حسن توکلنیا، تهیهکننده سینما در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه جشنواره فجر نتوانسته تصویرگری کامل از کل سینمای ایران باشد، گفت: متاسفانه ما هنوز عادت نکردهایم به اینکه جشنواره در یک زمان خاص، آثار مدنظرش را انتخاب کند به همین دلیل معمولا برخی فیلمها دیده نمیشوند. این اتفاق باعث میشود برخی فیلمها بیرون بماند و به نوعی فرصت حضور در جشنواره را از دست بدهد، پس باید گفت که جشنواره فجر، ویترینی کاملی برای سینمای ایران نیست.
وی افزود: برای ادعای فوق مثالهای بسیاری می توان زد، از آن جمله که، فیلمهای پرمخاطب سینما، معمولا در جشنواره فیلم فجر حضور ندارند. فیلمهایی چون «آتشبس 2» و «شهر موشها 2» نمونههای روشن در این زمینه است که در جشنواره فجر سال گذشته فرصت نمایش پیدا نکرد.
این تهیهکننده درباره نحوه انتخاب آثار در جشنواره سیوسوم چنین توضیح داد: هیئت انتخاب سلیقهای عمل میکند، چون اگر اینگونه نبود فیلم بهمن فرمانآرا اکنون در این بخش حضور داشت. نکته دیگر اینکه برای من دشوار است تا باور کنم کیفیت کار فرمانآرا از 20 فیلم دیگر پایینتر بوده است. درباره سیروس الوند و یدالله صمدی هم میتوان چنین گفت، البته برخی فیلمها نیز به دلیل ممیزی نتوانستهاند به جشنواره راه پیدا کنند.
فیلم ارزشی چیست؟
وی در پاسخ به این سوال که جشنواره تا چه حد میتواند مبلغ مفاهیم انقلابی باشد، گفت: به نظر من فیلمی ارزشی است که بتواند تاثیر مثبتی به روی تماشاگر بگذارد پس اینکه یک فیلم، داستانی انقلابی داشته باشد میتواند جوابگویی هدف مورد نظر (اشاعه مضامین انقلابی در سینما) باشد، تصوری اشتباه است. موضوع دیگر اینکه برخی فیلمها بودهاند که مضمونی انقلابی و دفاع مقدسی داشتهاند، اما هنوز فرصت اکران پیدا نکردهاند. آیا این دست فیلمها که حتی توانایی اکران ندارند میخواهند مبلغ ارزشها باشند؟
تهیهکننده فیلم «کاغذ بیخط» توضیح داد: این اتفاق تنها درباره سینمای ایران نیست، بلکه در سینمای جهان هم معمولا فیلمهایی که به صورت مستقیم موضوعات سیاسی را مدنظر قرار دادهاند با استقبال تماشاگران مواجه نمیشوند، دلیل این مسئله نیز شعاری بودن این قبیل آثار است.
نبود تنوع، عامل نابودی سینما است
توکلنیا با بیان اینکه حذف فیلمها در جشنواره این دوره تنوع و جذابیت را از این رویداد خواهد گرفت، بیان کرد: در این دوره کیفیت و گوناگونی کمتر است. این اتفاق نیز باعث نابودی سینما خواهد شد، چون تماشاگران دیگر ساده پسند نیستند که هر اثری را بپذیرند، به ویژه اینکه فیلمهای روز جهان به سرعت در داخل کشور پخش میشود.
این سینماگر برای رونق فیلمهای ارزشی به مسئولان سینمایی پیشنهاد کرد: باید فیلمنامهنویسان خوب و متعهد در حوزه سینمای دینی و انقلابی تربیت کنیم تا کارهای که ساخته میشود خلق شود.
دست دولت از سینما کوتاه شود/ دخالت دولت در سالنسازی
وی در پایان بیان کرد: در انتها امیدوارم دست دولت از سینما به نوعی کوتاه شود، چون تا زمانی که دولت برای تولید فیلمها سرمایهگذاری کند سینما رونق خود را پیدا نمیکند، زیرا کارگردان و تهیهکننده چنین فیلمهایی برای موفقیت کار دغدغه نخواهند داشت. این معضل نیز، اتفاقی است که بیشتر برای سینمای دینی و انقلابی رخ میدهد، البته باید به این امر هم اشاره کنم که به دخالت دولت در بحث سالنسازی به شدت معتقد هستم.