به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) برنامه رادیویی «افق» این هفته رادیو قرآن با حضور حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد و با اجرای کارشناسی محمدرضا پورمعین به موضوع انجمن خادمان قرآن کریم و هماندیشی خادمان قرآن کریم پخش شد.
حجتالاسلام والمسلمین حشمتی در این برنامه با بیان اینکه تکریم خادمان قرآن کریم از وظایف قانونی و شرعی ما است، گفت: 20 دوره در حاشیه نمایشگاه بینالمللی قرآن هرساله مراسم تکریم خادمان قرآن داشتیم که کار انتخاب خادمان قرآن براساس آییننامه انجام میشد و خادمان قرآن در مراسم باشکوهی تجلیل میشدند که به نظر بنده این مراسم بعد از مراسمی که قرآنیان در محضر مقام معظم رهبری حاضر میشوند؛ باشکوهترین مراسم قرآنی است.
30 نفر از خادمان قرآن مرحوم شدهاند
وی افزود: طی 20 دوره گذشته 192 نفر به مقام خادمی قرآن رسیدهاند و تعداد زیادی هم در نوبت هستند که طی دورههای بعد انتخاب میشوند. از بین خادمان قرآن که طی 20 دوره گذشته انتخاب شدهاند، 30 نفر مرحوم شدهاند.
معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد درباره هماندیشی خادمان قرآن کریم که در مشهد برگزار خواهد شد، گفت: شروع کار انجمن خادمان قرآن را با اجازه امام رضا(ع) و در مشهد مقدس خواهیم داشت تا در وهله اول خادمان قرآن به زیارت امام رضا(ع) بروند و در مرحله دوم دور هم جمع شوند و سوم اینکه اساسنامه انجمن خادمان قرآن کریم به ثبت برسد و به عنوان بزرگترین تشکل قرآنی کشور فعالیت خود را آغاز کند.
خادمان قرآن بهترین مشاوران در حوزههای قرآنی هستند
وی با بیان اینکه بهترین مشاوران ما در حوزههای قرآنی خادمان قرآن هستند، عنوان کرد: هرساله در هشت رشته قرآنی خادم قرآن انتخاب میکنیم که شخصیتهایی که در این رشتهها به عنوان خادم قرآن شناخته شدهاند از برجستهترین چهرهها هستند. هماندیشی خادمان قرآن کریم طی روزهای 14 و 15 دیماه در مشهد مقدس برگزار میشود.
حشمتی ادامه داد: براساس آییننامه تکریم خادمان قرآن کریم، انتخاب خادمان را براساس رشتههای تخصصی انجام میدهیم که طی سالهای گذشته در برخی از رشتهها از جمله خوشنویسی، فیلم و... چهرههای شاخص نداشتیم که کمکم این رشتهها نیز اضافه شد و چهرههای قرآنی در رشته خوشنویسی و فیلم و... نیز به عنوان خادم قرآن شناخته شدند.
وی افزود: در حوزه آموزش و تفسیر هرساله تعداد بیشتری به عنوان قاری، حافظ، ناشر و مدیر قرآنی معرفی می کردیم که کمکم رسانهها را وارد کردیم؛ امیدواریم این مجموعههایی که آنها را تحت عنوان مجمعهای تخصصی نامگذاری کردهایم فعالیت خود را به خوبی دنبال کنند؛ باید در حوزههای مختلف از نظرات و دیدگاههای اساتید و برجستگان قرآنی استفاده کنیم.
خادمان قرآن در مجمعی دور هم جمع میشوند
معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد گفت: خادمان قرآن کریم را با این نگاه در قالب مجمع خادمان قرآن کریم دور هم جمع میکنیم که بتوانیم از نظرات و مشاورههای آنها استفاده کنیم. از هر یک از خادمان قرآن که در هر حوزهای فعالیت داشته است باید بتوانیم به نحوی استفاده کنیم.
وی در ادامه عنوان کرد: اگر بعد از 20 دوره تصمیم گرفتیم که مجمع خادمان قرآن را راهاندازی کنیم؛ شاید به دلیل کم همتی ما بوده است اما به هر حال هماکنون نیاز به وجود چنین مجمعی احساس میشود که تصمیم گرفتیم این مجمع را با حضور خادمان قرآن راهاندازی کنیم.
حشمتی با اشاره به راهاندازی انجمن خادمان قرآن کریم در استانها، گفت: استانهایی که تعداد خادمان قرآن آنها زیاد باشد و به حدنصاب مورد نظر ما برسد نیز باید انجمنهای خادمان قرآن استانی را راهاندازی کنند و بتوانند از نظرات خادمان قرآن استان خود برای اجرای برنامههای قرآنی بهرهمند شوند.
مجمع خادمان قرآن بسیاری از کارهای قرآنی را هدایت میکند
وی در ادامه گفت: یکی از کارکردهای این انجمنها و تشکلهای مردمی این است که کارها را به مردم واگذار کنیم؛ در حوزهای تئاتر و موسیقی و... تشکلهای متعددی داریم که این تشکلها بار وزارت ارشاد و سایر بخشها را کم میکند و در این میان جای تشکل خادمان قرآن کریم خالی بود که این تشکل بتواند بسیاری از کارهای قرآنی را هدایت کرده و ساماندهی و همافزایی داشته باشد.
معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد ادامه داد: خادمان قرآن میتوانند در این انجمن برخی از آثار و فعالیتهای قرآنی را هدایت کنند تا ما هم بتوانیم از این فعالیتها و برنامههای قرآنی حمایت کنیم. به نظر میرسد دبیرخانه خوب، سایت بهروز و تجمعی که این انجمن میتواند داشته باشد؛ بازگوکننده فعالیت خواهد بود که هم حمایتهای دولتی و هم حمایتهای مردمی شامل حال این انجمن میشود.
وی در این بخش از سخنان خود عنوان کرد: اگر صاحبنظری در حوزه قرآن به ما راه نشان دهد به دلیل تجربه و دانشی که دارد باید بپذیریم؛ اگر دوستان تجربه و اندیشه خوب و درستی دارند باید مورد توجه قرار دهیم و به همین دلیل است که کار را تخصصی کردهایم و نه تنها ما بلکه همه نهادهای فعال در حوزه قرآن به چنین تشکلی نیاز دارند.
استفاده از نظرات خادمان قرآن، تکریم واقعی آنها است
حشمتی افزود: تکریم واقعی خادمان قرآن و تکریم شخصیتها و دانشمندان این است که از آراء و نظرات آنها به خوبی استفاده کنیم که این امر بهترین هدیه و تحفه است. خادمان قرآن هیچ نیازی به ما ندارند و ما باید ایدهها و آرزوهای آنها را در قالب این مجمع عملیاتی کنیم.
وی در ادامه گفت: مرحله تکمیلی انجمن خادمان قرآن باید این باشد که افرادی را برای دریافت نشانهای دولت کاندید کنیم؛ قهرمانان قرآنی، قاریان، حافظان، مترجمان، پژوهشگران، ناشران و.... اگر بالاتر از بسیاری از قهرمانان در دیگر حوزهها نباشند، پایینتر هم نیستند و شاید یک دستگاهی نبوده است که این چهرههای قرآنی را پیش از این معرفی کند و این کار باید توسط انجمن انجام شود.
معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: یکی از کارهایی که باید پیگیری شود؛ سایت جامع قرآنی در کشور است تا این سامانه بتواند همه نیازهای قرآنی جامعه را در حوزه پژوهش و... تأمین کند که کارهای این سامانه تاحدودی پیش رفته است. همچنین رویکرد خوبی به تولید محصولات قرآنی، فیلم، بازیهای رایانهای و... داریم که کارهای مطالعاتی آن انجام شده است.