به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، آیین اختتامیه یازدهمین جشنواره نقد کتاب دقایقی پیش با حضور سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مجید غلامی جلیسه، سرپرست مؤسسه خانه کتاب، محمدحسین ساکت، دبیر علمی جشنواره و جمعی از اهالی فرهنگ و ادب در پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری برگزار شد.
سیدعباس صالحی در این مراسم با بیان اینکه با رشد نامتوازن در حوزه نشر مواجه هستیم، گفت: عناوین کتابهای منتشر شده در طول چند سال اخیر که از رشد فزایندهای برخوردار بوده است و در 9 ماه گذشته حدود 48 هزار عنوان کتاب راهی بازار نشر شده است و از سوی دیگر تعداد بالای ناشران و تعداد پایین شمارگان کتابها نامتوازن است.
وی افزود: یکی از مواردی که رشد متوازنی ندارد، حوزه نقد است، جشنواره نقد کتاب با نگاه نقد و بررسی محتوایی کتابها شکل گرفته است. اگر در حوزه نقد نیز مانند حوزه نشر با رشد کمی آثار مواجه میشدیم، اتفاقات روشنتری در عرصه نشر را شاهد بودیم.
صالحی ادامه داد: پایین بودن تعداد نقد در کشور، آسیب جدی به اقتصاد نشر، فرهنگ نشر و فرهنگ دانش و دانشسازی وارد میکند؛ چرا که نقد، فضای تولید علم را روان و رتبهبندی آثار کیفی را مشخص میکند، شبهکتابها و شبهتعریفها را زیر سؤال میبرد و فرصتی فراهم میکند برای آنچه باید باشد و آنچه نباید باشد.
وی تصریح کرد: ما به دهها نشریه همانند نشریه دانش نیاز داریم تا همزمان با تکثیر عناوین کتابها، به نقد آثار نیز بپردازد. متأسفانه هنوز نتوانستهایم پا به پای تنور داغ تألیف یا شبه تألیف، مسئله نقد را جا بیندازیم و مکان و مکانت آن را بازگشایی و بازنمایی کنیم و همین مقدار اندکی از نقد که وجود دارد، آمایش آن نیاز به تحلیل کمی و کیفی دارد، اینکه چه اندازه از نقدهای موجود منصفانه، متملقانه و یا کینهتوزانه است یا اینکه چقدر نقد محتوایی، نقد ناشر، نقد موضوع و نقد جریان داریم، باید همگی تحلیل و بررسی شوند.
صالحی با اشاره به تعداد فزاینده کتابهایی در حوزه کرامات و تعبیر خواب و ... افزود: این موارد باید بررسی شوند که چه جریانی در حوزه نشر و نقد آثار وجود دارد و یا چه موضوعاتی مورد توجه است.
وی در ادامه دلایل کم بودن نقد در زمان حاضر را مورد اشاره قرار داد و بیان کرد: آنچه امروز در حوزه نقد شاهد آن هستیم، ریشه تاریخی دارد و باید بررسی شود و متأسفانه از قدیمالایام چنین مرسوم بوده است که هیچ فرد یا نهادی گوش شنوا برای شنیدن عیوب آثار خود نداشته است و این موضوع در زمان حاضر نیز وجود دارد و هنوز پس از 60 سال در گیرو دار این فرهنگیم و باور نکردهایم که نقد میتواند اعتلابخش فرهنگی، علمی و ملی باشد.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد گفت: در این نقطه فرهنگخیز عوامل گوناگونی چون تربیت خانوادگی و مدرسهای و عوامل دیگری دخیل بودهاند و امیدوارم اتفاقاتی از این دست در حوزه نقد کتاب همچون برگزاری جشنواره نقد کتاب برگزار شود تا نقدپذیری و نقدگستری بیش از پیش افزایش یابد.
وی در ادامه گفت: این جشنواره کاری برای روشن نگه داشتن این روشنایی کمفروغ در حوزه نقد است؛ از این رو باید اهتمام داشته باشیم تا حوزه نقد تعمیق یابد و به رشد کمی و کیفی در حوزه نشر منجر شود.