طی روزهای گذشته قرآن سوزی در پايگاه بگرام آتش خشم مردم افغانستان را شعله ور كرده و حتی عذرخواهی فرمانده نيروهای ايساف و باراك اوباما رئيس جمهور آمريكا نتوانست مرهمی بر اين درد باشد.
اين نخستين بار است كه رئيس جمهور آمريكا از مردم افغانستان به خاطر كاری كه سربازان اين كشور مرتكب میشوند عذر خواهی میكند اما قطعا آخرين باری نخواهد بود كه به مقدسات اسلامی توهين خواهد شد.
عذر خواهی رئيس جمهور آمريكا از حامد كرزای همتای افغانی در آستانه انتخابات رياست جمهوری و تلاشهای فراگير دموكراتها برای پيروزی در اين انتخابات مرتبط به هم به نظر میرسد اما آنچه حاميان اوباما در مورد عذر خواهی از مردم افغانستان از آن ياد میكنند به امنيت و رفاه سربازان آمريكايی حاضر در جنگ باز میگردد. توجيه اين افراد آن است كه خشم مردم افغان میتواند همانطور كه در 5 روز گذشته به روشنی قابل مشاهده بود شرايط امنيتی سربازان و پايگاههای خارجيان را به چالش بكشد. در همين راستا افراطيون در خاك آمريكا نسبت به عذرخواهی باراك اوباما واكنشهای تندی از خود نشان دادهاند كه نشان از نفوذ تفكر ضد اسلامی و صهونيستی در ميان مردم اين كشور است.
در همين حال برای پاسخ به افكار عمومی معترض سخنگوی كاخ سفيد «جاش ارنست» توضيح داد: اين مهم است كه همگان بدانند آمريكا برای دين و مذهب مردم افغانستان احترام قائل است و اقدام برای عذرخواهی تنها از همين مساله ناشی میشود.
اما در سخنپراكنیهای انتخاباتی، «نيوت گينگريچ»، نامزد جمهوری خواهان در انتخابات مقدماتی رياست جمهوری، عذر خواهی اوباما را كاری غلط دانسته و اظهار كرد: افغانستان به دليل كشته شدن دو سرباز آمريكای بايد از واشنگتن عذر خواهی كند. گينگريج اين سخنان را در حالی ايراد كرد كه به گفته وی نيروهای خارجی در افغانستان تلفات بسياری متحمل میشوند و مردم مسلمان افغان مستحق عذرخواهی نيستند.
با تمام اعتراضات و تحسينها در آمريكا عذر خواهی اوباما نتوانست آرامش را به افغانستان بازگرداند و يك سرباز افغان به ضرب گلوله دو سرباز آمريكايی را به هلاكت رساند تا آغازی برای يك هرج و مرج همهگير را نويد دهد. در همين حال و با افزايش موج اعتراضات، مردم به سوی نيروهای پليس سنگ پرتاب كردند. 12 كشته در روز چهارم اعتراضات در بگرام، هلمند و ديگر مناطق افغانستان ناتوانی دولت كرزای را برای بازگردادن آرامش به نمايش گذاشت. با افزاش دامنه نا آرامیها میتوان انتظار افزايش شمار كشتهشدگان را داشت .
اعتراضات در افغانستان مذاكرات آتشبس ميان آمريكا و طالبان در قطر را نيز تحت شعاع خود قرار داده و به نظر میرسد طالبان از ادامه اين گفتوگوها سرباز زند. با اين مهم وضعيت نيروهای خارجی و امنيت آنها خطرات جدی را در بر خواهد داشت به گونهای كه حتی نيروهای دولتی و فرمانداران دولت كرزای نيز از اين خطر مستثنی نيستند.
افغانستان در حال حاضر مانند انبار باروتی است كه در آستانه انفجار قرار دارد كه هر لحظه میتواند فاجعهای بزرگ را بيافريند. اهانت و توهين به مقدسات اسلامی از سوی غرب مساله تازهای نيست اما همانطور كه اشاره شد در شرايط بحرانی كنونی باتلاق افغانستان ارابه جنگی آمريكا را در خود محصور كرده و اتفاقاتی مانند قرآنسوزی آتش خشم را در اين كارزار بيش از گذشته فروزان میكند. اوباما در شرايط كنونی برای خروج از اين چالش بايد ضمن اقدام به محاكمه سربازان خطاكار اجازه ندهد افغانستان پس از ويتنام دومين و يا، به اعتقاد برخی از كارشناسان، سومين مرداب سربازان آمريكايی در جهان شود.
آتش زدن كتاب مقدس در هر حالتی در جهان مدرن و با معيارهای انسان غربی اقدامی زشت و غير قابل توجيه است. پيامهای سياستمدران آمريكايی و نگاه افكار عمومی از تسلط رسانههای صهونيستی در شستوشوی مغزی و تجويز نسخههای اجتماعی در اين كشور خبر میدهد.
سيدبهزاد اخلاقی