حجتالاسلام والمسلمین صادق گلزاده، معاون فرهنگی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، امر به معروف و نهی از منکر را در تفکر اسلامی از جایگاه ویژهای برخوردار دانست و گفت: در فرهنگ ایرانی نیز خوبیها همیشه مورد استقبال و با بدیها مقابله میشده است.
وی به عملکرد مجلس شورای اسلامی مبنی بر وجاهت قانونی بخشیدن به امر به معروف و نهی از منکر اشاره و عنوان کرد: در یک وجهه قانونی تنفر قلبی از منکر و میل قلبی به معروف باید توسعه داده شود و امکان تحقق امر به معروف و نهی از منکر زبانی نیز ایجاد شود.
وی ادامه داد: همچنین ساز و کار اقدام عملی که نظام اسلامی متولی آن است باید فراهم شود تا ببینیم در این مأموریت توده مردم جامعه با هدایت نظام چه نقشی میتوانند داشته باشند و متولیان امر چه وظایفی دارند.
حجتالاسلام گلزاده به رویدادهای اخیر در مورد اسیدپاشی و مرتبط کردن مغرضانه آن با عملکرد عاملان نهی از منکر اشاره و اظهار کرد: اهداف نامتعارفی در این قضایا وجود داشت. از یک طرف امر به معروف و نهی از منکر امری در نهاد مردم است، از طرفی دیگر نیز اعمالی همچون اسیدپاشی مورد تنفر مردم و نظام اسلامی است، در این میان عدهای با گلآلود کردن آب سعی در تأمین اهداف خود داشتند.
رفتارهای آسیبزننده
وی رفتار ناپسند عدهای را آسیبزننده به امر به معروف و نهی از منکر دانست و گفت: این رفتارهای ناشایست که سبب نفی و اعتراض همه معتقدان به موازین دینی است نباید به اشتباه با امر به معروف و نهی از منکر مقایسه شود.
اقامه امر به معروف از سوی نظام مدبرانه باشد
حجتالاسلام گلزاده ضمن مثبت ارزیابی کردن اقدام همگانی توده جامعه در مسیر امر به معروف به عنوان تکلیف شرعی و منفی قلمداد کردن عملکردی غیر قانونی و خارج از چهار چوب اخلاق و انسانیت تصریح کرد: اقامه عبادات اسلامی همچون امر به معروف باید از سوی نظام اسلامی مدبرانه صورت گیرد.
وی با بیان اینکه در حوزه اجرای قانون امر به معروف و نهی از منکر از سوی دولت و نظام و همچنین اقامه این دستور اسلامی از سوی عموم مردم به صورت قلبی و زبانی نیاز به راهکار داریم تصریح کرد: در بخشی که به نظام اسلامی مرتبط است قانون باید کاملا برای عوامل اجرایی تفهیم و تبیین شود و آموزشهای لازم برای اجرای درست قانون ارائه شود.
مدیر کل حراست دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم به حوزه تکالیف مردمی در زمینه امر به معروف قلبی و زبانی اشاره و عنوان کرد: از ویژگیهای امر به معروف شرط تأثیرگذاری است و در صورت عدم کارآمدی باید راهکارها مورد بررسی قرار گیرد.
قدمی کمتر و بیشتر از شرع مقدس برنداریم
وی حفظ حریم، حدود و چهارچوبها را در امر به معروف و نهی از منکر ضروری ارزیابی و عنوان کرد: قدمهای ما در این زمینه باید به حدی باشد که شرع مقدس اجازه داده است و قدمی کوتاهتر و یا بلندتر بر نداریم.
وی با بیان اینکه ناگفتهها و مجهولات تبیین نشده زیادی در زمینه امر به معروف و نهی از منکر بر زمین مانده است، تصریح کرد: رسانهها و مطبوعات به ویژه رسانه ملی در این زمینه از تکالیف مهمی برخوردار هستند تا آرامش را در قالب امر به معروف صحیح به بطن جامعه وارد کنند.
امر به معروف باید به یک «معروف» تبدیل شود
حجتالاسلام گلزاده در ادامه سخنان خود خواستار حمایت دولت و نظام اسلامی از کسانی که در چهارچوبها در زمینه امر به معروف ورود پیدا میکنند شد و گفت: امر به معروف و نهی از منکر باید به یک معروف تبدیل شود.
وی بر ضرورت ایجاد تعامل اساسی و معنادار بین توده مردم و نظام اسلامی در زمینه امر به معروف و نهی از منکر تأکید و تصریح کرد: «پلیس یاوران» نمونه ایجاد این تعامل بود که باید از آن الگوگیری شود. در واقع باید از برداشتهای سلیقهای خوداری و از رفتارهای شرعگرا حمایت شود.