به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مراسم اختتامیه پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان با حضور جمعی از مسئولان کشورمان شب گذشته، 14 دیماه در سالن همایشهای برج میلاد تهران برگزار شد.
حضور مسئولان
از جمله مقامهای حاضر در این مراسم میتوان به علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، محمد فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، حجتالاسلام والمسلمین علی محمدی، سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه، حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی، حجتالاسلام امرودی، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران، حجتالاسلام حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران و جمعی از نمایندگان کشورمان در مجلس شورای اسلامی اشاره کرد.
تلاوت نفرات برتر قرائت و حفظ قرآن
در ابتدای این مراسم وحید خزائی، نفر اول رشته قرائت این دوره از مسابقات به تلاوت آیاتی از کلامالله مجید پرداخت و در ادامه آن نیز «محمد نیازی محمد عبدالعزیز» از مصر و نفر اول رشته حفظ کل قرآن کریم آیاتی از قرآن کریم را تلاوت کرد.
مرکز مطالعات میانرشتهای قرآن؛ سومین فعالیت قرآنی بینالمللی در جهاد دانشگاهی
در ادامه این مراسم حمید صابرفرزام، رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی کشور و دبیر پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان در سخنانی ضمن خیرمقدم به مسئولان و حاضران در این مراسم و تبریک میلاد پیامبر(ص)، گفت: این مسابقات حاصل نهالی است که سال 1364 توسط جهاد دانشگاهی و با عنوان مسابقات قرآن دانشجویان کشور کاشته شد.
وی افزود: افتخار داریم که براساس توصیههای مقام معظم رهبری که همیشه توصیه به انجام فعالیتها گزین داشتهاند، سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور از سال 1385 اقدام به برگزاری اولین و تنهاترین مسابقات قرآنی دنیای اسلام کرد. در این دوره که همزمان با اوج اسلامهراسی دشمنان علیه اسلام است دانشجویانی از پنج قاره جهان در این مسابقات که با شعار «قرآن؛ منادی رحمت، وحدت و کرامت انسانی» برگراز شده است، دور هم جمع شدند تا در لوای پرنور قرآن کریم بر وحدت و همدلی خود بیفزایند.
دبیر پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان تصریح کرد: دبیرخانه این دوره از مسابقات با تشکلهای قرآنی و دانشجویی بیش از 107 کشور دنیا ارتباط برقرار کرد و 77 کشور نمایندگانی را برای حضور در مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان معرفی کردند.
صابر فرزام در ادامه با اشاره به اینکه یکی از ویژگیهای این دوره از مسابقات گزینش متسابقان بود، گفت: به گفته بسیاری از داوران یکی از ویژگیهای این دوره از مسابقات که باعث تمایز آن از ادوار دیگر شده بود گزینش متسابقان در کشور مبدأ بود که در راستای کیفیسازی مسابقات انجام شد. در نهایت دانشجویانی از 47 کشور جهان برای حضور در این مسابقات پذیرفته شدند.
رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور با بیان اینکه در این دوره از مسابقات داورانی از هشت کشور دنیا حضور داشتند، خاطرنشان کرد: برگزاری کارگاههای آموزشی در حاشیه این مسابقات و همچنین 28 محفل انس با قرآن کریم درسطح شهر از جمله دیگر برنامههایی بود که در حاشیه این مسابقات صورت گرفت.
وی در ادامه با اشاره به اینکه سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور فرمایشات مقام معظم رهبری را سرلوحه فعالیتهای خود قرار داده است، گفت: رهبر فرزانه انقلاب بر اینکه تلاوت، مقدمهای برای تدبر در قرآن کریم باشد، تأکید داشتهاند.
دبیر پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان اظهار کرد: بر همین اساس اصلیترین برنامه ما پژوهش و تدبر در قرآن کریم است و لذا دو همایش مطالعات میانرشتهای قرآن کریم و سمینار پژوهشی وحدت اسلامی برگزار شد که با استقبال بسیار خوبی همراه شد.
صابرفرزام بیان کرد: جهاد دانشگاهی به عنوان نهادهای حاصل انقلاب به تنهایی دو فعالیت بزرگ و گسترده بینالمللی را با عناوین خبرگزاری بینالمللی قرآن و مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان برگزار میکند. این مجموعه قصد دارد تا سومین فعالیت را که مغفول مانده است با عنوان مرکز مطالعات میانرشتهای قرآن کریم و بانک پایاننامههای قرآنی تأسیس کند.
متن کامل سخنان حمید صابرفرزام را اینجا ببینید!
«فَمَنْ یَکْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَیُؤْمِن بِاللّهِ»؛ اول مقابله با طاغوت سپس ایمان به خداوند
در ادامه این مراسم کلیپی پخش شد و پس از آن نیز حجتالاسلام علی محمدی، نماینده ولی فقیه و سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه به بیان سخنانی پرداخت. وی در سخنان خود، ضمن خیر مقدم به حاضران در جلسه و تبریک آغاز هفته و گرامیداشت مقدم دانشجویان شرکتکننده در این دوره از مسابقات و تبریک به دست اندرکاران این دوره از مسابقات، گفت: همه میدانید که قرائت، تلاوت و حفظ قرآن فی نفسه امری مقدس و مبارک است اما همه اینها مقدمهای برای عمل به قرآن کریم است.
وی ادامه داد: قرآن کریم از ما خواسته است که به قرآن و احکام الهی توجه کنیم که روز قیامت قرآن کریم از ما سؤال خواهد کرد و همه ما در مقابل آن مسئول هستیم، «فَلَنَسْئَلَنَّ الَّذینَ أُرْسِلَ إِلَیْهِمْ وَ لَنَسْئَلَنَّ الْمُرْسَلینَ؛ هم کسانی که قرآن برآنها نازل شده(امت اسلام و مسلمین) و هم پیامبران به شدت از آنها سؤال خواهیم کرد». پیامبر اکرم(ص) فرمودند «انی مسئول و انتم مسئولین؛ از من سؤال می شود و از شما هم سؤال خواهد شد».
محمدی بیان کرد: امام باقر(ع) از جد بزرگوارش رسول اکرم(ص) حاملان قرآن را به صورت ویژه مورد خطاب قرار داده است و فرمودهاند «معاشران قرآن؛ آنچه که خداوند از قرآن به شما عطا کرده بترسید و به آن توجه داشته باشید، من رسول خدا، مسئولم و شما حاملان قرآن و معاشران با قرآن نیز مسئول هستید و از من درباره تبلیغ رسالات سؤال میشود و از شما حاملان قرآن از کتاب الهی، احکام الهی و قوانین و سنت قرآن سؤال میشود.
سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: در عصر حاضر به چند امر باید توجه داشتیم؛ یکی وحدت و همدلی امت اسلامی است چنانکه آمده است «وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِیعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ...» که امر به وحدت و اعتصام به حبل الله است و هم از جدایی، تفرقه، افتراق و از هم گسستن نهی کرده است و حضرت علی (ع) در یک جمله جامع و کامل فرمودند « إنّ الله سبْحانه لمْ یعْط أحداً بفرْقةٍ خیْراً ممّنْ مضى، ولا ممّنْ بقی؛ خدای سبحان به عهدی در سایه اختلاف و تفرقه خیر، عزت و موفقیتی عطا نکرده است، نه در گذشته و نه در آینده» و در هر مقطع از تاریخ اسلام که مسلمانان با هم بودند و با اتحاد و برادری حرکت کردند، سربلند و سرافراز شدن و این امر دستور خداوند است «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَیْنَ أَخَوَیْکُمْ».
محمدی تصریح کرد: امیدوارم که قرآن را با تدبر تلاوت کنید و با تدبر و تأمل به آن عمل کنید به امید آن روزی که همه مسلمان و مؤمنان به این امور روی بیاورند و براساس تعالیم آسمانی قرآن کریم از عزت و عظمت بیش از گذشته برخوردار باشد.
متن کامل سخنان حجتالاسلام محمدی را اینجا ببینید!
حضور دانشجویان قرآنی از سراسر جهان در ایران؛ نویدبخش گسترش قرآن
در ادامه این مراسم گروه همسرایی قدر به اجرای برنامه پرداختند تا پس از آن یکی دیگر از سخنرانان مراسم اختتامیه پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان که محمد فرهادی، وزیر علوم تحقیقات و فناوری بود، به بیان سخنانی بپردازد.
فرهادی اظهار کرد: یکی از مهمترین جلوههای قدرت قرآن، تحرکبخشی و جنبشآفرینی است، در یک جمله قرآن کتاب تبرک نیست بلکه کتاب تحرک است و این کتاب قادر است تحولت شگرفی را در سطوح و لایههای زندگی شخصیت فرد و جامعه ایجاد کند و دنیای کهنه ما را بگیرد.
وی افزود: قرآن میتواند به جای دنیای کهنه ما، دنیای زنده و باطراوتی به ما هدیه کند. انقلابی که توسط قرآن برپا میشود انقلابی است در نگاهها و نگرشها که این تغییر، تأثیرات محسوسی بر دنیای بیرون میگذارد، چرا که تحولات بیرونی تابعی از تحولات درونی است. قرآن کتاب احیاگر و بیدارکننده است.
وزیر علوم در ادامه گفت: نهایت مقصود قرآن، هدایت آدمیان به سوی مبدا هستی است و این کتاب مبین به دلیل وحیانی بودن و کامل بودنش، به نحوی است که هر قشر و گروهی به طور خاص میتواند برای اعتلای هدف و ارتقای وسیله از آن درس بگیرد و پیشرفت حقیقی به دست آورد.
وی یادآور شد: زمانی که دانشجویان بر سر سفره قرآن قرار میگیرند بیتردید پیامهایی میگیرند که آن پیامها را از هیچ کتاب انسانساختهای، نمیتوانند به دست آوردند.
فرهادی در این بخش از سخنان خود عنوان کرد: قرآن کتابی است که حاوی جدیترین و موثرترین اصول و شیوههایی است که با پیادهسازی آنها میتوان به کالبد زندگی روح تازهای بخشید و با ذهنی پاک و روحی صاف، با امور مختلف زندگی روبرو شد.
متن کامل سخنان محمد فرهادی را اینجا ببینید!
همت جهاد دانشگاهی در برپایی مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان باارزش است
در ادامه این مراسم علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در سخنانی با اشاره به برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان، اظهار کرد: مسئولان جهاد دانشگاهی در برگزاری این مسابقات همت بالایی داشتند که این همت باارزش است.
وی افزود: برای کسانی که طالبان علم هستند اینکه رجوع به قرآن و توجه به مفاهیم قرآنی داشته باشند یک آراستگی به زندگی آنها میدهد که این آراستگی از طرق دیگر قابل کسب نیست.
لاریجانی با اشاره به جایگاهی که حاملان قرآن از نگاه احادیث و روایات دارند، عنوان کرد: کسی که حامل قرآن باشد به طور طبیعی به دیگران شرافت دارد و حاملان قرآن نسبت به حاملان ثروت و قدرت شرافت دارند؛ اما اینکه چنین مقامی در حدیث نبوی آمده باشد، سرّی دارد. شاید با رجوع به قرآن متوجه این سر شویم.
وی ادامه داد: روشن است هر پدیدهای را کسانی میتوانند بهتر تعریف کنند که آن را به وجود آورده باشند؛ کسی که موجودی را به وجود آورد، بهتر از دیگران میتواند آن را تعریف کند. خداوند نازلکننده و به وجود آورنده قرآن است و بهتر از دیگران میتواند قرآن را تعریف کند؛ رجوع به خدا بهترین راه است.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: خداوند در سوره نساء میفرمایند: ای مردم در حقیقت این برای شما از جانب خداوند نازل شده و برهانی است که نوری تابناک به سوی شما آمده است. قرآن هم به برهان و هم به نور اشاره کرده است و در سوره مائده نیز قرآن به عنوان روشنایی و کتاب روشن معرفی شده است.
وی یادآور شد: قرآن از آن جهت، برهان است که مبنای خردورزی و تعقل است و نور هم، خود روشنایی است و دیگران را روشنایی میبخشد. کتاب خدا، عامل روشنایی است و انسانها را از تاریکی به نور میرساند.
لاریجانی با بیان اینکه سعادت انسان بر این است که بتواند از تاریکیها نجات پیدا کند، عنوان کرد: امر کوچکی نیست که انسان هم در زندگی فردی و هم در زندگی اجتماعی از تاریکیها نجات پیدا کند و به سمت روشناییها برود. یک اجتماع، زمانی سعادتمند است که مسلک قرآنی پیدا کند.
وی خطاب به دانشجویان مسلمان در این مراسم عنوان کرد: عالم اسلام ظرفیتهای خوبی دارد که در گذشته این ظرفیتها وجود نداشت اما به هر حال مشکلاتی هم پیشرو قرار دارد؛ یکی از ظرفیتهایی که امروزه در جهان اسلام شاهد آن هستیم سطح تحصیلات بالا در کشورهای اسلامی است و تعداد تحصیلکردهها و دانشگاهیان در کشورهای اسلامی زیاد شده است.
وی در ادامه گفت: یکی از دلایل قیامها و انقلابهایی که طی سالهای اخیر شاهد آن بودهایم رشد جوامع اسلامی است؛ در ایران، مصر، سوریه، مالزی، اندونزی و... که کشورهای اسلامی هستند رشد زیادی طی سالهای اخیر اتفاق افتاده است و همین امر یک سرمایه بزرگ برای جهان اسلام است.
متن کامل سخنان رئیس مجلس را اینجا ببینید!
تجلیل از برگزیدگان
با پایان یافتن سخنان رئیس مجلس شورای اسلامی، از برگزیدگان رشتههای مختلف تجلیل شد که بر اساس آن در رشته قرائت به ترتیب از نفرات اول تا سوم وحید خزایی از ایران، محمودمحمد ابراهیم محمدکمالالدین از مصر و محمدقاسمالصادقی نماینده کشور عراق و در رشته حفظ کل نیز محمد عبدالعزیز محمدنیاظی از مصر، محمدجواد محمدی مجد از ایران و محمودالکفری از کشور لبنان مورد تجلیل قرار گرفتند.
همچنین در بخش معرفی مقالات برتر همایش «مطالعات میان رشتهای قرآن کریم»، رتبه اول به علیرضا صیاد منصور، دانشجوی دکتری رشته فلسفه دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران با مقاله How the Holy Quran and Neurotheology Mutually Ground Each Other تعلق گرفت و برای این بخش، رتبه دوم و سوم در نظر گرفته نشد.
همچنین حمیدرضا ایمانیفر، دانشجوی دکتری روانشناسی دانشگاه پیام نور با مقاله «آسیبشناسی مطالعات بینرشتهای قرآن کریم در فضای فنآوری اطلاعاتمحور»، محسن صادقیامینی، دانشجوی دکتری رشته رفاه اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی(ره)، سیدعبدالوهاب طالقانی، دکتری تخصصی دانشکده الهیات دانشگاه تهران و زهرا فقیه ایمانی، کارشناس ارشد علوم قرآن دانشکده معارف قرآنی اصفهان با مقاله «بنیانهای نظری جامعهشناسی در قرآن کریم» و محمدحسن احمدی دارای مدرک دکتری و استادیار گروه علوم قرآن و حدیث پردیس قم دانشگاه تهران با مقاله «تواتر تاریخی در حوزه قرآن و حدیث»، شایسته تقدیر شناخته شدند.
در بخش پایاننامهها، رتبه اول و دوم مشخص نشد و رضا سامه با مقاله «معماری و کیفیت زندگی انسان تبیین مفهوم «کیفیت در معماری» مبتنی بر نظام معرفتی» توانست مقام سوم این دوره از همایش را کسب کند.
در این بخش نیز پایاننامههای «بررسی کنشهای گفتاری در ترجمه جزء سی قرآن کریم» تألیف مهدی عباسی کارشناسی ارشد زبانشناسی همگانی دانشگاه سیستان و بلوچستان، «نشانهشناسی ادبی شخصیت زنان در قرآن» تألیف زهره حیدری، کارشناسی ارشد رشته زبان و ادبیات عربی گرایش محض دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه بوعلی سینا همدان، «شناسایی تقوی در آموزههای اسلامی و تلویحات تربیتی آن» تألیف سمیه رستمی، کارشناسی ارشد رشته فلسفه آموزش و پرورش دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، «آداب قرائت قرآن و ضوابط موسیقایی آن در صوت و لحن» تألیف مجید ابراهیمیان، کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث دانشکده اصول دین و «مدلیابی معادلات ساختاری«صبر در یادگیری» بر اساس داستان موسی(ع)» تألیف فاطمه فودازی، کارشناسی ارشد دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی شایسته تقدیر شناخته شدند.
بنا بر این گزارش، همچنین مقالات برتر همایش «وحدت اسلامی؛ چالشها و فرصتها از دیدگاه قرآن» به این شرح اعلام شد: در این بخش رتبه اول و دوم مشخص نشد و دو مقاله روبهرو حائز رتبه سوم شدند؛ مقاله «شناسایی استراتژی و ارائه راهکارهای عملی تقویت وحدت اسلامی جهان اسلام با استفاده از مدل برنامهریزی استراتژیک SWOT» تألیف داود جمینی، دانشجوی دکتری رشته جغرافیا و برنامهریزی روستایی دانشگاه اصفهان، حمید برقی، دانشیار جغرافیا و برنامهریزی شهری دانشگاه اصفهان و حمید نظری، دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامهریزی شهری دانشگاه اصفهان و همچنین مقاله «واکاوی رویکرد معرفتشناختی جریان سلفی ـ تکفیری بهعنوان عامل عمده افتراق در وحدت امت اسلامی» تألیف هادی داوودی زواره، کارشناسیارشد رشته علوم سیاسی دانشکده علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه تبریز و امیر رضایی پناه، دانشجوی دکتری رشته علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی.
در این بخش مقالات «وحده الامه … خط المعرفه والتطبیق بین دلالات القرآن الکریم وحرکه المعصوم» به قلم محمدرضا مطر الشریفی، استاد رشته فکر اسلامی دانشکده علوم القرآن والعقاید کشور عراق، مقاله «ابعاد و گستره وحدت اسلامی در قرآن کریم» تألیف عبدالهاشم میرزااف، دانشجوی دکتری قرآن و علوم جامعةالمصطفی(ص) العالمیة و مقاله «بررسی موانع تحقق و تحکیم وحدت امت اسلامی» به قلم محمدهادی فلاحزاده، استادیار دانشگاه ادیان و مذاهب و راضیه علی اکبری، دانشجوی دکتری مذاهب کلامی شایسته تقدیر شناخته شدند.
یادآوری میشود، پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان طی 11 تا 14 دی ماه 93 به همت سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور وابسته به جهاد دانشگاهی در سالن همایش برج میلاد برگزار شد.