حجتالاسلام و المسلمین فخرالدین صابری، مدیر موزه ملی قرآن کریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره اینکه آیا مراکزی نگهداری نسخ خطی را برعهده دارند، از شرایط نگهداری مناسب برخوردار هستند یا خیر، گفت: چند نوع مرکز نگهداری نسخ خطی وجود دارد که بخشی از آنها شامل موزهها و کاخموزهها همچون گلستان هستند که شرایط مناسب را برای نگهداری این آثار دارند.
وی ادامه داد: ولی این ظرفیت در استانها همچون اردبیل و موزههایی که در دیگر استانها دیده میشود چندان مناسب نیست و آثاری که در آنها به نمایش گذاشته شده یا نگهداری میشوند نیازمند شرایط مطلوبتری برای حفاظت هستند.
نسخ خطی تبریز، اوضاع بسامانی ندارند
حجتالاسلام صابری با بیان اینکه از برخی موزههای قرآن استانها بازدید کرده است، عنوان کرد: قرآنهای خطی بسیار کهن که در ویترینهای موزه قرآن تبریز نگهداری میشوند، وضعیت چندان بسامانی ندارند. البته در تهران، برخی از مراکزی که نسخ خطی در آنها نگهداری میشود، وضع مناسب است و میتوان با اطمینان بالاتر نسبت به نگهداری این آثار اقدام کرد.
وی با اشاره به کاخموزههای تهران و شرایط مطلوبی که برای نگهداری نسخ خطی دارند، اظهار کرد: این موضوع در شهرستانها عمومیت ندارد و وضعیت در همه استانها مطلوب نیست.
مدیر موزه قرآن با اشاره به اماکنی همچون منازل، هیئت امنای مساجد و امامزاده، گفت: این مکانها، شرایط نگهداری مناسبی ندارند و وجود چنین شرایطی نیز طبیعی است. از سویی افرادی که این نسخ را در اختیار دارند، تمایل چندانی برای ارائه آنها به موزهها ندارند.
وی ادامه داد: موزه ملی قرآن کریم آمادگی آن را دارد که نسخ خطی را دریافت و از آنها مراقبت و نگهداری کند. همچنین کارشناسان زبده درباره آثار ارائه شده، به ارزشیابی و کارشناسی میپردازند و بر اساس آن، آثار قیمتگذاری شده از صاحبان آنان، خریداری میشود.
مساجد و امامزادهها تاکنون برای ارائه نسخ قرآن اقدامی نکردهاند
به گفته مدیر موزه ملی قرآن کریم، این موزه آمادگی خریداری نسخ خطی قرآن را از هیئات امناء مساجد و اشخاص اعلام میکند و چنانچه این آثار به مرمت نیاز داشته باشند نیز نسبت به مرمت و نگهداری این آثار در شرایط مطلوب آمادگی دارد.
وی با بیان اینکه گاهی اوقات، افراد به خودی خود این نسخ را با عنوان وقف در اختیار موزه قرآن قرار میدهند، افزود: البته این افراد، جنبه حقیقی دارند و هیئات امنای مساجد و امامزادگان در این باره اقدامی نکردهاند.
حجتالاسلام صابری درباره اهدا و وقف این آثار توسط اشخاص حقیقی گفت: این گروه از نسخ به صورت ارثیه و کتب قرآنی که متعلق به اجداد افراد حقیقی بوده است، در اختیار آنان قرار گرفته و آنان نسبت به حفظ این آثار ارزشمند احساس مسئولیت کردهاند و با توجه به اینکه شرایط نگهداری این آثار در منازل هموار نیست، این آثار را برای ارزشیابی و قیمتگذاری به موزه ارائه میکنند. این آثار در موزه ثبت شده و به معرض دید گذاشته میشود.