کد خبر: 1466199
تاریخ انتشار : ۱۰ آبان ۱۳۹۳ - ۱۴:۰۷
ایکنا گزارش می‌دهد؛

نماز و سازمان میراث فرهنگی/ انتظار برای ایجاد تحول در قالب ۲۲ بند

گروه جامعه: سازمان میراث فرهنگی، پس از مدت‌ها سکون و جنجالی که تأثیرات آن دامن بخش اقامه نماز این سازمان را نیز گرفته بود، طی توافقنامه‌ای با ستاد مرکزی اقامه نماز متعهد به اجرای تفاهم‌نامه‌ای ۲۲ بندی شده است، توافقنامه‌ای با محوریت نماز.

به گزارش خبرگزاری بین‌‌المللی قرآن(ایکنا) پس از سال‌ها سکون در بخش اقامه نماز سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سازمانی که مسئولیت نظارت، مرمت و بازسازی تعداد زیادی از مساجد تاریخی کشور را بر عهده دارد و با تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی در ارتباط است، شاهد تحولی در بخش اقامه نماز این سازمان بودیم. 
تحولی که تفاهم‌نامه‌ای 22 بندی را در پی داشت و در آن مسئولیت‌هایی بر عهده سازمان میراث فرهنگی در خصوص نماز گذاشته شده است.
بر اساس این تفاهم نامه که اجرای 21 بند آن در سال جاری صورت می‌گیرد و یک بند آن یعنی «تدوین برنامه راهبردی نماز سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به صورت علمی» به سال آینده موکول شده است، سازمان میراث فرهنگی وظایفی از قبیل «تشکیل بانک جامع اطلاعات نماز و به روز رسانی آن به صورت مستمر»، «بررسی و آسیب‌شناسی وضعیت اقامه نماز در مراکز تحت پوشش سازمان» و «پیش‌بینی و تأمین امکانات لازم جهت اقامه نماز جماعت در مراکز تحت اختیار و نظارت سازمان» را بر عهده گرفته است.
به بهانه باز کردن درب مساجد به روی توریست‌ها، درب آنها را به روی نمازگزاران نبندیم
اکنون سازمان میراث فرهنگی مراقبت و نظارت بر بخش قابل توجهی از مساجد تاریخی کشور را بر عهده دارد. یکی از مهم‌ترین اقدامی که در مساجد باید صورت گیرد اقامه نماز است. پس شایسته نیست به بهانه تاریخی بودن مساجد، درب آن را به روی نمازگزاران ببندیم و به روی توریست‌ها باز کنیم بلکه همه مساجد از جمله مساجد تاریخی با اقامه نماز باید پویا و فعال باشند.
بر همین اساس باید با اندیشیدن تمامی تمهیدات لازم امکان اقامه نماز در مساجد تاریخی فراهم شود، قدر مسلم مشاهده زنده و پویا بودن مساجد برای توریست‌ها نیز جذاب است و پخش اذان و اقامه نماز می‌تواند گردشگران مسلمان را به اقامه نماز در مساجد تاریخی جلب و برای سایر گردشگران نیز تأثیر ارزشمند فرهنگی در پی داشته باشد.
از سوی دیگر اقامه نماز در مساجد تاریخی عمل به نیت واقف و سازنده مسجد است. مسئله‌ای که به نظر می‌رسد با اجرای بند «پیش‌بینی و تأمین امکانات لازم جهت اقامه نماز جماعت در مراکز تحت اختیار و نظارت سازمان» می‌توان امیدوار به تحقق آن بود.
تدوین استاندارهای لازم برای نمازخانه‌ در تأسیسات و مؤسسات گردشگری
«همکاری و مشارکت با ستاد اقامه نماز کشور در اجرای نظام جامع آماری نماز»، «پیش‌بینی و تأمین سازوکار مناسب جهت نظارت نظام‌مند و مستمر بر نمازخانه‌های مراکز در اختیار»، «تقدیر و تکریم فعالان و خادمان اقامه نماز دستگاه»، «تشکیل هسته یاوران نماز در بین کارکنان سازمان و مراکز تابعه و ادارات کل استان‌ها و آموزش آنان» و «تدوین تصویب و ابلاغ استاندارهای لازم برای نمازخانه‌ در تأسیسات و مؤسسات گردشگری، نمایشگاه‌ها، مراکز فرهنگی، گنجینه‌ها و رستوران‌های مستقر در جاده‌ها» از دیگر مفاد تفاهم‌نامه سازمان میراث فرهنگی و ستاد مرکزی اقامه نماز است.
مرمت، احیا و نگهداری مساجد تاریخی و بقاع متبرکه تحت پوشش سازمان
همچنین بر اساس این تفاهم‌نامه «مرمت، احیا و نگهداری مساجد تاریخی و بقاع متبرکه تحت پوشش سازمان»، «تعمیر، تجهیز و نگهداری نمازخانه‌های مراکز و واحدهای تابعه در صورت نیاز»، «برگزاری مسابقات متنوع فرهنگی، هنری و آموزشی با موضوع نماز»، «ایجاد تمهیدات لازم جهت پخش اذان در وقت شرعی اقامه نماز در کلیه مراکز تحت اختیار و تحت نظارت» و «برگزاری دوره آموزشی 28 ساعته آداب، اسرار و احکام نماز برای کارکنان به صورت مجازی» بر عهده سازمان میراث فرهنگی گذاشته شده است.
این سازمان همچنین متعهد به «برگزاری دوره آموزشی 18 ساعته فعالان اقامه نماز ویژه رابطین نماز»، «برگزاری نشست‌های تخصصی با موضوع توانمندسازی و مهارت افزایی ائمه جماعات روحانی دستگاه»، «تهیه و توزیع مجله چند رسانه‌ای با محتوای شناخت‌های قرآنی و ترویج فرهنگ قرآن و اهل بیت(ع) و ترویج نماز»، «برگزاری جشنواره هنرهای قرآنی با موضوعات نماز» و «تهیه و توزیع محصولات فرهنگی، هنری و فکری (شامل آثار نمایشی، نرم‌افزار، کتاب، بروشور، بازی‌های فکری و ...) با موضوع نماز» شده است.
به نظر می‌رسد بخشی از این تعهدات از جنبه تخصصی فعالیت سازمان میراث فرهنگی دور شده و نیازمند استخدام گروه‌های تخصصی خارج از حوزه میراث فرهنگی است در حالی که با توجه به پتانسیل بالای سازمان میراث فرهنگی در ارتباط با گردشگران بهتر بود تعهدات سمت و سویی تخصصی‌تر و مرتبط با رسالت سازمان میراث فرهنگی پیدا می‌کرد تا تعهداتی که ارجاع آنها در تخصص و اختیار سایر نهادهای فرهنگی کشور است.
«برگزاری مراسم جشن تکلیف برای فرزندان کارکنان سازمان»، «برگزاری نشست صمیمی با کارکنان و خانواده آنان در خصوص آموزش شیوه دعوت فرزندان به اقامه نماز» و «حمایت و پشتیبانی از طرح‌ها، برنامه‌ها و فعالیت‌های دینی و اقامه نماز مؤسسات فرهنگی و تشکل‌های مردم نهاد» آخرین بندهای تفاهم‌نامه برنامه‌های سال 93 سازمان میراث فرهنگی و ستاد اقمه نماز است.
بندهایی که باید منتظر ماند و دید که آیا پس از سال‌ها سکون جنجالی در سازمان میراث فرهنگی و تغییرات مداوم مسئولان این سازمان بالاخره محقق خواهند شد یا خیر. آن هم در سازمانی که زمانی حکم دورکاری برای امام جماعت خود صادر می‌کرد.

captcha