کد خبر: 1471019
تاریخ انتشار : ۱۷ آبان ۱۳۹۳ - ۱۴:۲۲
مروری بر جلوه‌های قرآنی سالار شهیدان؛

تشابهات وجود نورانی امام حسین(ع) و قرآن ‌تا زمان شهادت آن حضرت

گروه فعالیت‌های قرآنی: حجت‌الاسلام چمانی اظهار کرد: اعتقاد بر این است که سیدالشهدا(ع) قرآن ناطق و سیمای کلام الهی است، لذا تشابهات فراوانی بین وجود نورانی آن حضرت با کلام وحی وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از استان مرکزی، بی‌تردید مهمترین دستاورد قیام امام حسین(ع) حفظ و تحکیم احکام اسلام است چراکه اگر حماسه عاشورا نبود، به‌سبب تحریفاتی که سردمداران حکومت‌های جائر در مبانی اسلامی ایجاد کرده بودند، امروز از حقیقت اسلام اثری نمی‌ماند.

به حق باید گفت «الاسلام محمدیّ الحدوث و حسینیّ البقاء» است، یعنی دینی که حضرت محمد(ص) از طرف خداوند آورد، به یاری فداکاری‌های امام حسین(ع) زمینه بقا و استمرارش فراهم شد. خداوند متعال در حدیث قدسی خطاب به پیامبر اکرم(ص) می‌فرمایند: «ای محمد من حسین را نگهبان وحی قرار دادم و او را با شهادت عزیز و گرامی داشتم» و این مؤید صادقی بر این مدعا است.

امام حسین(ع) و آیه تطهیر
به اتفاق علمای شیعه و سنی مفهوم اهل بیت(ع) در آیه «انّما یریدُ اللّهَ لِیُذهِبَ عنکم الرِّجْسَ اهلَ الْبَیْتِ و یُطهّرکُم تطهیرا» شامل امام حسین(ع) نیز می‌شود. علامه «بهجت افندی» از علمای اهل سنت در این باره می‌نویسد «امّت اسلامی بر این مطلب متفقند که این آیه در شأن پیامبر اکرم(ص)، علی(ع) و فاطمه(س) و حسن و حسین(ع) نازل شده است». از ام سلمه نقل می‌کنند که گفته است «این آیه در منزل من بر پیامبر اکرم(ص) نازل شد و رسول خدا(ص) مصداق آن را علی، فاطمه و حسن و حسین(ع) ذکر کردند. من عرض کردم آیا من نیز مصداق این آیه هستم؟ حضرت فرمودند که تو در طریق خیر و منزلت خاص خودت قرار داری، اما مصداق اهل بیت نیستی».

در تفسیر آیه 69 سوره نساء که می‌فرماید «... پیامبران و صِدیقان و شهدا و صالحان کسانی هستند که خداوند متعال نعمت خود را بر آنان تمام کرده است»، پیامبر اکرم(ص) فرمودند «منظور از پیامبران در این آیه منم و منظور از صِدیقان برادرم علی(ع) و منظور از شهدا عمویم حمزه و منظور از صالحان دخترم فاطمه(س) و فرزندانش حسن و حسین(ع) است».

امام حسین(ع) و آیه «ذوی القربی»
خداوند متعال در قرآن کریم به پیامبر اکرم(ص) چنین دستور می‌دهد: «به مردم بگو در امر رسالت مزد و اجری از شما نمی خواهم، جز این که به ذوی القربی مودّت و محبّت داشته باشید». مفسران در تفسیر «ذوی‌القربی» می‌نویسند که منظور از «ذوی‌القربی» علی و فاطمه(ع) و فرزندان آن دو هستند. حتی از بسیاری از علمای اهل سنت نقل شده که منظور پیامبر از «قُربی»، علی(ع) و فاطمه (س) و دو پسر آن دو است و پیامبر این عبارت را برای آن که کاملاً در اذهان بماند سه مرتبه تکرار نمودند.

امام حسین(ع) و آیه احکام
علی(ع) و خانواده‌اش در زمان حیات پیامبر اکرم(ص) به‌عنوان ادای نذر سه روز روزه به جای آوردند. هنگام افطار در هر سه روز نیازمندی به آن‌ها مراجعه کرد و از آن‌ها درخواست غذا کرد که هر سه بار مورد اجابت علی(ع) و خانواده‌اش قرار گرفت. هنگامی که پیامبر اکرم(ص) از ضعف و زردیِ رنگ ایشان پرسید، این آیه نازل شد: «یُطعمونَ الطَّعامَ علی حبُّه مسکینا و یتیما و اسیرا؛ این بزرگواران در راه رضای حق تبارک و تعالی مسکین و یتیم و اسیر را اطعام می کنند». و بدین‌سان خداوند علی، فاطمه، حسن و حسین(ع) را می‌ستاید که چگونه با وجود نیاز به غذا، آن را در راه رضای خالق خود به بندگان دیگر او هدیه می‌کنند.

حجت‌الاسلام داوود چمانی، معاون فرهنگی اداره‌کل تبلیغات اسلامی استان مرکزی در همین رابطه در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا، گفت: اعتقاد بر این است که سیدالشهدا(ع) قرآن ناطق و سیمای کلام الهی است؛ لذا تشابهات فراوانی بین آن حضرت با کلام وحی وجود دارد.

اهتمام خاص امام‌حسین(ع)  نسبت به قرآن
وی با بیان اینکه اهتمام خاص امام‌ حسین(ع) نسبت به قرآن و تلاش ایشان برای عملیاتی‌سازی احکام نورانی کلام وحی در جامعه تجمل‌گرا، سیاست‌زده و بی‌بصیرت آن روزگار زمینه‌ساز ایجاد چنین تشابهات زیبایی است، عنوان کرد: به‌عنوان نمونه اگر قرآن سیدالکلام است، امام‌حسین(ع) سیدالشهداست و اگر قرآن موعظه پروردگار است آن حضرت موعظه‌گر حق است.

حجت‌الاسلام چمانی با اشاره به اینکه قرآن مردم را به هدایت دعوت می‌کند و مصحفی عظیم و شریف است، ادامه داد: امام‌حسین(ع) نیز به مثابه قرآن مردم را به رشد و هدایت می خواند، چراکه در سخنان آن حضرت این مطلب به نیکویی جلوه گر است و ایشان نیز دارای سوابق بزرگ بسیاری است.

وی با بیان اینکه امام‌ حسین(ع) در زمره بهترین انسان‌های شریفی است که به درجه یقین رسیده و دارای مقام شفاعت است همچنانکه قرآن حق و یقین و دارای مقام شفاعت است، مطرح کرد: اگر قرآن پرچم نجات بوده و مردم را امر به‌معروف و نهی از منکر می‌کند امام‌حسین(ع) نیز کشتی نجات بوده و هدف از قیام و انگیزه نهضت آن حضرت جز برای اقامه امر به‌معروف و نهی از منکر در جامعه نبود.

حجت‌الاسلام چمانی با اشاره به اینکه امام حسین(ع) نیز همچون قرآن نوری الهی بوده و در زیارت‌نامه آن حضرت به این نکته اشاره شده است، بیان کرد: همانطور که قرآن برای تاریخ و همه مردم جاودانه است آثار کربلا و نهضت عاشورا نیز از تاریخ محو نمی‌شود و جاودانه خواهد ماند.

معاون فرهنگی تبلیغات اسلامی استان اظهار کرد: اگر قرآن کریم است و ذلت در آن راه ندارد امام حسین(ع) نیز دارای اخلاق کریمانه و عزیز است چراکه زیر بار ذلت نرفت.

انتقاد از فساد و سفارش به سالم‌سازی جامعه؛ از سفارشات قرآن
حجت‌الاسلام چمانی با بیان اینکه از جمله مباحث قرآن کریم انتقاد از فساد و سفارش به اصلاح و سالم‌سازی جامعه است، عنوان کرد: خداوند نه تنها ایمان و تقوای درونی را لازمه سالم‌سازی افراد و جامعه می‌داند، بلکه اصلاح دیگران را نیز جزء لوازم این امر می‌داند و در آیات 48 سوره مبارکه انعام «وَمَا نُرْسِلُ الْمُرْسَلِینَ إِلاَّ مُبَشِّرِینَ وَمُنذِرِینَ فَمَنْ آمَنَ وَأَصْلَحَ فَلاَ خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَلاَ هُمْ یَحْزَنُون، وما پیامبران خود را جز بشارتگر و هشداردهنده نمى‏فرستیم پس کسانى که ایمان آورند و نیکوکارى کنند بیمى بر آنان نیست و اندوهگین نخواهند شد» و 45 سوره مبارکه اعراف به این موضوع تأکید شده است.

وی ادامه داد: سیدالشهدا(ع) نیز بر مبنای آموزه‌های الهی، هدف از قیام خود و انگیزه نهضت خویش را اصلاح امت جدش بیان کرده است و توجه به این نکته لازم است که هرچه میزان فساد بیشتر شود باید تلاش مصلحانه افزایش یابد و هرچه فساد خطرناک‌ترباشد مصلحان بیشتری را می‌طلبد که با آن فساد مبارزه کنند.

عصر سیدالشهدا(ع) و سنجش شخصیت‌ها
حجت‌الاسلام چمانی افزود: با نگاهی به عصر سیدالشهدا(ع) و سنجش شخصیت‌ها متوجه می‌شویم که کسی جز آن حضرت نمی‌توانست در برابر ظللم، فساد و بیدادگری یزیدبن معاویه مقابله و مبارزه کند.

این مقام مسئول در پایان با اشاره به اینکه برای اصلاحات گاهی اوقات مصاحبه و مکاتبه اثر ندارد؛ بلکه انسان باید خط را به جان بخرد و به استقبال خطر برود، یادآور شد: همانطور که وجود مقدس سیدالشهدا(ع) به استقبال خطر رفته و آن را به جان خریدند و سخت‌ترین شرایط و مصائب را تحمل‌کرده و شهادت را برگزیدند و خود را تسلیم حق کردند.

captcha