به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، به نقل از پايگاه اطلاعرسانی شبكه خبری «العالم»، عبدالباری عطوان امروز، 11 ارديبهشتماه، در سرمقاله خود در روزنامه فرامنطقهای «القدس العربی» چاپ لندن با عنوان (هشدار به عربستان؛ مصر تغيير كرده است) نوشت: شدت تنش در روابط رياض و قاهره بدنبال بازداشت احمد الجيزاوی، وكيل و فعال حقوق بشر در فرودگاه جده و متهم كردن وی به توهين به عبدالله بن عبدالعزيز، پادشاه سعودی و سپس داشتن قرص حاوی مواد مخدر افزايش يافته است.
وی تصريح كرد: مصر درحال حاضر برای مهار اين تنش بعد از تصميم غيرمنتظره شاه سعودی برای بستن سفارت و كنسولگریهای عربستان در شهرهای اسكندريه و سوئز تلاش زيادی میكند.
عبدالباری عطوان افزود: اما اين تنش زائيده امروز نبوده است و بازداشت الجيزاوی نوك كوه يخ در روابط رياض و قاهره به شمار میرود.
وی در سرمقاله خود نوشت: روابط بين مصر و عربستان از زمان شروع انقلاب مصر و مواضع مخالف سعودیها در قبال اين انقلاب و تلاش آنها برای ريشهكن كردن انقلاب مصر و ابقای رژيم مبارك با تمام راهها و ابزارهای ممكن تيره شد و پادشاه سعودی در راستای تلاش برای ريشهكنی انقلاب مصر با رئيس جمهوری آمريكا تماس گرفت و خواهان مداخله سريع او جهت جلوگيری از ايجاد تغييرات دمكراتيك در مصر شد.
عبدالباری عطوان ادامه داد: نارضايتی مقامهای عربستان درپی پيروزی اسلامگرايان با بيش از 75 كرسی در مجلس الشعب مصر شدت گرفت، زيرا سران سعودی از اخوانالمسلمين تنفر دارند به گونهای كه نايف بن عبدالعزيز وزير كشور كنونی عربستان آنها را ريشه بلای منطقه وصف كرده است.
وی در سرمقاله خود همچنين نوشت: واكنش مقامهای عربستان به خشم معترضان مصری مبالغهآميز بود؛ انگار اين مقامها منتظر بهانهای برای بستن سفارت و كنسولگریهای خود در مصر بودند زيرا پيش از اين شاهد بوديم كه مقامهای سعودی با وجود برگزاری تظاهرات اتباع عربستان و عرب جلوی سفارتخانههای عربستان در كشورهای اسلامی و غيراسلامی مثل انگليس، آمريكا و ايران، اين سفارتخانهها را نبستند.
اين نويسنده برجسته عرب به ريشه مشكل پرداخت و نوشت: مشكل اساسی اين است كه مقامهای عربستانی درك نمیكنند كه مصر تغيير كرده است و حسنی مبارك ديگر در اين كشور حكمران نيست و رژيمش ديگر بازنخواهد گشت و شرايط ايجاب میكند تا مقامات عربستانی خود را با اين تغييرات وفق دهند و با آن همزيستی كنند.
وی با اشاره به بازداشت مصریها و اتباع ساير كشورها در عربستان اشاره كرد و گفت: بازداشت مصریها يا ساير عربها و انداختن آنها پشت ميلههای زندان بدون محاكمه، ديگر در دوران انقلابهای عربی و عصر اطلاعات قابل پذيرش نيست.
وی گفت: الجيزاوی جرقه تنش در روابط بين مصر و عربستان بود و درسايه نبود يك سيستم قضايی عادلانه درعربستان نمی توان درباره اين پرونده قضاوت كرد.
عبدالباری عطوان تصريح كرد: مقامهای عربستانی نمیتوانند از عادل بودن دستگاه قضايی كشورشان سخن بگويند زيرا اگر نگوييم هزاران نفر، حداقل صدها نفر از زندانيان سياسی بدون محاكمه در پشت ميلههای زندان به سرمیبرند و از سوی ديگر نيز هزاران نفر بدون صدور هرگونه حكم قضايی عليه آنها، از خروج از كشور منع شدهاند و حتی اگر حكم قضايی عليه آنها نيز صادره شده باشد و مدت كامل مجازات خود را گذرانده باشند، پس چرا مقامهای سعودی گذرنامههای آنها را پس نمیدهند؟
وی خاطرنشان كرد: بحران الجيزاوی بين مردم مصر و همتايان عربستانی آنها نيست بلكه بين مردم مصر و دستگاه حاكم بر عربستان است و اين بحران در واقع پيامی برای تمام رژيمهای حاكم ديگر عرب است كه آنطور كه بايد و شايد از شهروندان خود دفاع نمیكنند.
عبدالباری عطوان گفت: مصر تغيير كرده است و ملتهای عرب نيز تغيير كردهاند و درخصوص آنچه قبل از وقوع انقلابهای عربی سكوت میشد، ديگر سكوت نخواهد شد.
وی همچنين به تعرض مطبوعات عربستان به مردم مصر اشاره كرد و گفت: كشورهای عرب بسياری با كشورهای ديگر دچار اختلاف میشوند اما به حداقل اصول و ادبيات ديپلماتيك و اخلاقی پايبند هستند.
عبدالباری عطوان تاكيد كرد: حق مردم است كه جلوی سفارت عربستان تظاهرات كنند.
وی سپس از نوع واكنش اعضای سفارت مصر در رياض نسبت به پرونده الجيزاوی گفت: برخلاف سفارتخانههای كشورهای ديگر، ديديم كه ديپلماتهای مصری به گونهای برخورد كردند كه انگار وابسته به وزارت امور خارجه عربستان هستند.
اين نويسنده برجسته جهان عرب تاكيد كرد: تمام سيستمهای قضايی عربی بهويژه عربستان نياز به اصلاحات ريشهای دارد و هركس غير از اين را بگويد، حقيقت را نگفته است.
وی افزود: اين اصلاحات بايد براساس اصل عدالت، برابری و احترام به حقوق انسان و اصل تفكيك قوا باشد و كسی خود را فراتر از قانون نداند.
عبدالباری عطوان گفت: عربستان بهويژه در اين برهه حساس نياز دارد كه نه تنها در سيستم قضايی خود بلكه در بسياری از امور ديگر بازنگری كاملی صورت دهد كه بارزترين آنها، اصلاح روابط با مصر و كشورهای عربی ديگر بهدور از هرگونه تشنج است.
وی تصريح كرد: عربستان، عراق را از دست داد و معلوم نيست كه در سوريه نيز كاری از پيش ببرد.
عبدالباری عطوان گفت: عربستان با بحران الجيزاوی با درايت و صبوری تعامل نكرد و در شرايط كنونی آزاد كردن الجيزاوی بعد از اين همه جنجال و هياهو يك مشكل است و ادامه بازداشت و شلاق زدن وی مصيبتی بزرگتر و اگر دستگاه قضايی عادلانه ای در عربستان وجود داشت، وضعيت به كلی با اكنون تفاوت میكرد.