مجید پیره، کارشناس مالیِ اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به تشریح جزئیات جلسه اخیر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار پرداخت و اظهار کرد: جلسه اخیر کمیته فقهی سازمان بورس، روز چهارشنبه هفته گذشته با حضور اکثریت اعضا برگزار شد و در آن جلسه دستورالعمل نحوه انتشار اوراق مضاربه برای سومین بار به بحث گذاشته شده و این موضوع بررسی شد.
وی ادامه داد: کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار با انتشار اوراق مضاربه و با کلیات دستورالعمل تنظیمشده موافقت کرد اما با سازوکار پرداخت سود علیالحساب در اوراق مضاربه مخالفت کرد و دلیل مخالفت این بود که به اعتقاد اعضای کمیته فقهی، پرداخت سود علیالحساب در تجربه انتشار اوراق مشارکت با عدم شفافیتهایی روبرو بوده است.
کارشناس مالیِ اسلامی سازمان بورس اظهار کرد: به اعتقاد اعضای کمیته فقهی سازمان بورس، بهتر است در طراحی صکوک جدید همانند مضاربه این سازوکار را حذف کرده و به جای آن در مقاطع زمانی معین سود قطعی محاسبه شده و سود یا زیان حاصله با سرمایهگذاران تسویه شود.
پیره در پایان خاطرنشان کرد: اوراق مضاربه یکی از انواع صکوک است که برای سرمایهگذاران، نرخ بازدهی انتظاری را به همراه دارد و این امر برخلاف آن چیزی است که ما در فرآیند انتشار اوراق اجاره میبینیم. در اوراق اجاره، نرخ بازدهی، ثابت و از پیش تعیین شده است و سرمایهگذاران، نرخ بازدهی معینی را دریافت خواهند کرد اما در اوراق مضاربه، بسته به اینکه آن فعالیت تجاری چه مقدار سود یا زیان به همراه داشته باشد سود یا زیان سرمایهگذاران هم متغیر خواهد بود.