کد خبر: 2541964
تاریخ انتشار : ۱۲ خرداد ۱۳۹۲ - ۰۸:۴۵
اختتاميه سومين جشنواره «تئاتر صاحبدلان»/

وارستگی و عدم دلبستگی به تعلقات دنيوی ويژگی صاحبدل واقعی است

گروه هنر: تئاتر دينی بايد برگرفته از آموزه‌های قرآنی باشد كه البته انبياء الهی و ائمه اطهار نيز تجسم آن هستند؛ صاحبدل واقعی كسی است كه وارسته باشد و دلبستگی به تعلقات دنيوی نداشته باشد و لذا بايد زندگی و احوالات آنها نيز به عنوان ترجمان وحی مورد دقت فعالان تئاتر در عرصه توليد تئاتر دينی قرار گيرد.

به گزارش خبرگزاری بين‌المللی قرآن(ايكنا)، مراسم اختتاميه سومين جشنواره «تئاتر صاحبدلان» شنبه‌شب، 11 خرداد با حضور سيدمحمد حسينی؛ وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی، حميد شاه‌آبادی؛ معاون هنری ارشاد، مسئولان برگزاری جشنواره و گروهی از هنرمندان و پيشكسوتان عرصه تئاتر در سالن اصلی تئاتر شهر برگزار شد.
سيدمحمد حسينی؛ وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی در اين مراسم در سخنانی به اهميت پرداختن به موضوعات دينی و ارزشی به زبان نمايش اشاره كرد و گفت: براساس باور و اعتقاد دينی جاری در جامعه همه نمايش‌های توليد و اجرا شده ما نيز بايد در چارچوب ضوابط و معيارهای دينی و انسانی باشند.
وی گفت: ويژگی بارز اين جشنواره عنايتی است كه به گروه‌های شهرستانی دارد؛ گروه‌هايی كه نشان داده‌اند دغدغه اصلی آنها پرداختن به موضوعات دينی است و چه بسيار كه در برگزاری اين جشنواره و همچنين رويدادهای مشابه شاهد هنرنمايی، بروز خلاقيت از سوی هنرمندان شهرستانی بوده‌ايم و زين پس نيز بايد شاهد اعتلای و ارتقای هر چه بيشتر توليدات نمايشی با موضوعات دينی و ارزشی باشيم.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی تئاتر و هنر دينی را برگرفته از آموزه‌های قرآنی دانست و گفت: مضامين و موضوعات قرآنی جايگاه والايی در هدايت انسان به سوی فلاح و رستگاری دارند و بايد گفت كه علاوه بر اين زندگی انبياء الهی و همچنين ائمه اطهار(ع) كه تجسم مسلم دستورات وحی هستند نيز بايد دستمايه كار هنرمندان متعهد تئاتر در توليد نمايش‌های دينی قرار گيرد.
حسينی در تعريف صاحبدل واقعی تصريح كرد: انسان وارسته كه هيچ وابستگی به تعلقات دنيوی ندارد، صاحبدل است و منظور از نامگذاری اين جشنواره به نام «صاحبدلان» تحقيق و كندوكاو و پرداختن به شرح زندگی و احوالات اينگونه انسان‌هايی است كه در زندگی خط و مشی غير از رضايت و خشنودی ذات پروردگار را طالب نبودند كه همانا سيره و زندگی آنها ترجمان وحی است.
وی گفت: هنر نمايش در ايران سابقه طولانی دارد و ريشه‌های آن در آئين‌های دينی است كه از نمونه بارز آن می‌توان به تعزيه و شبيه‌خوانی اشاره كرد؛ لذا بايد با بهره‌گيری از تئاتر به عنوان تأثيرگذارترين هنر كه ارتباط بصری و شنيداری پرقدرتی را با مخاطب برقرار می‌كند، عقل و منطق او را در كنار عواطف و احساسات به خدمت گرفت تا بيشترين تأثير مثبت را از ديدن يك نمايش دينی بگيرد.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تلقی نادرست و تحريفاتی كه اخيراً در زمينه‌های گوناگون در جهان اسلام شاهدش هستيم، گفت: منظور از ابلاغ و اشاعه دين اسلام از طريق هنر و به ويژه هنر تئاتر آن شكل از اسلام است كه ما بدان اعتقاد داريم و آن همانا اسلام ناب محمدی است نه افراط و تفريط‌هايی كه آگاهانه و ناآگاهانه در جامعه به اسم دين و به اسم مسلمانی می‌شود و بنا به اقتضائات سياسی كه در آن واحد با اين امر مواجه می‌شويم كه مصالح و مطامع گروهی خاص به دگرگونی آن منجر می‌شود.
وی در پايان گفت: هنرمند متعهد بايد با غور و تحقيق و پژوهش در نگرش و انديشه‌های متنوع و متفاوتی كه در زمينه مسائل دينی وجود دارد آن را كه به صلاح و صواب نزديك‌تر است به خدمت گرفته و با زبان هنر بيان كند كه اين نيازمند يك ميزان و معيار است كه بحمدالله در تاريخ معاصر از اين معيارها و شاخص‌ها كم نداريم و نمونه بارز آن امام راحل عظيم‌الشأن بودند كه در دوران معاصر به حق تعريف درستی از اسلام ناب محمدی ارائه كرده كه انديشه‌های اين بزرگمرد می‌تواند دستمايه كار هنری قرار گيرد.
اين گزارش حاكی است پيش از سخنرانی وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی، حميد شاه‌آبادی؛ معاون هنری ارشاد در سخنانی ضمن تشكر از كانون تئاتر دينی و مسئولان برگزاری جشنواره «تئاتر صاحبدلان» گفت: خرسنديم كه اين جشنواره توانسته است در فاصله كوتاهی به جايگاه مطلوب خود رسيده و فرصتی را برای همه هنرمندان دينی و آنها كه دغدغه فعاليت نمايشی در عرصه تئاتر دينی را دارند فراهم نمايد.
وی با اشاره به فرار رسيدن پنجاهمين سالگرد قيام 15 خرداد گفت: به حق انقلاب اسلامی به بخش‌های مختلف جامعه هويت نوينی بخشيد كه اين نتيجه مجاهدت مردم و در رأس آنها امام راحل است كه اكنون پس از گذشت 5 دهه از جرقه نخستين انقلاب اسلامی قادر هستيم با دنيا به گونه ديگرسخن گفته و حقانيت خود را به اثبات برسانيم.
شاه‌آبادی تئاتر پيش و پس از انقلاب اسلامی را مورد مقايسه قرار داد و گفت: حاكميت طاغوت از اين هنر فاخر و ناب در جهت نيات شهوانی و رذايل انسانی استفاده كرد چنانكه پس از انقلاب اسلامی تا مدتها به دليل خروجی نامناسبی كه در توليدات تئاتری داشتيم اين هنر مذموم بود و تعطيل شد اما حاكميت دينی شكل و رنگ و روی ديگری به اين هنر متعهد داد و مشاهده می‌كنيد كه به فاصله نسبتاً كوتاهی كاركرد اين هنر در راستای بيان ارزش‌های دينی، حرمت و شرافت انسانی تغيير ماهيت داده است كه «تئاتر صاحبدلان» تجلی يكی از همان كاركردهای متعالی تئاتر است.
وی به ژانرهای گوناگونی كه در تئاتر بدان پرداخته می‌شود اشاره كرد و گفت: بايد در «تئاتر صاحبدلان» به همه گونه‌ها و موضوعات و مضامين نگريسته شود و به اين شكل نباشد كه چون تئاتر دينی است پس بايد حتماً دربردارنده حكايت و روايت خاصی از تاريخ دين و يا زندگی بزرگان دينی باشد بلكه در قالب موضوع و طرح‌های متعدد مسائلی كه جامعه امروز نيز بدان مبتلاست كه حتی ممكن است اجتماعی باشد اما منشأ بروز اين مشكلات در كج‌فهمی‌های دينی و اعتقادی است نيز بايد مور مداقه توليدكنندگان تئاتر قرار گيرد.
شاه‌آبادی با اشاره به اقدامات ارزنده‌ای كه در مورد نظام تئاتری اعم از سر و سامان دادن به گروه‌های تئاتری شهرستانی‌ها، ايجاد فضای مناسب برای اجرای تئاتر برای آنها شده است گفت: رويكرد اصلی «تئاتر صاحبدلان» فراهم آوردن امكان اجرای عمومی آثار اين جشنواره در شهر‌های محل تولد خود است و اميدواريم كه به بركت برگزاری اين جشنواره شاهد شكوفايی هر چه بيشتر تئاتر حرفه‌ای در اقصی‌نقاط ايران باشيم كه اغلب آنها دغدغه پرداختن به موضوعات و مضامين دينی را دارند.
وی در پايان با اشاره به اعلام فراخوان دوره چهارم جشنواره «تئاتر صاحبدلان» از سوی كانون تئاتر دينی گفت: اميدوارم و مطمئن هستم كه اين جشنواره در ادامه راه خود با جديت و بهره‌گيری از همه ظرفيت‌های هنری و فنی به سير خود در راه رسيدن به هنر متعالی كه مرضی پروردگار است گام برخواهد داشت.
گزارش ايكنا حاكی است در ابتدای اين مراسم علی مؤذنی، دبير سومين جشنواره «تئاتر صاحبدلان» نيز در سخنان كوتاهی مهم‌ترين ويژگی اين جشنواره را تعامل نزديك با هنرمندان شهرستانی برشمرد و گفت: پيش از اين ارتباط با هنرمندان شهرستانی تنها محدود به بازبينی آثار شركت كننده آنها در جشنواره‌ای خاص و يا اعزام محدود كارشناس مربی به شهرهای آنها مربوط می‌شد اما به بركت اين جشنواره توانستيم كه تعاملی نزديك و تنگاتنگ با هنرمندان شهرستانی داشته باشيم و از نقاط ضعف و قوت آنها به خوبی مطلع شويم.
وی با اشاره به اينكه در طول سه دوره برگزاری جشنواره «تئاتر صاحبدلان» شاهد توليد و به اجرا درآمدن بيش از 50 اثر نمايشی بوده‌ايم كه توسط هنرمندان شهرستانی توليد شده است گفت: توصيه من به هنرمندان شهرستانی اين است كه زياد به فكر اجرای عموم كار خود در پايتخت نباشند چرا كه اولاً به دليل ترافيك كاری اين امر ميسر نيست و ثانياً اينكه با برگزاری اين جشنواره و امكان اجرای عموم آثار در شهرستان‌ها، علاوه بر تقويت تئاتر در سراسر كشور مسئولان نيز مجاب خواهند شد كه به دليل اقبالی كه از تئاتر شده است به فكر تجهيز بيشتر امكانات تئاتری باشند.
مؤذنی در پايان تصريح كرد: مهمترين مخاطبان نمايش‌های اجرا شده در «تئاتر صاحبدلان» اعضای گروه‌های شركت كننده در آن هستند كه اين خود می‌تواند به تعامل بيشتر ميان آنها و رفع نواقص احتمالی كارهايشان در قالب يك گفتمان سازنده كمك كند و اين جشنواره با فراهم آوردن امكاناتی همچون چاپ و انتشار نمايشنامه‌های برتر جشنواره علاوه بر اجرای عموم آثار در شهرستان‌ها سعی در تقويت تئاتر دينی داشته و خواهد داشت.
captcha