کد خبر: 1475282
تاریخ انتشار : ۲۸ آبان ۱۳۹۳ - ۱۸:۰۵
صالحی عنوان کرد:

بررسی محتوایی کتاب قانونی و فراسلیقه‌ای شده است/ شباهت روزهای سخت نشر با هوای آلوده تهران

گروه ادب: معاون فرهنگی وزیر ارشاد گفت: بررسی محتوایی کتاب در حال حاضر قانونی و فراسلیقه‌ای شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مراسم تجلیل از خادمان و پیشکسوتان نشر عصر امروز چهارشنبه، 28 آبان ماه، با حضور معاونان فرهنگی، حقوقی و پارلمانی وزیر ارشاد و برزین ضرغامی مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان تهران و جمعی از اهالی نشر در سالن سینمایی وزارت ارشاد برگزار شد.

سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد در این همایش با اشاره به مقوله کتاب و کتابخوانی گفت: این مقوله همواره مورد اهتمام مقام معظم رهبری بوده و هست من به چند نکته از نکات ایشان اشاره می‌کنم. ایشان در اهمیت کتاب می‌فرمایند؛ «کتاب یکی از ارزشمندترین فرآورد‌های بشری است و گنجینه بزرگ‌ترین ثروت‌های بشر یعنی دانش و حقیقت است. کتاب مادر تمدن‌ها و عصاره آنهاست» و یا در سخنی دیگر می‌فرمایند؛ «من البته به کارهای هنری خیلی اعتقاد دارم اما جای کتاب را هیچ چیز پر نمی‌کند».

وی افزود: اهتمام مقام معظم رهبری به کتاب یک فرصت تاریخی برای فرهنگ مکتوب کشور است از این رو باید اهالی نشر سرمایه خود را در این راستا بجویند. همچنین ایران اسلامی با سابقه‌ دیرین خود مهد فرهنگ، کتاب و کتابت است و می‌تواند یک دوره جهشی را آغاز کند.

صالحی ادامه داد: همه دست اندرکاران باید خود را برای یک اتفاق مهم آماده کنند؛ چراکه وزارت ارشاد به اعتبار وظایف حاکمیتی خود وظایفی دیگری را نیز بر عهده دارد؛ به ویژه اینکه در یک سال گذشته در حوزه نشر قدم‌های مهمی برداشته شده است هر چند حوزه نشر حلقه‌های متعددی دارد.

وی با اشاره به حوزه ناشران گفت: در مسائل اقتصادی و حقوقی ناشران اتفاق خوبی افتاده است، یکی از این موارد بحث پرداخت بدهی‌ها است؛ هر چند این مورد افتخاری ندارد اما در راستای حل مشکلات ناشران انجام شده است و اگر نمی‌توانیم کاری انجام بدهیم به دلیل همین بدهی‌ها بوده‌ است. از سوی دیگر معافیت مالیاتی ناشران نیز انجام شد و حل مسئله ناشران تعلیقی نیز در حال انجام است و پروانه‌های نشر نیز باید اعتباربخشی بالای داشته باشند و ما در این راستا به طرف شرایط بهتری حرکت می‌کنیم.

صالحی در ادامه گفت: در کمیته خرید کتاب اعتبار کمی وجود دارد اما یکی از اتفاقات خوب در این زمینه اعلام اسامی اعضای خرید کتاب است و مصوبات آن نیز به صورت شفاف در سایت قرار داده می‌شود؛ از این رو عملکرد خود را در معرض بازبینی مخاطبان قرار داده‌ایم. همچنین کمک به اقتصاد نشر از طریق امضای تفاهم‌نامه با موسسات و وزارتخانه‌ها انجام شده و برخی نیز در حال انجام است که در چند ماه اخیر جرقه‌های مثبت آن دیده شده است از جمله امضای تفاهم‌نامه با وزارت آموزش و پرورش، وزارت بهداشت و محیط زیست.

وی تصریح کرد: این موارد حجمی بالایی از تفاهم‌نامه‌هایی است که امیداواریم بتواند حوزه کتاب و نشر را در مجموعه‌های مختلف چه از لحاظ ویترین کتاب و چه خرید آن شرایط اقتصادی بهتری را برای آنها فراهم کند. همچنین نمایشگاه‌های موقت کتاب باید به نمایشگا‌های ثابت برای کودکان و نوجوانان در مدارس تبدیل شود و به ویژه در رابطه با 50 هزار نمایشگاهی که امسال در مدارس برپا شد.

صالحی یادآور شد: تفاهم‌نامه‌هایی که با وزارتخانه‌ها امضاء شده است، خط ارتباطی جدیدی را با مجموعه نهادهایی که می‌تواند به اقتصاد نشر کمک کند، ایجاد کرده است.

وی در ادامه به تعامل با ناشران اشاره و عنوان کرد: تقویت تعامل با ناشران به تقویت نهادهای صنفی نشر می‌انجامد، اعتقاد معاونت فرهنگی و وزارت ارشاد این است که نهادهای مدنی می‌توانند کارهای زیادی انجام دهند که نهادهای حکومتی نمی‌توانند و نگاهمان این است که نهادها تقویت شوند و با همین نگاه است که سیاست واسپاری‌ها انجام شده است؛ گرچه ضعف‌هایی در این زمینه داریم، اما نگاه جدی این است که به سمت واسپاری‌های حداکثری برویم.

معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد تصریح کرد: استفاده از ناشران به معنی بهره‌وری بیشتر از وجود آنهاست که در راستای بازنگری به قوانین نشر که امری جدی است، می‌تواند انجام شود. از سوی دیگر حوزه نظارت ممیزی به عنوان دغدغه اهل فرهنگ و نشر موضوع مهمی است که در این حوزه نیز کارهای مختلفی انجام شده و با هیئت نظارتی که از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شده است، این امکان فراهم شد تا ساختار بررسی کتاب شکل گیرد.

وی افزود: البته در این زمینه ابهام‌هایی وجود داشت که با تشکیل هیئت نظارت بر نشر سعی شده از برخی از ابهام‌ها و سلایق کاسته شود؛ چرا که برخی از قوانین چندپهلو هستند؛ از این رو فرصتی پدید آمد تا در بحث نظارت بر هیئت نشر از سلایق کاسته و بر نظارت افزوده شود. در راستای همین امر بنیه اقتصادی نشر تقویت شده و مقوله‌ای مانند بررسی محتوایی کتاب در حال حاضر قانونی و فراسلیقه‌ای شده است.

صالحی با اشاره به اقدامات حوزه چاپ بیان کرد: در این حوزه نیز اقدامات متنوعی انجام شده است، از جمله تفویض امور چاپ به استان‌ها که از اقدامات مهمی است، یعنی نگاهمان بر تمرکززدایی بوده و این کار آغاز شده و به مقدار زیادی تحقق یافته است.

وی ادامه داد: در حال حاضر اداره کل چاپ وزارت ارشاد در کارگروه‌های اقتصادی کشور حضور جدی‌تری دارد و این نگاه وجود دارد که با توجه به اینکه چاپ با اقتصاد مرتبط است؛ از این رو رابطه این حوزه با صنعت نیز باید بیش از پیش تقویت و گسترده‌تر شود. همچنین جدی گرفتن مسئله آموزش در چاپ نیز در دوره جدید معاونت فرهنگی پیگری می‌شود.

معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد پس از ارائه گزارش از حوزه‌های چاپ و نشر گفت: بی‌تردید حرکتی که در حال حاضر آغاز شده، مانند هر حرکت دیگری نیازمند هم‌افزایی ملی در حوزه‌های نهادی و اجتماعی است و در حال حاضر حوزه نشر روزهای سختی را دارد و مانند هوای آلوده تهران است؛ چرا که مشکل آلودگی تهران به تنهایی با مدیریت یک نهاد حل نمی‌شود، در حوزه نشر نیز یک وزارتخانه به تنهایی نمی‌تواند کار مهم و اثرگذاری انجام دهد و همه باید به کمک هم آیند؛ از این رو باید در این راستا مؤسسات و نهادها را با این وضعیت نشر درگیر کنیم.

پس از سخنان سیدعباس صالحی، چند تن از خادمان و پیشکسوتان چاپ و نشر به تبیین مسائل و مشکلات خود پرداختند و از وزیر ارشاد خواستند در این زمینه اقدام اساسی انجام دهد.

گفتنی است، در پایان این مراسم از 16 نفر از خادمان نشر و پنج نفر از پیشکسوتان چاپ بدون حضور علی جنتی، وزیر ارشاد تجلیل شد.

اسامی پیشکسوتان چاپ شامل سیدمهدی علوی بهبهانی از بوشهر، امین خضریان از همدان، حسین احمدزاده از خراسان رضوی، ایوب نظری گراکوهی از تهران و سیدمحمد کاظم حسینی از تهران است.

اسامی خادمان نشر را اینجا ببینید.

captcha