حجتالاسلام والمسلمین سیدعلی عماد، معاون پژوهش حوزههای علمیه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان اینکه نمیتوان داوری مطلقی درباره وضعیت پژوهشهای قرآنی در حوزه داشت گفت: باید وضعیت کنونی پژوهشهای قرآنی نسبت به ظرفیت حوزههای علمیه، ظرفیت عظیم قرآن و ناظر به نیازهای روز سنجیده و بررسی شود.
وی ادامه داد: اگر نسبت به گذشته نگاه کنیم نهاد علم قرآن یعنی مجموعه سیاستگذاریها، تولیدات دانش و ساختارها شگفتانگیز است زیرا 20 سال پیش گروههای قرآنی، مراکز پژوهشی در این زمینه و احیای نسخ و نشریات و سایر فعالیتها بسیار محدود بود.
رشد و ارتقاء ساختارهای راهبرنده
عماد تصریح کرد: ساختارهای راهبرنده فعالیتهای قرآنی در سالهای گذشته بسیار محدود و ممیزی در پژوهش اصلا به فرهنگ تبدیل نشده بود.
معاون پژوهش حوزه علمیه عنوان کرد: اگر بخواهیم وضعیت را ناظر به نیازهای اجتماعی بسنجیم، عقب هستیم و نسبت به ظرفیت حوزههای علمیه نیز، انتظارات از این نهاد برآورده نشده است.
خلا در تولید دانشهای میانرشتهای
وی ادامه داد: همچنین ما در مقایسه ظرفیت قرآن و نسبت آن با دانشهای روز و علوم مختلف فاصله بسیار زیادی داریم و خلاهای بزرگی را باید پر کنیم.
عماد با اشاره به وضعیت پرداختن به عرصههایی مانند ترجمه قرآن بیان کرد: خوشبختانه ترجمههای بسیار زیاد و مترجمان خوب و متعددی فعالیت داشته و دارند. نهادهای پیگیر ترجمه نیز مانند مرکز ترجمه و نشر قرآن حوزه در این زمینه فعالیتهای خوبی داشته است.
وی برگزاری نشست و همایش بینالمللی ترجمه قرآن در چند سال قبل را به عنوان یکی از کارهای فاخر حوزه در این عرصه برشمرد و افزود: یکی از کارهای رو به رشد در حوزه علمیه، ایجاد گروههای تفسیری، علوم قرآنی و پرداختن به مکاتب تفسیری و مناهج آن توسط محققان حوزه است که کسانی مانند آقایان بابایی، مودب، رضایی اصفهانی و دیگران مشغول کار بوده و هستند و کارهای جدی و بسیار خوبی انجام شده است.
مطالعات درباره مستشرقان قرآنپژوه
معاون پژوهش حوزههای علمیه اظهار کرد: مواجهه جدی با رویکردها و فعالیتهای مستشرقان در عرصه قرآنپژوهی و تربیت محققانی که مقالات متناسب با دانشنامههای در دست تولید در حوزه را مینویسند از جمله دستاوردهای قرآنی حوزه است.
عماد ادامه داد: حوزه علمیه در برخی زمینهها پیشگامی جدی داشته است که در متدولوژی و روششناسی این مسئله قابل توجه است و همچنین در زمینه نشریات نیز از نرخ رشد بالایی برخوردار بوده است و هم اکنون تعداد 120 نشریه در حوزه به خصوص در زمینه قرآنی تولید و منتشر میشود.
وی انتشار دو شماره از مجله قرائتپژوهی را از دیگر دستاوردهای حوزه و جامعه المصطفی برشمرد و اظهار کرد: این کار در کشور بدیع است و مقالات فاخر و ارزشمند آن نشانه اهتمام حوزه به همه ابعاد علوم قرآنی است.
راضی به وضعیت فعلی نباشیم
عماد کیفیت مقالات را عموما قابل قبول دانست و تاکید کرد: باید بر روی ارتقاء کیفیت پایاننامهها کار بیشتری صورت گیرد و در مجموع با همه موفقیتها نباید نسبت به وضعیت کنونی راضی باشیم و کار را تمام شده بدانیم چون نیازها روز به روز در حال تجدید شدن و نو به نو شدن است.