به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دولت، محمدباقر نوبخت، امروز در نشستی خبری در تشریح لایحه بودجه 94 ، افزود: از آنجا که سال 94 سال پایانی برنامه پنجم است، بودجه از اهداف مشخصی نظیر رشد سرمایه گذاری، رشد تولید یا رشد اقتصادی، رشد نقدینگی یا محدود کردن آن، رشد یا محدود کردن یا مهار تورم و همچنین افزایش اشتغال تبعیت می کند.
وی اظهار داشت: دیروز لایحه بودجه سال آینده با 10 پیوست به مجلس شورای اسلامی ارائه شد که پنج پیوست آن مربوط به خود لایحه بودجه 94، سه جلد گزارش عملکرد برنامه پنجم در سال 92، یک جلد مبانی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی لایحه بودجه به همراه برنامه سال 94 بود.
وی با بیان اینکه رئیس جمهور بخاطر محدودیت زمان بخشی از لایحه بودجه را اعلام کرد و در خصوص ساختار لایحه بودجه 94، ادامه داد: بودجه کل کشور سال آینده بالغ بر 838 هزار میلیارد تومان است که نسبت به بودجه سالجاری از 4.3 درصد رشد برخوردار است.
نوبخت با بیان اینکه بودجه به دو بخش عمومی و شرکتهای دولتی و بانکها و موسسات انتفاعی وابسته به دولت تقسیم می شود، گفت: بودجه عمومی 267 هزار میلیارد تومان است که نسبت به امسال از 13.8 درصد رشد برخوردار بوده است. بودجه شرکت های دولتی نیز بالغ بر 596 هزار میلیارد تومان است که در مقایسه با بودجه امسال 0.1 درصد کاهش پیدا کرده است.
وی با اشاره به اینکه بودجه عمومی از یکسو دارای منابع یا پیش بینی منابع و مصارف است، تصریح کرد: منابع بودجه عمومی از دو محل منابع عمومی و درآمدهای اختصاصی تامین میشود؛ منابع عمومی در بودجه عمومی 224 هزار میلیارد تومان است. منابع عمومی در بودجه شامل درآمدها (مالیات و سایر) است.
نوبخت گفت: درآمدها در سال آینده 119 هزار میلیارد تومان پیش بینی شده که 19.1 درصد نسبت به امسال رشد دارد، این درآمدها شامل درآمدهای مالیاتی است که حدود 86 هزار میلیارد تومان و دارای رشدی برابر با 22.6 درصد است.
واگذاری دارایی های سرمایه ای نیز از موارد دیگر بود که معاون برنامه ریزی رئیس جمهور مورد اشاره قرار داد و تاکید کرد:
واگذاری دارایی سرمایهای که عمدتا فروش نفت و غیره است 73 هزار و 600 میلیارد تومان منابع پیش بینی شده که منفی 7.8 درصد تغییر داشته است. واگذاری داراییهای مالی نیز بالغ بر 31 هزار میلیارد تومان است که 0.8 درصد رشد دارد.
کاهش وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی
معاون رئیس جمهور با بیان آنکه سهم نفت در بودجه رشد منفی و اوراق مشارکت فقط 0.8 درصد نسبت به بودجه امسال رشد دارد، تصریح کرد: در درآمدها سهم نفت در بودجه کم شده و از 224 هزار میلیارد تومان حدود 73 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده، یعنی کمتر از یک سوم بودجه از محل درآمدهای نفتی تامین می شود.
نوبخت با اشاره به اینکه کاهش وابستگی بودجه به نفت از مهمترین ویژگی های بودجه سال 94 و در راستای اقتصاد مقاومتی بوده است، افزود: در طول سال های 83 تا 85 سهم درآمدها در تامین هزینه ها حدود 46 درصد بوده اما در سال جاری این نسبت 68.2 درصد و سال آینده 72 درصد خواهد بود.
رشد 30 درصدی بودجه عمرانی
معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور با تاکید بر آنکه سه قلم برای مصارف مختلف وجود دارد و هزینه ها، تملک دارایی های سرمایه ای و مالی محورهای اصلی مصارف بودجه را تشکیل می دهند؛ افزود: رشد اعتبارات هزینه ای در بودجه سال آینده 11.2 درصد بوده که 166 هزار میلیارد تومان از اعتبارات هزینه ای به حقوق و دستمزد اختصاص می یابد.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم 7 هزار میلیارد تومان دیگر که برای آب های مرزی از محل مجوز خاص باید استفاده کنیم را در این بخش احتساب کنیم منابع این بخش در مجموع به 54 هزار و 700 میلیارد تومان خواهد رسید که این به آن معناست که در سال بعد 55 هزار میلیارد تومان امکان سرمایه گذاری در طرح های عمرانی خواهیم داشت که این رقم نسبت به منابع امسال بیش از 30 درصد رشد نشان می دهد.
نوبخت با بیان آنکه با وجود محدودیت منابع نفتی در سال آینده و رشد 4.3 درصد بودجه دولت، سال آینده برای طرح های عمرانی رشد بیش از 30 درصدی لحاظ شده، تصریح کرد: با وجود رشد 13 درصدی بودجه عمومی رشد جاری را 11 درصد و بخش عمرانی را 16 درصد لحاظ کردیم.