مهین شیخانصاری، کارشناس فضای مجازی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به ماهیت شبکههای اجتماعی اظهار کرد: شبکههای اجتماعی در کنار آسیبهایی که دارند، از فرصتهایی هم برخوردارند یعنی در روزگار مدرن که به دلیل مشغلههای کاری، رفت و آمد بسیار سخت است از طریق همین شبکههای اجتماعی میتوان روابط فامیلی را تقویت کرد. نمیتوان گفت که شبکههای اجتماعی سبب کاهش روابط میشوند بلکه تعاملات و روابط اجتماعی از طریق این شبکههای اجتماعی هم افزایش یافته است.
وی افزود: شبکههای اجتماعی به ویژه فیس بوک و وایبر تا اندازهای توانسته است روابط قطع شده با دوستان و معلمان و آشنایان را ترمیم کند و مجددا امکان ارتباط برقراری ارتباط باشد.
تأثیر منفی شبکههای اجتماعی بر روابط زوجین
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: شاید در این میان بتوان گفت که شبکههای اجتماعی تا اندازهای بر روابط میان زوجین تأثیر منفی گذاشته است. این موضوع قابل پذیرش است و باید با آموزش حل شود یعنی زوجین با مدیریت زمان بتوانند بر این تکنولوژی غلبه کنند و در زمانهای خاص از آن استفاده کنند تا صدمهای به روابطشان وارد نشود.
وی بیان کرد: به نظر میرسد فرصتهای شبکههای اجتماعی بیش از آسیبهای آن است یعنی این شبکهها سبب تقویت روابط میشود و حتی از این طریق میتوانیم در جریان احوالات آنها باشیم. اگر کاربران مدیریت زمان را از دست بدهند و نتوانند در زمان مناسبی از این ابزار استفاده کنند قطعا آسیبهای این شبکهها گریبانگیر آنها خواهد شد.
شیخانصاری اظهار کرد: به دلیل آنکه در شبکههای اجتماعی به سهولت میتوان عکس منتشر کرد، کاربران ممکن است با سبکهای زندگی متفاوتی روبرو شوند و گزینشهای بسیاری پیشرویشان قرار بگیرند که اگر آموزشهای لازم برای آنها انجام شود قطعا آنها میتوانند کنترل کنند و سبکی را انتخاب کنند که متناسب با فرهنگ بومی جامعهشان باشد.
فیلترینگ بهترین راه حل نیست
وی افزود: فیلترینگ بهترین راه برای کنترل کاربران شبکههای اجتماعی نیست بلکه باید آموزشهای قوی را برایشان تدارک دید تا بتوانند کنترل شبکههای اجتماعی را به سهولت در دست داشته باشند.
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: کاربران به ویژه فرزندان باید آگاه باشند در برابر انتخابهایی که میکنند مسئول هستند. گاهی فرزندان با قرار گرفتن در سبکهای مختلف این شبکههای اجتماعی خود را با دیگران مقایسه میکنند که این امر به لحاظ روانشناسی آسیبهای بسیاری را به آنها وارد میکنند.
وی افزود: آموزش و پرورش به جدیت میتواند وارد این موضوع شود یعنی معلمان با ایجاد گروههای مختلف در شبکههای اجتماعی میتوانند بسیاری از هنجارهای مثبت و فرهنگ اسلامی و مناسبی را در میان دانشآموزان ترویج دهند که البته این اتفاق درحال رخ دادن بود که متأسفانه آموزش و پرورش با ابلاغ بخشنامهای مطرح شد که مدیر مدرسه حتما باید در این گروهها حضور داشته باشند که در این حالت همه دانشآموزان رغبت کمتری به آن نشان دادند.
ارگانهای دولتی هم وارد شبکههای اجتماعی شوند
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: ارگانهای دولتی باید وارد این شبکههای اجتماعی شوند وقتی از دولت الکترونیک صحبت میکنیم یعنی همه ارگانها باید خود را ملزم به استفاده از این شبکههای اجتماعی کنند تا از این طریق بتوان ارزشها و هنجارهای مورد نظر را ترویج کرد.
وی بیان کرد: معلمان و والدین و همه کاربران باید استفاده از شبکههای اجتماعی را آموزش ببینند تا در این مسیر موفق باشند. خانوادهها باید در گروههایی که فرزندانشان عضویت دارند حضور داشته باشند اما اصراری بر این نداشته باشند که از همه موضوعات آگاهی داشته باشند چراکه با این وضعیت فرزندان واکنش منفی نشان خواهند داد.
خانوادهها از سختگیری بپرهیزند
وی بیان کرد: خانوادهها نباید چندان سختگیری در این موضوع داشته باشند چراکه فرزندانشان عقبنشینی خواهند کرد. گاهی خانوادهها و معلمان میتوانند با ایجاد گروههایی در شبکههای اجتماعی نقطه نظرات یکدیگر را در جریان باشند تا به حل آن ضعفها بپردازند و در این صورت همه میتوانند به یکدیگر اعتماد کنند و روابط عمومی مدیر با کارمند و معلم با دانشآموز و والدین با فرزندان تبدیل به روابط افقی خواهد شد.