کد خبر: 2579408
تاریخ انتشار : ۰۲ شهريور ۱۳۹۲ - ۱۵:۰۸
مؤلفه‌های خانواده‌هاي قرآنی/(21)

تقوا و خداباوري از مهم‌ترين معيارهای خانواده قرآنی است

گروه فعاليت‌هاي قرآني: عضو گروه معارف دانشگاه آزاد اسلامی اراك با بيان ‌اينكه يكی از مهم‌‌ترين معيارهای خانواده قرآنی تقواست، اظهار كرد: تقوی معيار سنجش تمامي كردارهای انسان است.

شايسته پزشكيان، عضو گروه معارف دانشگاه آزاد اسلامی اراك در گفت‌وگو با خبرگزاری بين‌المللی قرآن(ايكنا) شعبه مركزی با بيان ‌اينكه يكی از مهم‌‌ترين معيارهای خانواده قرآنی تقواست، اظهار كرد: تقوی معيار سنجش تمامي كردارهای انسان است. در اسلام گرامی‌ترين فرد كسی است كه از همه پرهيزگارتر باشد، قرآن می‌فرمايد؛ «إِنَّ أَکرَمَکُم عِندَاللّهِ أَتقَاکُم» و اساساً محور آيات قرآن و روايات عقيدتی ما حول محور تقواست.
وی تصريح كرد: كلمه تقوا يعنی خود نگه‌داری و كنترل نفس، تقوا از طريق حضور در ميان مردم و قبول مسئوليت در اجتماع، معنا و مفهوم پيدا می‌كند نه گوشه‌گيری و دوری گزيدن از مردم و اجتماع در اسلام تقوای‌گريز امری مذموم و ناپسند است و رهبانيت و گوشه‌گيری در اسلام وجود ندارد.
پزشكيان در ادامه گفت: اسلام از فرد مؤمن می‌خواهد كه مسئوليت‌پذير باشد و در امور اجتماعی شركت كند و در عين حال به‌وسيله تقوا، نفس خويش را مهار و كنترل كند و از انحراف و گناه بازدارد.
وی افزود: همين تقوای حضور و مراقبت آگاهانه از نفس و غلبه بر اميال و خواسته‌هاست كه به‌عنوان نشانه مؤمن شناخته می‌شود. امام صادق(ع) در اين باره می‌فرمايد؛ «لا ايمان لمن لا ورع له» كسی كه ورع و تقوا ندارد، ايمان ندارد و پيامبر گرامی اسلام(ص) نيز نشانه مؤمن را پرهيزگار بودن وي می‌دانند.
اين مدرس دانشگاه با بيان ‌اينكه اهل تقوا نشانه‌هايی دارند، تصريح كرد: راست‌گويی، امانت‌داری، وفای به‌عهد، اجتناب از فخرفروشی، پرهيز از بخل، صله رحم، ترحم بر بيچارگان، گسترش كار خير، حسن‌خلق، بردباری بسيار، پيروی از دانش در آنچه موجب تقرب به درگاه خداست از نشانه‌های افراد پرهيزگاراست.
وی خداباوری را يكی ديگر از ملاك‌های خانواده قرآنی برشمرد و گفت: شرط ايمان خداباوری است. خداوند در سراسر قرآن كريم، انسان‌ها را به ايمان به خدا، تذكر می‌دهد و آن را پايه و اساس باورهای دينی معرفی می‌كند، چون با داشتن چنين اعتقادی هستی و آفرينش معنا و مفهوم پيدا می‌كند و بودن انسان و تكامل او تعريف روشنی می‌يابد. چون اگر خدا نباشد همه چيز بی‌معناست و زندگی انسان هم بی فلسفه می‌ماند. در روايات متعدد ايمان به خدا، اولين ركن است حتی در علم و معرفت‌اندوزی نيز شناخت اوليه، همان شناخت خداست؛ لذا در روايت است أوّل العلم معرفة‌الجبّار و آخر العلم تفويض الأمر اليه؛
پزشكيان خاطرنشان كرد: البته خداباوری بايد شامل همه جنبه‌ها باشد يعنی باور به رزاقيت، مهربانی، حاكميت، قدرت و ... فرد مؤمن بايد حضور خدا را در همه لحظه‌ها باور داشته باشد.
وی در ادامه اهميت فرشته‌باوری را يادآور شد و افزود: ايمان به فرشتگان و ملائكه الهی، ركن مهم مسلمانی است، خداوند حكيم طبق آيات قرآن كريم فرشتگان را مسئول انجام فرمان‌های خود در نظام هستی می‌داند و هر كدام از فرشتگان را مأمور به انجام كاری كرده است.
عضو گروه معارف دانشگاه آزاد اسلامی اراك در پايان خاطرنشان كرد:‌ قرآن كريم می‌فرمايد؛ مؤمنان همه به خدا و فرشتگان او و كتاب‌ها و پيامبران خدا ايمان دارند. ناباوری به وجود فرشتگان و عدم اعتقاد به كارگزار بودن آن‌ها از طرف خدا، سرانجامی جز گمراهی و غلتيدن در وادی ضلالت نيست، چنانچه خداوند متعال می‌فرمايد؛ كسی كه خدا و فرشتگان او و كتاب‌ها و پيامبرانش و روز واپسين را انكار كند در گمراهی دور و درازی افتاده است.
captcha