کد خبر: 2629773
تاریخ انتشار : ۰۵ دی ۱۳۹۳ - ۱۱:۱۷
حجت الاسلام محمدی:

تبدیل وقف به گفتمان عمومی نیازمند ارزش گذاری عملی مسئولان است

گروه جامعه: رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه تبدیل فرهنگ وقف در جامعه به یک گفتمان عمومی و ارزش را مستلزم ارزش گذاری عملی دانست و افزود: دولت و مجلس باید مالی که برای امور عام المنفعه وقف می‌شود را به ارزش اصلی مالی خود برسانند.

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، حجت الاسلام والمسلمین علی محمدی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه امروز، پنجم دی ماه، در سخنرانی‌های پیش از خطبه نماز جمعه به مناسبت هفته وقف به ارائه گزارشی از فعالیت‌های صورت گرفته پرداخت و گفت: وقف یکی از احکام الهی است که پیش از اسلام در ادیان الهی مطرح بوده و اسلام و پیامبر اکرم (ص) این حکم را در مورد تأیید و امضا قرار دادند.

وی یکی از سنت‌های حسنه‌ای که سبب ماندگاری نام و یاد انسان در جامعه بشری می‌شود را وقف دانست و گفت: مال دنیا زینت زندگی انسان است، اما انچه انسان را ماندگار می‌کند این است که به ثروت پیوندی الهی دهد.

وی به فرمایشی از امام علی (ع) با این مضمون که می‌فرمایند: موقع جان دادن سه چیز نزد انسان مجسم می‌شود اشاره و عنوان کرد: ثروت، همسر و اولاد و اعمال صالح نزد فرد مجسم می‌شود. همراهی مال با انسان تا زمانی که روح در بدن انسان است و اهل و عیال نیز اگر صالح باشند تا زمانی که فرد را به خاک بسپارند است، اما اعمال صالح تا هر کجا که انسان وجود دنیوی و اخروی دارد وی را همراهی می‌کند.

کم وفاترین همراه انسان

حجت الاسلام محمدی کم وفا‌ترین همراه انسان را که بیشترین حرص و ولع وی نیز به آن زیاد است را مال و ثروت برشمرد و گفت: افراد زیرکی که آینده خود را مدیریت می‌کنند ثروت خود را به همراه ابدی و باقیات صالحات تبدیل می‌کنند.

وی با اشاره به آیه ۴۳ سوره مبارکه کهف که می‌فرماید: «الْمَالُ وَالْبَنُونَ زِینَةُ الْحَیَاةِ الدُّنْیَا وَالْبَاقِیَاتُ الصَّالِحَاتُ خَیْرٌ عِندَ رَبِّکَ ثَوَابًا وَخَیْرٌ أَمَلًا؛ مال و پسران زیور زندگى دنیایند و نیکیهاى ماندگار از نظر پاداش نزد پروردگارت بهتر و از نظر امید [نیز] بهتر است» اظهار کرد: وقف سبب ماندگاری انسان می‌شود.

وی به روایاتی از امام صادق (ع) اشاره کرد و گفت: این امام بزرگوار می‌فرمایند وقتی انسان از دنیا می‌رود اجری برای وی وجود ندارد مگر سه گروه و سه اقدام که پرونده انسان را باز نگاه می‌دارند. یکی از آن‌ها صدقه جاریه‌ای است که انسان در زمان خود صورت دهد و پس از مرگ وی ادامه داشته باشد. دیگری صدقه قطعیه‌ای که از آن ارث برده نمی‌شود و سوم فرزند صالحی که برای پدر و مادر دعا می‌کند.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه ادامه داد: مال وقف با صدقه جاریه و فرزند صالح در کنار هم قرار گرفته است. هر امر حلالی که خداوند برای انسان قرار داده و به عنوان قانون وضع کرده است فواید و برکاتی دارد، چنانچه امام رضا (ع) می‌فرمایند: هر آنچه خدا حلال کرده و مجاز دانسته صلاح و مصلحت و سربلندی بندگان خداوند در ان امر مباح و باعث دوام آنان است و مردم به این امر مباح نیازمند هستند و بی‌نیاز نیستند.

وی با تأکید بر اینکه در تاریخ اسلام و زمان پیامبر (ص)، امام علی (ع) و حضرت فاطمه (س) و ائمه معصومین (ع) مسئله وقف وجود داشته و اولین واقف جهان اسلام پیامبر (ص) است تصریح کرد: بر حسب آموزه‌ها و تعلیم و تربیت دینی طی ۱۴ قرن وقف در جامعه اسلامی وجود داشته اما در برخی مقاطع با روی کار آمدن حکومت‌های ظالم وقف مورد بی‌مهری و بی‌توجهی قرار گرفته است.

وی ادامه داد: به برکت انقلاب اسلامی و امام و عنایات ایشان وقف مجددا احیا و مطرح شد. در دوران طاغوت اجازه نمی‌دادند ازمراکز تبلیغاتی و اطلاع رسانی در مورد وقف صحبت شود اما به برکت انقلاب ما هفته وقف و روز وقف داریم و از رسانه در مورد این موضوع اطلاع رسانی می‌شود.

رشد 10 برابری وقف

حجت الاسلام محمدی با اشاره به رشد ۱۰ برابر وقف نسبت به سال ۸۸ گفت: این رشد وقف به جهت اطلاع رسانی این حکم الهی است
اما هنوز کافی نیست و لازم است بیش از این نسبت به فرهنگ سازی وقف توجه کنیم، به ویژه کسانی که جایگاه اجتماعی در جامعه دارند و گفتار و کردار آنان در جامعه نافذ و مورد توجه مردم است.

وی کسانی که از تمکن مالی برخوردار هستند را نیز در برابر موضوع وقف مسئول خواند و گفت: امام صادق (ع) می‌فرمایند: ثروتمندان به واسطه مالی که در اختیار دارند به فقرا کمک کنند و کمبودهای آنان را برطرف کنند، همچنین امام رضا (ع) می‌فرمایند: خداوند کسانی را که در سلامت و تندرستی در آسایش و رفاه هستند را مکلف کرده نسبت به امور مسلمین مبتلا و گرفتار رسیدگی کنند.

وی با بیان اینکه وقف از عوامل تمدن سازی و فرهنگسازی در اسلام بوده تصریح کرد: نشان این امر مساجد و مراکز عبادی است که به برکت وقف ایجاد شده است. گفتمان وقف باید به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود تا کسی خجالت نکشد از وقف سخن گوید. در حوزه علمیه، دانشگاه‌ها، مراکز تعلیم و تربیت و مراکز علمی و پژوهشی باید به صورت عالمانه و دقیق به وقف توجه کنیم و مورد بحث و بررسی و اطلاع رسانی قرار دهیم.

وی تبدیل فرهنگ وقف در جامعه به یک گفتمان عمومی و ارزش را مستلزم ارزش گذاری عملی دانست و افزود: کسی که ملک شخصی در اختیار دارد و آن را وقف کند نصف ارزش مالی آن از بین می‌رود. وقف یک ارزش و از احکام الهی است اگر خواهان علاقه‌مندی مردم به وقف هستیم باید این مشکل را حل کنیم. دولت و مجلس برای حل این معضل فکری کنند و مالی که برای امور عام المنفعه وقف می‌شود را به ارزش اصلی برسانند.

وی بر ضرورت ارتقای بهره وری وقف نیز تأکید و تصریح کرد: نگاه کلی به وقف به خاطر عدم تبیین صحیح، مال بی‌صاحب محسوب می‌شود. اگر مستاجران بجای پرداخت اجاره به نرخ عادله روز فقط برای واقف نماز و دعا بخوانند فاتحه وقف در کشور خوانده می‌شود.

حجت الاسلام محمدی اضافه کرد: وقف سرمایه عمومی است که باید به نرخ عادله مورد بهره وری قرار گیرد. علما نسبت به بهره وری صحیح وقف اقدامات آموزشی و پژوهشی داشته باشند.

9 دی، نمایش قدرت ولایت

وی با بیان اینکه برخی هنوز به سازمان اوقاف نگاه گذشته را دارند و اعتماد به این سازمان ندارند گفت: این نگاه ظلم به نظام اسلامی است. برخی می‌گویند وقف کنید اما سازمان اوقاف را مطلع نکنید. اگر کسی مالی را وقف کرد دفتر اسناد موظف است یک سند نزد خود، یک سند به واقف و یک سند به سازمان اوقاف بدهد.
وی در پایان سخنان خود به حادثه ۹ دی اشاره و عنوان کرد: ۹ دی یکی از مهم‌ترین روز‌ها و ایام الله انقلاب اسلامی است که قدرت امامت و ولایت را به نمایش گذاشت. مردم ایران اسلامی در این روز با ولایت و رهبری میثاقی مجدد بستند و وفاداری خود را به امامت و ولایت در برابر مستکبران و سران فتنه اعلام کردند.

وی ادامه داد: جای تأسف دارد که برخی عوامل داخلی هنوز هم برای سران فتنه که توبه نکردند دلسوزی می‌کنند اما برای نظام اسلامی دلسوزی نمی‌کنند. در سال ۸۸ سران فتنه به شهدا خیانت کردند و باید به اشد مجازات تنبیه می‌شدند اما از رأفت اسلامی برخوردار شدند. برخی عوامل داخلی و سران فتنه در خارج از مطرح کردن ۹ دی ناراحت می‌شوند اما امام به ما آموخت هر آنچه دشمن از ان ناراحت می‌شود را استمرار و مورد توجه قرار دهیم.

captcha