کد خبر: 2567605
تاریخ انتشار : ۰۵ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۴:۵۶

ختم همگانی قرآن و افطار در خيابان از آداب مهم رمضان در سودان است

گروه بين‌الملل: مردم مسلمان سودان آداب و رسوم ويژه‌ای برای ماه مبارك رمضان دارند، آن‌ها معمولاً بعد از نماز ظهر و با زبان روزه در جلسات ختم قرآن كريم شركت می‌كنند و بعد از نماز مغرب افطاری خود را در خيابان صرف تا ديگران را در خوردن آن شريك كنند.

«الياقوت حامد أحمد»، كارشناس حقوق و معارف اسلامی، حافظ كل قرآن كريم و مدير غرفه سودان در بخش «قرآن و فرهنگ ملل مسلمان» در بيست و يكمين نمايشگاه بين‌المللی قرآن كريم در گفت‌وگو با خبرگزاری بين‌المللی قرآن(ايكنا) با بيان اين مطلب گفت: مردم مسلمان سودان از ديرباز آداب و رسوم ويژه ماه رمضان مخصوص به خود داشته‌اند كه تاكنون به آن‌ها پايبند هستند.
وی افزود: من در غرفه سودان در نمايشگاه بين‌المللی قرآن به معرفی اين آداب و رسوم رايج در كشور سودان و نزد مردم مسلمان آن و نيز به معرفی شيوه‌های حفظ قرآن كريم در اين كشور می‌پردازم و ساير بازديدكنندگان ايرانی را با اين شيوه‌ها آشنا می‌كنم.
احمد تصريح كرد: معمولاً در ماه مبارك رمضان مردم جلسات ختم قرآن كريم تشكيل می‌دهند و در آن‌ها به جزءخوانی قرآن می‌پردازند كه در سودان نيز اين رسم پا برجاست و با ديگر جاها تفاوت‌هايی نيز دارد.
وی در ادامه اظهار داشت: در حالی كه جلسات ختم قرآن كريم در ساير كشورها در ماه مبارك رمضان بعد از افطار است، در سودان همه كاسبان و كارمندان و غيره پس از ادای نماز ظهر به جزء خوانی قرآن می‌پردازند و اين زمان به اين دليل انتخاب شده است كه در اين ساعت همه مردم می‌توانند شركت كنند و معمولاً در چنين ساعتی كسب و كار تعطيل می‌شود.
كارشناس حقوق و معارف اسلامی و دانش‌آموخته جامعه المصطفی (ص) تأكيد كرد: دومين رسمی كه ماه رمضان كشور سودان را با ساير كشورها متفاوت می‌سازد اين است كه سودانی‌ها معمولاً برای صرف افطار به خيابان‌ها می‌آيند.
وی خاطرنشان كرد: تقريباً 99 درصد روزه‌داران سودانی بعد از نماز مغرب افطار خود را به خيابان می‌آورند و راه‌های اصلی را مسدود می‌كنند و عابران را به صرف افطاری دعوت می‌كنند تا روزه‌داری در موقع افطار بدون غذا نماند.
الياقوت حامد أحمد به شيوه‌های حفظ قرآن كريم در سودان اشاره كرد و گفت: حفظ قرآن كريم در سودان به دو شيوه كاملاً متفاوت صورت می‌گيرد كه نخستين شيوه، شيوه سنتی است كه به آن «خلوه» می‌گويند.
وی افزود: خلوه نام مكانی است كه ويژه آموزش حفظ قرآن كريم است و كودكان از سن 7 سالكی برای حفظ قرآن وارد آن می‌شوند.
احمد تصريح كرد: در اين شيوه ابتدا حروف الفبا به كودكان شركت‌كننده آموزش داده می‌شوند و سپس حفظ قرآن كريم از سوره‌های كوچك جزء 30 قرآن كريم آغاز می‌شود تا اينكه حافظ به جزء يكم قرآن كريم برسد.
حافظ كل قرآن كريم اظهار داشت: در شيوه خلوه قرآن‌آموز آياتی كه حفظ كرده را بر روی يك تكه چوب «لوحة» كه از ابعاد يك كتاب بزرگتر است، با گچ می‌نويسد تا آيات را مروری كرده باشد و سپس آن‌ها را پاك كرده و دوباره می‌نويسد و اين كار را برای 50 بار به صورت متوالی تكرار می‌كند.
وی با اشاره به اينكه قرآن‌آموز پس از اين 50 مرتبه به نزد استاد خود رفته و آنچه را كه تمرين كرده از حفظ برای او می‌خواند، گفت: اين كار برای دو سال متوالی ادامه می‌يابد تا اينكه در پايان اين دو سال كل قرآن كريم را حفظ كرده و آماده آزمون نهايی حفظ كل می‌شود.
نماينده سودان در نمايشگاه بين‌المللی قرآن كريم تصريح كرد: اگر قرآن‌آموز بتواند در آزمون حفظ كل قرآن كريم كه توسط استادش از او گرفته می‌شود نمره قبولی را كسب كند مدرك ويژه‌ اين دوره را دريافت كرده كه نشان می‌دهد قرآن‌آموز پس از اتمام كل دوره توانسته كل قرآن را حفظ كند.
الياقوت حامد أحمد تصريح كرد: شيوه ديگری كه در سودان برای حفظ قرآن كريم به كار گرفته می‌شود شيوه دبيرستانی است كه در آن دانش‌آموز در كنار دروس خود حفظ قرآن كريم را زير نظر معلم و در مدرسه آغاز می‌كند.
به گفته الياقوت حامد احمد دانش‌‌آموزان سودان در هر دوره از دبيرستان بخشی از قرآن كريم را حفظ می‌كنند تا اينكه در پايان دوره دبيرستان و پيش از ورود به مرحله دانشگاهی بتواند كل قرآن كريم را حفظ باشند.
گفتنی است، بخش «قرآن و فرهنگ ملل» بيست و يكمين نمايشگاه بين‌المللی قرآن كريم با هدف معرفی نقش قرآن در فرهنگ‌های ساير كشورهای اسلامی ميزبان نمايندگانی از كشورهای اسلامی شده تا به معرفی فرهنگ كشورشان به بازديدكنندگان ايرانی بپردازند.
captcha