به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، مهدی فیض، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی در جلسه هفتگی تفسیر قرآن کریم با عنوان «مبانی تدبر در قرآن و ادعیه» که روز چهارشنبه، 28 آبانماه، با حضور جمعی از کارمندان واحدهای مختلف جهاد دانشگاهی و دانشجویان در سالن جلسات ساختمان شماره 2 جهاد دانشگاهی برگزار شد، اظهار کرد: در فرهنگ قرآن آن چیزی که بار منفی دارد به انسان داده می شود و آن چیزی که بار مثبت دارد به خدا نسبت داده می شود.
وی با اشاره به اینکه آیات قرآن همه توقفگاههایی برای تدبر هستند، گفت: این آیات در سه مقوله 1) تفاوت ادبیات قرآن با انتظار اولیه ما، 2) تفاوت در عین تشابه و تشابه در عین تفاوت و 3) واژگان کلیدی که برای بیان قواعد کلی حاکم بر انسان و هستی به کار میروند، ارائه شدهاند.
فیض با اشاره به آیات 72 و 73 سوره مبارکه زمر، عنوان کرد: نقطه مقابل کفر، تقوای الهی است. این آیات تشابه و تفاوتهای باهم دارند، در زمان قیامت هر گروهی با پیشوای خودش به درگاه جهنم یا بهشت میروند.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی اظهار کرد: بیشترین توصیههای قرآن از جنس تقوای الهی است و این تقوای الهی به خاطر خداست. تقوای الهی یعنی اینکه از خدا حساب ببریم و از خدا بترسیم؛ همه زندگی ما در دست خداوند است. پس قدرت به دست اوست و به پیشتوانه خدا رفتار خود را اصلاح کنیم و توکل بر خدا کنیم.
وی با اشاره به تفاوت و تشابه دو آیه «هُوَ مَعَکُمْ أَینَما کُنْتُمْ» و «أَیْنَمَا تَکُونُواْ یُدْرِککُّمُ الْمَوْتُ»، عنوان کرد: هر جا که باشید خدا با شماست و هر کجا که باشید مرگ شما را خواهد گرفت؛ علت و معلول واقعی و علل همه موجودات عالم خداوند است. بنابراین، چون خداوند با شماست، شما هستید و هیچ لحظهای از لحظات ما بدون خدا نیست. اول و آخر خداست،هرکجا که هستید مرگ شما را فرا می گیرد و این مرگ دست خداست.
فیض با اشاره به آیات 79 الی 82 سوره مبارکه کهف، گفت: این آیات داستان حضرت موسی و خضر(ع) را بیان میکنند. در این آیات حضرت موسی(ع) در آزمایشهای خاصی قرار می گیرد و با هر اتفاق جدیدی که میافتد، تحت تأثیر قرار میگیرد و اعتراض میکند؛ حضرت خضر به حضرت موسی(ع) پیشنهاد میدهد که اگر میخواهی همراه من باشی حق اعتراض نداری، اما هر بار که اتفاق جدید پیش میآید حضرت موسی(ع) اعتراض میکند و در آخر حضرت خضر(ع) تمام اتفاقات سفر را برای حضرت موسی(ع) بازگو میکند و علت همه آنها را میگوید. در این آیات تفاوت درعین تشابه و تشابه در عین تفاوت وجود دارد و یکی از توقفگاههای تدبر در قرآن است.