کد خبر: 2487789
تاریخ انتشار : ۰۹ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۴:۰۸

هنر اسلامی ـ ايرانی ناب‌ترين هنر در ميان امت مسلمان است

گروه ادب: رئيس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در جشنی كه به مناسبت ميلاد پيامبر اكرم(ص) در موزه ملك برگزار شد، بر هنر ايرانی اسلامی به عنوان ناب‌ترين هنر در ميان مسلمانان اشاره كرد و گفت: در هيچ جای دنيا نمی‌توان هنری همچون هنر ايرانی يافت.

به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، جشن ميلاد با سعادت پيامبر اكرم(ص)، صبح امروز، نهم بهمن‌ماه با حضور غلامعلی حداد عادل رئيس فرهنگستان ادب و زبان فارسی، سيدمجتبی حسينی، مديرعامل موزه و كتابخانه ملك در باغ موزه ملك برگزار شد.
حداد عادل در اين مراسم، ضمن تبريك به مناسبت ميلاد پر خير و بركت پيامبر مهربانی‌ها حضرت محمد مصطفی(ص) گفت: در گذشته يكبار پيش آمد كه از موزه ملك ديدن كنم و اين زمينه ارتباط بيشتر فرهنگستان ادب با موزه مرحوم ملك را فراهم كرد، قصيده‌ای كه در مورد ميلاد پيامبر سروده‌ام زمينه دعوت امروز من در اين برنامه پربركت را فراهم كرده است.
وی با اشاره به برخی خصوصيات شخصيتی مرحوم ملك، گفت: آنچه از مرحوم ملك به جای مانده است، باعث خير و بركت است. در اطرافيان ما آدم‌هايی با تمكن مالی خوب زياد هستند؛ اما كسانی كه اهل معرفت باشند و بخواهند سرمايه مالی خود را در راه هنر و فرهنگ ايرانی و اسلامی عرضه كنند، بسيار اندك است؛ مرحوم ملك از جمله اين افراد بوده است.
رئيس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در ادامه افزود: در جايی نسبت به برخی ويژگی‌های مرحوم ملك خوانده‌ام كه ايشان نسبت به نسخ‌ خطی، علاقه‌مندی زيادی نشان می‌داد؛ مثلاً زمانی كه مجبور بود نسخه‌ای را به صاحبش بازگرداند خودش با هنری كه داشت از روی آن نسخه می‌نوشت كه اينها نشانه يك انسان فاضل و اهل معرفت است.
وی عنوان كرد: مرحوم ملك، توانست آثار گرانقدری از ميراث فرهنگی و هنری اين مرز و بوم را جمع‌آوی كند و اين موزه آبرومند را برای جمهوری اسلامی ايران به عنوان نماد هنر مسلمانان عرضه كند كه اميدورايم منشأ بسياری از خيرات و بركات در هنر ايرانی گردد.
حدادعادل با اشاره سفرش به يكی از كشورهای اسلامی و بازديد از موزه‌ای در آن كشور، گفت: دو سال پيش در سفری به يكی از كشورهای اسلامی و در بازديد از يكی از موزه‌های هنر اسلامی آن كشور، متوجه تفاوت هنر اسلامی ـ ايرانی با آنچه كه به عنوان هنر در ساير كشورها می‌شود، شدم.
وی با اشاره به محتوای كتاب «نخستين صد نفر» گفت : در اين كتاب صد نفر از شخصيت‌های تأثيرگذار و معروف دنيا كه سرنوشت انسان‌ها را با وجودشان، تغيير داده‌اند، معرفی شده‌اند؛ در اين كتاب اولين و تأثيرگذارترين شخص در جهان حضرت محمدمصطفی(ص) معرفی شده‌ و در اين كتاب هيچ شخصيتی به اندازه پيامبر اكرم(ص) در چهره‌پردازی جهان مؤثر نبوده است؛ اين كتاب به فارسی نيز ترجمه شده است.
در ادامه رئيس فرهنگستان زبان و ادبيات فارسی، قصيده‌ای را كه در مدح پيامبر كرم(ص) سروده بود، قرائت كرد.
نسخه نفيس خطی «برده بوصيری» به خط «علاءالدين تبريزی» همزمان با برگزاری جشن ميلاد پيامبر اسلام حضرت محمد مصطفی(ص)، امروز در «سالن تك اثر» مؤسسه كتابخانه و موزه ملی ملك برای سه ماه به نمايش درآمد.
«برده بوصيری» يا «قصيده ستاره‌ها» اثر جاودانه منظوم «شرف‌الدين محمدبن سعيد بوصيری» شاعر مصری سده هفتم هجری است كه در مدح حضرت پيامبر اكرم(ص) سروده است. برده، قصيده‌ای استوار، روان و خيال‌انگيز است كه با كمال زيبايی، متانت و حسن به كارگيری فنون ممتاز ادبی سروده شده است. اين قصيده 116 بيتی در نعت و ستايش پيامبر، از شاهكارهای قصايد سروده شده در نعت پيامبر (ص) است كه تا اين روزگار به زبان‌های هندی، فارسی، تركی، آلمانی، فرانسوی و انگليسی ترجمه شده است.
دو سال پيش، نسخه‌ای ديگر از قصيده «برده بوصيری» باز هم به خط علاء‌الدين تبريزی، همزمان با جشن مبعث رسول اكرم صلی‌الله و عليه و آله در مؤسسه كتابخانه و موزه ملی ملك چاپ و رونمايی شده بود.
«برده» كنونی، نسخه‌ای ديگر و زيباتر از اين قصيده آسمانی است كه به خط ثلث و نسخ علاءالدين تبريزی با طلا و مركب مشكی كتابت شده است و جلد لاكی دوره صفوی دارد. همه برگ‌های اين نسخه به صنعت متن و حاشيه‌سازی كاغذ آراسته شده است و تذهيب و تجليدی برازنده چنين اثری دارد. برده بوصيری به شماره 103 در گنجينه نفايس موسسه كتابخانه و موزه ملی ملك ثبت شده است.
همچنين نمايشگاه ديگری با عنوان «وصف دوست»،به مناسبت آيين گرامی‌داشت ميلاد آخرين پيام‌آور كائنات محمد مصطفی (ص) در موسسه كتابخانه و موزه ملی ملك گشايش می‌يابد. در اين نمايشگاه، 30 عنوان منتخب نسخه‌های خطی در نعت و مدح پيامبر اكرم محمد مصطفی(ص) در دو بخش نظم و نثر از فرهنگ و ادبيات ايرانی و عربی به نمايش درآمد.
اين نمايشگاه نسخه‌های خطی موجود در مخزن كتابخانه ملی ملك را در دو بخش نظم و نثر با موضوع حضرت محمد (ص) در برمی‌گيرد. بخش نثر اين نمايشگاه در موضوعات سرگذشتنامه، احاديث، مدايح و مناقب است. قديمی‌ترين اثر موجود در اين حوزه به سده 7 هجری بازمی‌گردد؛ كتابی با عنوان «مسند فردوس الاخبار بما ثور الخطاب المخرج علی كتاب الشهاب يا فردوس‌البارين». ديگر اثر برجسته اين بخش، نسخه خطی «بحارالانوار الجامعه لدرر الاخبار» است كه شامل مسوده‌های اصل مولف «محمدباقر بن محمدتقی مجلسی» است كه در سده 11 هجری كتابت شده است.
بخش نظم نمايشگاه «وصف دوست» نيز آثار شاعران فارسی‌زبانی را دربرمی‌گيرد كه به نعت پيامبر اسلام (ص) پرداخته‌اند. از جمله اين‌ها «ديوان خاقانی» است كه بخش زيادی از آن در نعت و ستايش پيامبر است. قديم‌ترين اثر اين بخش، «خسمه» نظامی است كه به سال 832 قمری كتابت شده و در آن معراج نبی (ص) به نظم كشيده شده است. در اين بخش همچنين نسخه شماره 6031 كه رساله دوم آن «خمسه نظامی» ثبت شده در فهرست ميراث غير ملموس جهانی است، به چشم می‎خورد.
از ديگر آثار برجسته بخش منظوم نمايشگاه «وصف دوست» می‌توان به مرقع «معراج نبی» اشاره كرد كه به سال 984يا 985 قمری به تصوير كشيده شده است.
در پايان اين مراسم از بهترين راهنمايان موزه و كتابخانه ملك كه در سال جاری فعاليت خود را به بهترين نحو به سرانجام رسانده اند، تقدير به عمل آمد.
captcha