کد خبر: 2621923
تاریخ انتشار : ۲۸ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸:۰۲
علی نصیری:

توسعه علوم میان‌رشته‎ای ضرورت وحدت حوزه و دانشگاه را اجتناب‎ناپذیر کرده است

گروه حوزه‎های علمیه: به گفته استاد حوزه و دانشگاه، توسعه علوم میان رشته‎ای ضرورت وحدت حوزه و دانشگاه را اجتناب‎ناپذیر کرده است.

حجت‎الاسلام والمسلمین علی نصیری، استاد حوزه و دانشگاه در گفت‎وگو با خبرگزاری بین‎المللی قرآن (ایکنا) گفت: دانشگاه‎ها در اصل از دل حوزه جدا شده است و این مسئله هم مربوط به اسلام و هم مسیحیت است زیرا ابتدا مدارس علمی تحت کنترل کلیساها بود و بعد از رنسانس دانشگاه با ناراحتی و اعتراض و با رویکرد تعارض با دین از کلیسا جدا شد.

وی ادامه داد: ولی در اسلام و نمونه‎های آن در مصر و مغرب و ایران بستر اصلی علوم، همان حوزه بود و بعد از مدرنیته تحت تاثیر تغییرات تمدن جدید غرب، دانشگاه از حوزه جدا شد که اگر این حرکت را طبیعی بدانیم یک نوع تقسیم بندی میان وظیفه این دو نهاد است.

نصیری بیان کرد: در این تقسیم بندی که ریشه در تقسیم بندی علم به فیزیک و متافیزیک از دید ارسطو دارد کاملا موضوع طبیعی است زیرا با تخصصی شدن علوم به تدریج علوم متافیزیک به حوزه و فیزیک به دانشگاه واگذار شده است که خود آن نوعی وحدت و تعامل میان این دو نهاد است.

دانشگاه مفسر فعل الهی است

وی تاکید کرد: با این نگاه و براین اساس، حوزه مفسر قول الهی و دانشگاه مبین و مفسر فعل الهی است و این درباره کلام خدا بحث می‎کند و دیگری درباره فعل خدا و آفرینش او و این همصدایی میان این دو نهاد می تواند خلاها و ابهامات علمی را برای مردم برطرف کند و انسان را به سعادت دنیا و آخرت برساند.

این قرآن پژوه با بیان اینکه رابطه علم و دین در غرب نیز مطرح بوده و هست اظهار کرد: معنایی که زائیده فکر امام خمینی بود و ایشان بیش از هر چیز بر آن تاکید می‎کردند، این بود که چون تاسیس دانشگاه در ایران به نحوی برای مقابله با نقش حوزه و طرد دین در دوره پهلوی بود ایشان بیان می کردند که به حوزه القاء می کنند که فکلی‎ها یا روشنفکران دین ندارند و به دانشگاه القا می کردند که حوزویان منجمد و دگم هستند لذا امام با شهادت شهید مفتح این موضوع را به عنوان نقطه کانونی برای برهم زدن چنین تفکری استفاده کرد.

وی افزود: اگر قرار باشد این دو قشر با انگ زدن به یکدیگر مانند انگ بی دینی و ارتجاع به هم نگاه کنند خدمتی به جامعه نخواهند کرد لذا این طرح امام سبب شد تا امروز تقریبا از این انگ ها خبری نباشد و به میزان زیادی کم شود اگر چه زمزمه‎های محدود همیشه بوده و هست.

نصیری بیان کرد: فارغ از نگاه شعاری به مقوله وحدت حوزه و دانشگاه لازم است به لحاظ مبنایی به ویژه در مسائل و مباحث میان رشته‎ای مستحدثه بر این موضوع کار شود زیرا از یک طرف باید موضوعات اقتصادی و سیاسی و روان شناسی و اجتماعی و ... از سوی دانشگاه در اختیار حوزه قرار گیرد و از طرف دیگر نیز دانشگاه نیاز به حوزه دارد تا به تبیین دینی این علوم بپردازد.

وی تاکید کرد: مثلا سقط جنین و به‎مرگی از مقولاتی است که در دانشگاه مطرح است و باید از عالم علم اخلاق و مرجع تقلید در جواز آن پرسش شود و حل این مشکلات نیازمند همدلی بیشتر این دو نهاد است از طرفی موضوع‎سازی و ارایه موضوعات می‎تواند از سوی دانشگاه صورت بگیرد.

captcha