حجت الاسلام والمسلمین علی اصغر عطاران طوسی، عضو هیئت علمی جامعة المصطفی(ص)، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به ماهیت فضای مجازی اظهار کرد: دغدغه همه جامعه به ویژهها خانوادهها اینترنت و شبکههای اجتماعی و فضای مجازی است. اینها همچون فناوریهای دیگر زاییده صنعت غرب و وارداتی است و بانیان آن اهداف پنهان و مرموزی از خلق و گسترش این صنعت را درنظر دارند. البته این رسانه در کنار آسیبها و تهدیدات، فرصتهایی هم دارد.
وی افزود: اعتیاد عموم به شبکههای اجتماعی به گونهای خاص پدیدهای شوم و خانمان برانداز و مخل نظم و امینت و سلامت اجتماعی است و این موضوع از جمله مباحثی بوده که شایسته توجه است و هر نوع اعتیاد به شبکههای اجتماعی از همان جنس اعتیادهای مذموم است.
افراط و زیادهروی ممنوع!
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: افراط و زیادهروی در استفاده از این سامانه و یا از این درگاه حضور پررنگ و بدون هدف از مباحثی است که قابل قبول نمیباشد و نمی توان گفت که مطلوب است. چگونگی تبدیل این تهدیدها و آسیبها به فرصت موضوع شایسته توجه است.
وی ادامه داد: ما نمیتوانیم خودمان را از این فضا دور یا حذف کنیم و یا صورت مسئله را پاک کنیم. راه چاره جز این است که از طریق خود شبکههای اجتماعی به این عرصه ورود کنیم و به دور از افراط و تفریط و با یک الگوپردازی دقیق وارد میدان شویم.
اول: مدیریت زمان
حجتالاسلام عطاران طوسی اظهار کرد: مدیریت زمان اولین قدم مقابله با شبکههای اجتماعی است. اگر این اتفاق از سوی والدین و فرزندان رخ دهد، همه به یک معنا خودشان را برنامه ریزی شده وارد این فضا میکنند و ساعات و مقداری مشخص و معین وارد این فضا میشوند و کمتر آسیب خواهند دید. زمانی که بزرگترها به ویژه والدین در هر ساعتی وارد فضای مجازی می شوند انتظار نمیرود فرزندانی که شیفتگی بیشتری به این فضا دارند، خودشان را محدود کنند.
دوم: مدیریت هدف
وی مدیریت هدف را دیگر قدم مقابله با آسیبهای شبکههای اجتماعی عنوان کرد و گفت: اگر هدفمان را از بهرهگیری از این فضا به عنوان ابزار نه به عنوان یک هدف در نظر بگیریم کمترآسیب خواهیم دید. متأسفانه امروز شبکههای اجتماعی به عنوان هدف مطرح شده است تا یک ابزار درنظر گرفته میشود، درحالی شبکههای اجتماعی ابزاری برای دریافت مطالب جدید و نو و یا ارائه مطالب است. اگر مدیریت هدف مدنظر قرار بگیرد و اینکه هدف از این چند دقیقه پرسه زدن و وب گردی چیست، کمتر آسیب خواهیم دید.
مدیریت خانه مهمترین اصل زندگی
عضو هیئت علمی دانشگاه جامعةالمصطفی(ص) تصریح کرد: مدیریت خانه از دیگر گامهای مؤثر در مقابله با آسیبهای شبکههای اجتماعی است. کانون گرم خانواده باید مدیریت شود یعنی خانوادهها زمانی را انتخاب کنند و گرد هم آیند و گپ و گفتی داشته باشند. خانه باید بتواند به اصالت خود برگردد.
وی بیان کرد: برای تربیت صحیح فرزندان در دوره فناوریهای نوین اطلاعات و ارتباطات باید به موضوعاتی همچون صرف وقت بیشتر، تدبیر و برنامهریزی دقیق، صبر و حوصله بیشتر، انتظار و توقعات منطقی، ارائه الگوهای مناسبتر و عمل کردن بیشتر تا حرف زدن، سخن و ملامت کمتر و خداترسی بیشتر توجه ویژهای داشته باشیم.
گروه مجازی به نام حیات طیبه را تأسیس کردهایم
وی بیان کرد: گروه مجازی به نام حیات طیبه را تأسیس کردهایم تا لایههای مختلفی از جامعه را گردهم آوریم و به ادبیات مشترک راههای رسیدن به حیات طیبه دست یابیم. اگر میخواهیم راه هدایت را در این دوره دنبال کنیم، چاره ای نیست که در خود پایگاهها و شبکههای مجازی فضایی را ایجاد کنیم و از همان مسیری که کاربران به گمراهی میرسند از همان مسیر هدایت شوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه جامعةالمصطفی(ص) تصریح کرد: 42 هفته از زمان راهاندازی تالار حیات طیبه میگذرد و هر هفته موضوعی انتخاب میشود و در طول هفته موضوع مورد تحلیل قرار میگیرد. نزدیک به 200 نفر نظراتشان را ارائه میکنند تا به جمعبندی دست یابند. این موضوعات متنوع و جذاب همچون ارتباط انسان با خدا، انسان با طبیعت و محیط، انسان با انسان و انسان با خویشتن است. در این گروه سعی میکنیم تا حرفها و نتایج و جمعبندیها کاربردی شوند.
هشدار! شبکههای اجتماعی آسیبهای روانی به دنبال دارد
وی یادآور شد: تمامی شبکههای اجتماعی این امکان را به ما میدهند تا صدای پیامهای دریافتی را قطع کنیم و در روز ساعات معینی، پاسخگوی پیامها باشیم. این صداها گاهی آزاردهنده است و در مدت طولانی آسیبهای روانی به دنبال خواهد داشت.
حجتالاسلام عطاران طوسی اظهار کرد: شبکههای اجتماعی جزء زندگی و برنامه زندگی انسانها شده است. بنابراین همانطور که بخشی از زندگی را به نماز خواندن، غذاخوردن و استراحت میپردازیم باید بخشی را هم به این فناوریها اختصاص دهیم. نباید همه ساعات زندگی را برای این ابزارها قرار دهیم.
زمان کار و حضور فعال در شبکههای اجتماعی!
وی افزود: یکی از آسیبهایی که سازمانها همچون خانوادهها گرفتار آن شده است این بوده که در ساعات کاری که باید حواسشان به کارشان باشد، مشغول وب گردی و حضور فعال در شبکههای اجتماعی هستند. همین موضوع سبب میشود که لقمه حرام وارد زندگی شود و بهتر بگوییم این کار به نوعی حقالناس است.
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: ما باید بدانیم در اداره، خانواده و جامعه یک نظم و قانونی حاکم است که اگر بی برنامگی حاکم باشد نه تنها خودمان بلکه دیگران هم از این برنامهها بهرهای نخواهند برد.به هنگام کار حواسمان باشد که با حضور فعال در شبکههای اجتماعی کمفروشی نکنیم.