به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، آئین اختتامیه بیست و یکمین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی و پنجمین کتاب سال قرآنی دانشجویی صبح امروز، سهشنبه 27 آبانماه با حضور حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی، مهدی فیض، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی و حمید صابرفرزام، رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور و جمعی از دانشجویان و دانشگاهیان در سالن اجتماعات پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری جهاد دانشگاهی برگزار شد.
حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی در این مراسم با اشاره به سنجش شاخصهای علمی و فناوری و رسیدن به اقتصاد دانشبنیان گفت: توان علمی و کاربردی کردن علم و فناوری در این راستا نقش مهمی دارد و یکی از وظایف اصلی جهاد دانشگاهی فرهنگسازی و افزایش توان علمی کشور است و در این راستا تاکنون فعالیتهای خوبی داشتیم.
پرهیز از کارهای سطحی و پرداختن به فعالیتهای علمی
وی با اشاره به انتقال دانش و علم به جامعه افزود: این مهم باید انجام شود تا جامعه از یافتههای علمی دانشمندان بهرهمند شود. دنیای امروز، دنیای رقابت در اقتصاد مبتنی بر فناوریهای پیشرفته است و سرعت در توسعه فناوری تحولات فرهنگی را تحت تأثیر قرار میدهد؛ از این رو باید از کارهای سطحی بپرهیزیم و به کارها و فعالیتهای علمیتر بیندیشیم.
طیبی در ادامه به پیشینه تأسیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی اشاره و عنوان کرد: انتشارات جهاد دانشگاهی از سال 1360 تأسیس شده و تاکنون فعالیتهای متعددی را انجام داده است، اما برگزاری دو جشنواره کتاب سال دانشجویی و کتاب سال قرآنی دانشجویی از فعالیتهای خوب این سازمان در جهت تشویق و ترغیب دانشجویان به نگارش کتاب و انتقال دانش و یافتههای علمی خود است.
دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری؛ موتور توسعه جوامع
وی دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری را موتور توسعه جوامع در هر جامعهای خواند و اظهار کرد: سهم این دانشجویان در توسعه علوم در کشور حائز اهمیت بالایی است و باید آنها را تشویق کرد تا در این زمینه گام بردارند.
رئیس جهاد دانشگاهی با اشاره به راهاندازی پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی گفت: این پایگاه اطلاعات علمی یکی از ابتکاران خوب و مهم جهاد دانشگاهی در حوزه ترویج علم است که در حوزه علم و علمسنجی اطلاعاتی را به مخاطبان ارائه میدهد.
طیبی سایهنویسی را یکی از مشکلات مهم در جامعه عنوان و بیان کرد: نوشتن مقاله، رساله و کتاب به صورت نیابتی در جامعه ما شیوع پیدا کرده است و در خیابان انقلاب و پیرامون دانشگاه تهران به وضوح با این پدیده مواجه هستیم و مدتی پیش یک صحاف، نامهای در همین راستا به مقام معظم رهبری نوشته و این مشکل را بیان کرده بود، که معظمله به شورای عالی انقلاب فرهنگی دستور دادند با این موضوع برخورد کنند و وزارت علوم نیز در این راستا طرحی را در دست دارد که امیدواریم به زودی اجرایی شود.
برخورد با سایهنویسی مستلزم اقدام ایجابی است
وی تصریح کرد: هر چند این طرح اقدامی سلبی است، در حالی که معتقدم باید برای برخورد با این پدیده به دنبال روشهای ایجابی باشیم و دلایل آن را شناسایی کرده و راهحل اساسی برای آن بیابیم.
رئیس جهاد دانشگاهی با تأکید بر اینکه علم و فناوری باید جایگاه اصلی خود را بیابد، گفت: اگر این مهم اتفاق افتد، به طور طبیعی مدرک ارزش تلقی نمیشود و اگر بنا باشد تمام تصمیمگیریها براساس علم و دانش انجام شود و اقتصاد ما متکی بر تولید و فناوری پیشرفته باشد، دیگر مدرک کارساز نخواهد بود و سواد ارزش مییابد.
وی ادامه داد: اگر مبنای ارتقا در ادارات افزایش مدرک نباشد و آموزش حین خدمت ملاک توجه باشد و مبنای افزایش حقوق همین آموزشها و مهارتها باشد، دیگر تب گرفتن مدرک در ادارات تا این اندازه بالا نمیرود.
طیبی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: تحریم زمانی معنی مییابد که ما وابسته باشیم، هر چند برخی معتقدند که تحریم را دور میزنند، اما در واقع صنعت داخلی را دور میزنند. بنابراین راه رهایی از تحریم و سایهنویسی و کتابسازی و ... با توجه به علم و فناوری و پیدا کردن جایگاه واقعی آنها تحقق مییابد. از این رو امیدوارم با عزم دولت تدبیر و امید این مهم ممکن شود.