمومی/ فعالیت میانداران مغرض
این جامعه شناس تصریح کرد: در این میان شبکههای اجتماعی همچون فیسبوک، توییتر، وایبر و اینستاگرام، به ابزاری برای هرچه بزرگتر کردن حوادث شد و حتی کار به جایی رسید که موضوع اسیدپاشی در اصفهان به یک مسئله کشوری تبدیل شد. در این میان کمرنگ بودن اطلاعرسانی و فقدان انسجام در هدایت افکار عمومی باعث شد میانداران مغرض، افراد دارای حسن نیت را نیز به دنبال خود بکشند.
وی بیان کرد: هیچ مسلمان و حتی کسانی که باورهای دینی ندارند، دست به چنین اقدام وحشیانهای نمیزند. سخنان امام جمعه اصفهان و سایر مقامات دینی و مسئولان کشور در محکومیت این حادثه غمانگیز نشاندهنده عدم دخالت جریانهای مذهبی در این حوادث میباشند، متأسفانه شوخیهای بسیار زشت و آزاردهنده تعدادی از افراد لاابالی در شهرهای دیگر باعث ایجاد وحشت بین زنان و خانوادهها شده است.
خلأ قانونی در تشدید مجازات اسیدپاشها
ابهری اظهار کرد: خلأ قانونی در تشدید مجازات اسیدپاشها از یک طرف و اینکه فرد جانی با علم به نکشتن، اما بدتر از کشتن وارد عمل میشود. قربانی تا پایان عمر به دلیل ظاهر آزاردهندهاش حتی خود وحشت نگریستن در آینه داشته و تا پایان زندگی در انحصار تنهایی، خود را زندانی میکند.
وی افزود: کسی که با قصد قبلی اسید تهیه میکند و قربانی را مورد حمله قرار میدهد از نظر رفتاری دچار ضعف شخصیت، کمرنگ بودن تربیت خانوادگی و فقدان باورهای دینی است و باید مورد معاینه رفتارشناسان و روانپزشکان قرار بگیرد.
قربانیان باید مورد حمایت دولت قرار بگیرند
این آسیبشناس اجتماعی تصریح کرد: قربانیان باید مورد حمایت دولت برای ادامه درمان قرار گیرد و حداکثر کمک به آنها شود. در میان قربانیان که همه از زنان هستند، کسانی وجود دارند که حتی از نظر ظاهر هیچگونه مشکلی ندارند، بنابراین باید قبول کرد که این حرکت با مدیریت دشمنان و همراهی دوستان غافل صورت میگیرد و رسانهها باید در این میان رسالت اجتماعی و دینی خود را به اجرا برساند.
وی یادآور شد: از همه کاربران درخواست میکنم از کپی کردن و انتقال اخبار و تصاویری که ریشه خبری آن تعریف نشده و هویت انسانی آن مجهول میباشد، جدا خودداری کند چراکه ممکن است ناخوداگاه این گونه افراد به عامل خبری دشمنان تبدیل شود و در ایجاد وحشت اجتماعی سهم داشته باشند.