به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، در حالیكه بر اساس آمارهای غيررسمی منتشرشده، دين اسلام در حال حاضر بعد از مسيحيت در جايگاه دوم در فدراسيون روسيه قرار دارد ولی پيشبينی میشود كه با توجه به افزايش جمعيت جمهوریهای خودمختار مسلماننشين، تا سال 2050، مسلمانان در سراسر فدارسيون روسيه به جمعيت اكثريت تبديل شوند.
بر اساس اين گزارش، روسيه با آگاهی كامل از افزايش جمعيت مسلمانان و رغبت پيروان ديگر اديان به گرايش به اسلام، در سال 2003 مناسبات خود با سازمان همكاری اسلامی را آغاز كرد و از سال 2005 بود كه اين كشور به عنوان ناظر در اين سازمان پذيرفته شد.
البته آغاز بحث درباره وضعيت اسلام در روسيه مسئله جديدی نيست؛ از زمانی كه مسيحيت در روسيه از طرف دولت به رسميت شناخته شد، اين موضوع نيز خود به خود وارد محافل علمی و سياسی اين كشور شد. البته نبايد فراموش كرد كه ظهور اسلام در قفقاز شمالی به نيمه دوم قرن هفتم ميلادی برمیگردد و تاتارهای منطقه ولگا نيز از قرن دهم ميلادی با اسلام آشنا بودند يعنی زمانیكه قبايل روس در قرن شانزدهم ميلادی وارد منطقه سيبری شدند، تاتارها سه قرن بود كه مسلمان بودند. در روسيه امروزی، مسلمانان به بيش از چهل قوم تعلق دارند كه اكثريت آنان را تاتارها(چهار درصد جمعيت فدراسيون روسيه)، باشقيرها و چچنها تشكيل میدهند.
در روسيه، اواخر قرن بيستم و اوايل قرن بيست و يكم به مثابه انقلابی معنوی در جامعه بود كه اين تحول دينی بيشتر در ميان مسلمانان مشاهده شد. در ابتدای قرن بيستم، در اين فدراسيون تنها دوازده هزار مسجد وجود داشت در حالیكه اين رقم در زمان شوروی سابق، فقط 343 مسجد بود كه در آسيای مركزی متمركز بودند. از سال 1985 ساخت مساجد جديد و مرمت و بازسازی اماكن عبادی اسلامی قديمی با سرعتی باورنكردنی آغاز شد و افزايش تعداد مساجد، مشكلی به نام كمبود امامان جماعت و آموزشهای دينی را به وجود آورد. سرانجام در سال 1989 بود كه مركزی برای آموزشهای اسلامی در شهر «اوفا» تاسيس شد و از سال 1990 به بعد، مدارس جديد اسلامی نيز راهاندازی شدند. در سال 1999 نخستين دانشگاه اسلامی در مسكو افتتاح شد و به دنبال آن، احزاب اسلامی و سازمانهای جديد نيز وارد جامعه فدراسيون روسيه شدند.
البته علیرغم اين پيشرفت اجتماعی، وضعيت مسلمانان در مسكو چندان هم مساعد نيست و برای بيش از دو ميليون مسلمان فقط چهار مسجد در اين شهر ساخته شده است و آنان در مراسمهايی چون عيد فطر يا نماز جمعه، نماز را در فضای بيرون مساجد اقامه میكنند چراكه چهار مسجد جوابگوی خيل عظيم نمازگزاران نيست. حسن فخرالدينوف، امام جماعت مسجد تاريخی مسكو، در همين رابطه در گفتوگو با شبكه خبری بیبیسی اعلام كرد: من چندين بار درباره لزوم ساخت مساجد بيشتر در مسكو با مقامات روسيه مكاتبه كردهام ولی متاسفانه هيچ جوابی به درخواستهای ما داده نشده است.
اين درحالی است كه بنابر گزارش منتشرشده توسط رسانههای روسيه، تا سال 2030 بيش از چهارده درصد مردم روسيه را مسلمانان تشكيل خواهند داد. همچنين روزنامه «روسيا تودی» نيز با انتشار نتايج نظرسنجی و پژوهشهای ميدانی، تاكيد كرد كه تا سال 2050 ميلادی بيش از نيمی از جمعيت فدراسيون روسيه، مسلمان خواهند بود و اين بدان معنی است كه اسلام با پشت سر گذاشتن مسيحيت، به نخستين دين روسيه تبديل خواهد شد.