به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از روابط عمومی و اطلاعرسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، در این همایش که بعد از ظهر جمعه، 19 دیماه با همکاری دانشگاه آرابایف، آکادمی وزارت امورخارجه قرقیزستان، شبکه تلویزیونی L.T.R و شبکه تلویزیونی اکو ماناس، در دانشگاه آرابایف این کشور برگزار شد، «تولی بیک عبدالرحمناف»، رئیس دانشگاه آرابایف، طی سخنانی به بیان وضعیت امروزی کشورهای اسلامی در حوزههای اجتماعی، علمی، اقتصادی، سیاسی و آموزشی پرداخت.
وی گفت: پس از جنگ جهانی دوم، عمده بحرانهای جهانی به نوعی در کشورهای اسلامی به وقوع پیوسته است؛ چنانچه هماکنون، خاورمیانه درگیر منازعاتی است که مسلمانان بیگناه کشته میشوند بنابراین باید نخبگان جهان اسلام دست در دست یکدیگر بگذارند و با پدیده شوم افراطگرایی مبارزه کنند و به توسعه علمی و فرهنگی جهان اسلام، بیندیشند.
در ادامه این همایش علی نجفی، سفیر ایران در قرقیزستان، طی سخنانی گفت: متأسفانه تفرقه و انشقاق میان مسلمانان علاوه بر جان و مال مسلمین، اساس دین را نیز تهدید میکند.
وی آنچه را در جهان اسلام رخ میدهد، ناشی از نادیده گرفتن سه اصلی دانست که درعنوان همایش بیان شده است.
نجفی تفرقه میان فرق اسلامی، نادیده گرفتن اخلاق و فقدان دینپژوهی را سبب وضعیت أسفبار کنونی دانست و تأکید کرد: افراطگرایی تهدید علیه میراث مشترک بشری است و هدفی جز تخریب تمدن اسلامی و اسلامهراسی ندارد.
«ذاکرچوتانف»، معاون کمیسیون ادیان جمهوری قرقیزستان، نیز طی سخنانی در این همایش به این نکته اشاره کرد که پس از فروپاشی شوروی، مردم قرقیزستان علاقه زیادی به دین و دینداری نشان دادند.
وی گفت: بعد از استقلال، شرایط مثبتی برای ترویج اسلام در قرقیزستان فراهم شده است و در حال حاضر 200 سازمان اسلامی در قرقیزستان فعالیت میکند؛ بنابراین اکنون لازم است از تمام جوانب دین استفاده شود.
علی کبریاییزاده، رایزن فرهنگی کشورمان در قرقیزستان، نیز در این همایش سخنانی را با موضوع «چشمانداز وحدت جهان اسلام از منظر وحدت تمدنی با تأکید بر تولید علم اسلامی» عنوان کرد.
وی برگزاری این همایش را در شرایط کنونی جهان اسلام ضروری خواند و گفت: بروز تفکرات خشونتبار متصلب، وضعیت دشواری را به وجود آورده است و مسلمانان با آزمونی دشوار مواجهاند.
رایزن فرهنگی کشورمان در قرقیزستان افزود: معتقدیم که بر اساس آیه شریفه «واعتصموا بحبل الله جمیعاً و لاتفرقوا» پیروان مذاهب مختلف اسلامی برای مقابله با چالشها و انحرافها، راهی را جز وحدت و فهم یکدیگر ندارند.
کبریاییزاده در پایان به بیان گفتمانهای وحدتگرا در جهان اسلام پرداخت و پس از تشریح گفتمان تمدنگرا به عنوان مسیری مؤثر برای تحقق وحدت اسلامی و بیان دیدگاههای مقام معظم رهبری در این خصوص، به نخبگان قرقیزستان توصیه کرد که به گفتمان تمدنگرا و تمدن نوین اسلامی توجه خاص داشته باشند.
«ارتاتف»، معاون مفتی جمهوری قرقیزستان؛ «تغتاضیاف»، رئیس شبکه تلویزیونی اکو ماناس؛ «رحیم جانف»، رئیس انجمن دوستی ایران و قرقیزستان؛ «حسن آرمشاف»، رئیس سابق دانشگاه کاشغری قرقیزستان؛ «قرباناوا»، رئیس دانشکده تاریخ و رئیس پژوهشگاه اسلامی قرقیزستان از دیگر سخنرانان این همایش بودند.
برگزاری نمایشگاه قرآن کریم و تفاسیر قرآنی از سوی رایزنی فرهنگی ایران در قرقیزستان، از جمله برنامههای حاشیهای این همایش بود که از سوی شبکههای مختلف تلویزیونی قرقیزستان، پوشش خبری داده شد.