به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، جلسه نقد و بررسی فیلمهای حاضر در دومین دوره جایزه هنر و ادبیات محتشم امروز، 18 آذرماه، با حضور ابوالفضل جلیلی، کارگردان، در سینما فلسطین برگزار شد.
در ابتدای این جلسه جلیلی اظهار کرد: من برای سینمای مستند تعریف کلاسیک و دانشگاهی ندارم چون خودم سینما را اینگونه یاد نگرفتهام بلکه با تجربه توانستم داشتههای خودم را کسب کنم. با توجه به این توضیح سینما ابزاری است که به واسطه آن میتوان پیامرسانی کرد. البته اینکه هر فیلمی چه پیامی را منتقل میکند، به دغدغههای فیلمسازش مربوط میشود.
وی افزود: برای من سینما ابزاری است که به واسطه آن دغدغههای ذهنی و قلبیم را بیان کنم. دغدغه من نشئتگرفته از ایمانم است؛ ایمانی که خود را عاشق حسین(ع) میداند اما اینکه تا چه حد در این مسیر موفق بودهام جای بحث دارد.
جلیلی ادامه داد: باور من این است که سینما طی سالهای گذشته از عشق و ایمان تهی شده است، اگر اینگونه نبود نشست جشنوارهای که متبرک به نام عاشوراست با این تعداد جمعیت (20 نفر) برگزار نمیشد. تأسف دیگر این است که موضوعات عاشورایی یا ارزشی محلی برای کسب درآمدهای مادی شده است، برای همین نباید انتظار داشته باشیم که فیلمهای مورد نظر تاثیرات لازم را داشته باشند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا برای بیان مضامین دینی و عاشورایی زبان مستند تأثیرگذاری بیشتری دارد؟ گفت: مشخص کردن این دو عرضه را نمیتوان در کلام خلاصه کرد، بلکه باید دید در زمانی که فیلم مورد نظر ساخته میشود، مخاطب آن چه کسانی هستند. مخاطب در کاری ممکن است نیازمند زبان داستانی باشد اما در فیلمی دیگر همان مفهوم را میتوان با زبان مستند بیان کرد.
این فیلمساز تأکید کرد: نمود بارز عشق را میتوان در عاشورا متصور شد چون تا عشق به حد کمال نرسد واقعهای چون عاشورا رخ نمیدهد. آنجایی که هفتاد و دو نفر در مقابل سپاهی میایستد این ایستادگی دور از عقل نبود بلکه عشق محرک و دلیل اصلی آن بود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اعلام کرد: الگوی من در زندگی علامه طباطبایی است. برای همین کاری سخت را در تمام مراحل زندگیام پشت سر گذاشتم اما هیچگاه ناامید نشدم. با وجود اینکه اکثر فیلمهای من فرصت نمایش در داخل را پیدا نکرده است ولی این موضوع هیچگاه مرا از فیلم ساختن منصرف نخواهد کرد زیرا برای زدن حرفهایم زبان دیگری غیر از فیلمسازی نمیشناسم.
وی در پاسخ به این سوال که چرا در کارهایش بیشتر بر تصویر تکیه دارد تا کلام چنین توضیح داد: اگر در فیلمهای من کلام زیاد مورد استفاده قرار نمیگیرد، دلیلش ناتوانیم در کلام نیست چون هم حافظ و سعدی را میشناسم هم مولانا را دوست دارم اما وقتی فیلمهایم در داخل کشور به نمایش درنمیآید، مجبور هستم تمرکز خود را به روی تصویر متمرکز کنم.
جلیلی در ادامه این جلسه با بیان اینکه هر حرکتی درباره عاشورا و امام حسین(ع) برگزار میشود، باید حمایت شود، گفت: این توجیه را نمیپسندم که جشنوارههای دینی برای دوری از شعار و سطحینگری است و میباید کمتر برگزار شود زیرا کمیت بخشی از کیفیت را شکل میدهد، پس باید در این جشنوارهها با برگزاری کارگاهها و جلسات نقد و بررسی آسیبهای کارهای عاشورایی شناخته شود.
جلیلی در پایان به فیلمسازان جوان توصیه کرد: برای اینکه از سوی نهادهای دولتی حمایت شوند، رو به سمت موضوعات عاشورایی نیاورند، بلکه زمانی که راه عاشقی حسین(ع) را در پیش گرفتهاند، دست به ساخت فیلمهای با محوریت کربلا زنند. در انتهای صحبتم باید بگویم که به هیچ عنوان نباید اجازه دهیم که عاشورا و موضوعاتی از این دست محلی برای کسب درآمد شود.