کد خبر: 2572666
تاریخ انتشار : ۱۶ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۳:۱۱
مقابله با مخاطب‌گريزی و راهكارهای ارتقای جذب مخاطب در مؤسسات قرآنی/30

نيازسنجی جهت تدوين كتب سبب ارتقای جذب مخاطب در مؤسسات قرآنی می‌شود

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: نيازسنجی از مربيان باتجربه در تدوين كتاب‌های آموزشی برای داشتن كتاب‌های متنوع، می‌تواند از گزير قرآن‌آموزان در جهت يادگيری جلوگيری كرده و سبب ارتقای جذب مخاطب در اين مراكز شود.

فاطمه اسدی‌خانوكی، مديرمسئول مؤسسه قرآنی فاطميه(س) خانوك شهرستان زرند در گفت‌وگو با خبرگزاری بين‌المللی قرآن (ايكنا)، در رابطه با معيار و ملاك يك مؤسسه برای دريافت مجوز مؤسسه قرآنی گفت: بايد مؤسسات در ابتدا از تمام لحاظ مانند مكان، مربی، كلاس‌های آموزشی و همچنين مخاطب كامل باشند تا بتوانند مجوز راه‌اندازی يك مركز آموزشی ـ قرآنی را دريافت كند.
اسدی‌خانوكی در اين رابطه عنوان كرد: به عنوان نمونه، در كرمان به علت كمبود مؤسسات قرآنی، وقتی يك مدير يا به طور كل يك فرد عادی كه تنها كلاس قرآنی را گذرانده است و دارای مدرك است به سازمان تبليغات و يا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی استان برای دريافت مجوز مراجعه می‌كند و عنوان كند كه دارای تنها يك كلاس قرآنی است، مجوز را دريافت می‌كند، اما بعد از دريافت مجوز با مشكلاتی مانند مكان، مربی، و يا حتی مخاطبان مواجه می‌شود كه در پايان بايد بابت هزينه‌هايی كه از سوی سازمان تبليغات اسلامی و يا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دريافت می‌كند، جوابگو باشد.
وی تصريح كرد: در كل يك مؤسسه قرآنی بايد از لحاظ مربی تأمين باشد و هم تا حدودی امكانات متوسط آموزشی را داشته باشد تا بتواند اين امكانات را در جهت يادگيری در اختيار مخاطبان قرار دهد.
مديرمسئول مؤسسه قرآنی فاطميه(س) خانوك در رابطه با اهميت نحوه تدوين و گزينش منابع آموزشی در امر آموزش و ماندگاری فراگيران در كلاس، بيان كرد: نحوه تدوين و گزينش منابع آموزشی در امر آموزش بسيار حايز اهميت است، چون با آموزش چندين كتاب به مخاطبان، تنها يك يا دو نمونه از كتاب‌ها بسيار خوب بود و مخاطبان توانستند با آن كتاب‌ها ارتباط خوبی برقرار كنند.
وی اشاره كرد: به عنوان نمونه بعضی از كتاب‌ها از لحاظ آموزشی دشوار و برای قرآن‌آموزان سنگين است، و در حال‌حاضر نيز كتاب نور كتاب بسيار خوبی است كه برای تمامی مقاطع سنی بسيار مفيد و مخاطب به راحتی قرآن را فرا می‌گيرد.
اسدی‌خانوكی در رابطه با اثرگذار بودن نيازسنجی مخاطبان در تدوين كتب آموزشی بيان كرد: درست است كه نظر مخاطب در تدوين يك كتاب آموزشی مهم است، اما اهميت اين نظرسنجی در مربيان تأثيرگذار‌تر است، چون اين مربيان هستند كه كتاب‌های آموزشی را تدريس می‌كنند و اطلاعات خوبی در رابطه با كتاب‌ها دارند و از طرفی می‌توانند تجربيات خود را از تمامی كتاب‌ها با نظرسنجی در يك كتاب مورد تدوين ارائه دهند و سپس آن مطالب را به راحتی به قرآن‌آموزان آموزش دهند.
وی همچنين در رابطه با مرتبط بودن دلايل گريز قرآن‌آموزان از ادامه آموزش بيشتر، اظهار كرد: يكی از دلايلی كه باعث می‌شود قرآن‌آموز ديگر به سمت و سوی يادگيری مراجعه نكند، خسته كننده بودن كلاس‌های آموزشی و همچنين كتاب‌های آموزشی است، چون به عقيده مخاطب تمامی مطالب كتاب‌ها‌ مانند يكديگر هستند و تنها با چند نكته اضافی‌تر از ساير كتاب‌های متمايز شده‌اند، در كلاس‌های آموزشی هم هيچ‌گونه تنوعی وجود ندارد و مؤسسات نيز هيچ‌گونه اقدامی برای حضور پرشور مخاطبان در كلاس انجام نمی‌دهند.
مديرمسئول مؤسسه قرآنی فاطميه(س) خانوك راهكار مقابله با اين امر را چنين دانست كه بايد همانند مدارس كه در هر سال دانش‌آموزان با كتاب‌های جديد‌تری آشنا می‌شوند قرآن‌آموزان نيز در مؤسسات قرآنی بايد با كتاب‌های آموزش قرآن جديدی آشنا شوند، تا اشتياق بيشتری از خود در يادگيری نشان دهند.
وی در رابطه با اينكه چگونه می‌توان با افزايش مؤسسات قرآنی از روند كاهش كيفی برنامه‌ها و طرح‌های آموزشی آنان پيش‌گيری كرد، افزود: برای پيشگيری از كاهش برنامه‌های آموزشی با توجه به تعدد مؤسسات قرآنی، بايد تمامی مؤسسات قرآنی تحت نظارت سازمان تبليغات اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سازماندهی شوند، و بايد اين مراكز اصلی مؤسسات را مورد نظارت خود قرار دهند و از نحوه فعاليت‌های آموزشی آنها آگاه باشند تا ببينند كه آيا فعاليت‌هايی كه برای مخاطبان انجام می‌دهند از لحاظ محتوا و كيفيت مفيد است.
اين فعال قرآنی افزود: يكی از مسائلی كه باعث مخاطب‌گريزی مؤسسات قرآنی می‌شود سليقه‌ای عمل كردن مؤسسات است، به عنوان نمونه بايد گفت، زمانی كه يك مؤسسه به خودی خود يك كلاس قرآنی را بدون نظارت هيچ مركزی داير می‌كند و برای اداره اين كلاس از مربيانی استفاده نمی‌كند كه دارای تجربه كافی باشد، در نتيجه مخاطب نيز با توجه به سطح علمی پايين يك مربی، تمايلی برای حضور در كلاس از خود نشان نمی‌دهد.
اسدی‌خانوكی در رابطه با عدم موفقيت مؤسسات قرآنی تازه تأسيس اظهار كرد: تجربه كاری در موفقيت يك مؤسسه بسيار حائز اهميت است، وقتی يك مؤسسه دارای تجربه كاری نباشد، بنابراين موفق نخواهد بود، پس بی‌تجربگی يك مؤسسه دليل اصلی موفق نشدن يك مؤسسه است و برای اينكه يك مؤسسه در انجام فعاليت‌های خود موفق شود، اول بايد از تجربيات مديران مؤسسات ديگر در برپايی مؤسسه خود استفاده كند و در مرحله بعدی نيز كه اين مرحله هم چندان بی اهيمت نسيت بتواند نيروهای مجرب و مربيان با تجربه را در مؤسسه به‌كار گيرد.
captcha