کد خبر: 2719400
تاریخ انتشار : ۲۷ دی ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۰
امروز؛

نشست «ازدواج و سلامت جامعه» برگزار شد

گروه سلامت: نشست «ازدواج و سلامت جامعه» امروز ۲۷ دی‌ماه در محل ساختمان بهداشت جنوب دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، محمد اسلامی در نشست «ازدواج و سلامت جامعه» ازدواج را تنها ضامن بقای نسل در ایران و زیربنای پیشرفت جامعه دانست و افزود: در فرهنگ و عرف ما راهی جز ازدواج برای ازدیاد و بقای نسل وجود ندارد در واقع ازدواج زمینه بقای خانواده را به وجود آورده و همچنین از آسیب‌های اجتماعی و نیز بیماری‌های عفونی جلوگیری می‌کند و جامعه را به سمت پاکی سوق می‌دهد.
وی تصریح کرد: ازدواج زیربنایی را برای تشکیل جامعه به وجود می آورد که زمینه پیشرفت جامعه می‌باشد. زوجیت مجموعه اجزائی است که یکی از جنبه‌های سلامت را تشکیل می‌دهد، همچنین باید یادآور شد که در جامعه ایران مطمئن‌ترین شیوه ارتباط با جنس مخالف است که به قوی‌ترین روابط انسانی منجر شده و منافع فردی و خانوادگی زیادی را در پی خواهد شد.
مشاور فنی دفتر سلامت یادآور شد: افراد متأهل سالم و طول عمر بیشتری را نسبت به افراد مجرد دارا هستند همچنین این افراد در جایگاه اجتماعی و اقتصادی بالاتری قرار خواهند گرفت همچنین رضایت‌مندی متأهلین از روابط جنسی بسیار بیشتر از مجرد‌هایی که دارای روابط نامشروع جنسی‌اند.
در جامعه باید نگاهی به وجود بیاید که تحصیلات را مانع ازدواج ندانند
اسلامی همچنین در ادامه به پرسش مقام معظم رهبری از مسئولان مبنی بر اینکه چرا سن ازدواج بالا رفته است پرداخت؟ و افزود برای رسیدن به پاسخ این پرسش ما به تحقیقاتی پرداختیم و به نتایجی رسیدیم که شامل بالا رفتن توقعات زوجین، مهریه سنگین، بی‌توجهی به مسائل اخلاقی و ازدواج‌های پرهزینه و فاصله فرهنگی که بین خانواده وجود دارد باعث شده است که سن ازدواج بالا برود، از سوی دیگر بالا رفتن تحصیلات دختران که امر پسندیده‌ای نیز هست نیز به این امر دامن‌زده است ما مخالف تحصیلات دختران نیستیم ولی باید ای نگاه به وجود بیاید که تحصیلات منافاتی با ازدواج ندارد از سوی دیگر نداشتن شغل و مسکن نیز از جمله دلایلی است که  باعث شده است سن ازدواج بالا برود.

ازدواج یکی موضوع حاکمیتی است

محمود گلزاری، معاون وزارت ورزش و جوانان نیز در این نشست   موضوع ازدواج را یک موضوع حاکمیتی دانست که برای ورود به آن باید با نگاه جدیدی وجود داشته باشد.
وی ازدواج را پاسخ به نیازهای جسمی، روانی، جنسی،اخلاقی، معنوی و امنیتی دانست و تصریح کرد: در این میان نیاز به امنیت یکی از عمده‌ترین نیازهایی است که هر انسانی با آن روبرو است این نیاز اگر برآورده شود با خود آرامش را به همراه می‌آورد در غیر این صورت با تبعاتی همراه خواهد بود که شایعترین آنها خشم، اضطراب و غم می‌باشند لازم به یادآوری است این خشم خود می‌تواند باعث رواج خشونت و دیگر آسیب‌های اجتماعی در جامعه گردد.
وی چنین ادامه داد: ازدواج با فراهم کردن راه تأمین این نیازها باعث می‌شود که انسان‌ها مسئولیت‌پذیر شده و از خودخواهی و خودمحوری بیرون بیایند و علاوه بر رشد خود باعث رشد و اعتلای جامعه نیز شوند.
نیمی از بی‌انگیزگی‌ها در مسأله ازدواج ناشی از مسائل اقتصادی است
گلزاری در ادامه به چالش‌های پیش روی ازدواج پرداخت و افزود: در حال حاضر در جامعه ما مسئله ازدواج با چالش‌هایی روبروست که نقطه اول آنها بی‌انگیزه بودن بخشی از جوانان است. مطالعات نشان می‌دهد بیش از 50 درصد این بی‌انگیزگی مسائل اقتصادی و اشتغال است در این زمینه با تحقیقاتی که صورت گرفته است نشان می دهد نرخ بیکاری جوانان 10 درصد از میزان بیکاری جامعه بیشتر است این مسأله بی مسئولیتی به وجود آورده و باعث کشیده شدند جوانان به روابط نامشروع شود.
وی همچنین افزود: در حال حاضر در جامعه نزدیک 10 میلیون از جوانانی که در سن ازدواج به سر می‌برند مجرد هستند این مسأله برای ما چالش همسریابی را به وجود آورده است مکانیسم همسریابی و همسرگزینی در جامعه ما سنتی بود، اما با گسترش شهرنشینی و افزایش فاصله اجتماعی این مکانیسم نیز از کار افتاده و جوانان نیز دیگر حاکمیت افراد سالمند در این زمینه قبول نمی‌کنند این مسأله باعث شده است بسیاری از دختران با چالش مجرد ناخواسته مواجه شوند در پسران هم با گسترش روابط نامشروع بدبینی به وجود آمده و باعث تجرد آنها شود.
عدم صلاحیت در مشاوره‌های پیش از ازدواج بدبینی مردم را به همراه دارد
معاون ساماندهی امور جوانان سومین چالش ایجاد شده در این زمینه را مشاوره‌های پیش از ازدواج دانست و تصریح کرد: فقط علاقمندی و در جریان قرار گرفتن خانواده‌ها کافی نیست آمارها نشان می‌دهد 9 درصد ازدواج‌های سنتی به طلاق منجر می‌شوند لذا مشاوره‌های پیش از ازدواج ضروری به نظر می‌رسند مشکل دیگری که در این زمینه وجود دارد این است که بسیاری از مراکز مشاوره مجوزداری که دایر هستند و به خدمات مشاوره می‌پردازند فاقد صلاحیت‌های لازم بوده و باعث به وجود آمدن بدبینی نسبت به فرایند مشاوره می‌شوند.
وی چالش چهارم را ازدواج‌های ناسالم عنوان کرد: ازدواج در طولانی مدت باید سعی شود سالم به دنیا بیایید 35 درصد ازدواج‌هایی که صورت می‌گیرد ازدواج‌های ناقص و ناسالمی هستند که دلیل اصلی آن نبود تجربه زندگی متأهلی است ورود به مجردها به چنین زندگیی نیازمند راهنمایی و الدین و گرفتن مشاوره از آنان است.
سالانه 160 تا 180 هزار ازدواج در کشور صورت می گیرند
گلزاری در ادامه چالش‌های بعدی را به هنگام بودن مشاوره و موانع قانونی پس از مشاوره دانست و افزود: ما باید بدانیم چگونه با بروز بحران در زندگی مشاوره داده یا بگیریم. از سوی دیگر در بسیاری از مواقع یک مشاور ادامه زندگی مشترک را غیر ممکن دانسته در عین حال زوجین برای طلاق با موانع قانونی برای این کار رو به رو می شوند.
وی در پایان به بحث مدیریت پس از طلاق اشاره و عنوان داشت ما سالانه 160 هزار تا 180 هزار ازدواج داریم که 20 درصد این ازدواج‌ها منجر به طلاق می شوند و در واقع ما هر سال با 10 هزار دختر مطلقه مواجه می‌شویم که باید مورد حمایت قرار گرفته و ساماندهی شوند.
مشاوره پیش از ازدواج برای همه ازدواج را به سوی گران شدن سوق می‌دهد
در این جلسه همچنین آرش رشیدیان عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه تهران نیز چالش اصلی امروز جامعه ایران را بالا رفتن سن ازدواج دانست و یادآورد شد: افزایش سن ازدواج نگران‌کننده بوده و برای حل آن باید یک نگاه ساختاری داشته باشیم مشکل دیگری که در امتداد این چالش وجود دارد عدم فرزندآوری در خانواده‌هایی که تازه ازدواج کرده‌اند.
وی همچنین به بحث طلاق عاطفی اشاره کرد و عنوان کرد: وقتی این مسأله را بیان می‌کنیم باید تاثیر آن روی جوانان را نیز مشخص کرد و در این راستا باید کار علمی صورت گیرد.
رشیدیان در پایان سخنان خود به انتقاد از مسأله غربالگری در حین مشاوره‌های ازدواج پرداخت و گفت: غربالگری فی نفسه خوب نیست وقتی مفید است که موثر واقع شود از سوی دیگر اگر قرار باشد مشاوره پیش از ازدواج برای همه اتفاق بیفتد ازدواج را به سوی گران شدن و پر هزینه بودن می‌کشاند.
درباره ازدواج از منظر دینی دچار فقر نظریه‌پردازی می‌باشیم
حجت الاسلام احمد مبلغی رییس دانشگاه ادیان و مذاهب نیز با اجتماعی خواندن مسأله ازدواج و تغییر فردیت آن عنوان کرد: یکی از مسائلی که جوامع معاصر در حال حاضر با آن روبرو هستند این است که مسائل فردی با سرعتی فزاینده تبدیل به مسائل اجتماعی است که مشمول قوانین اجتماعی نیز خواهند شد. ازدواج نیز از جایگاه فردی به جایگاه اجتماعی نقل مکان کرده است که دیگر نباید فقط با راهکارهای فردی و قدیمی با آن برخورد کرد.
وی ادامه داد: اگر در بحث ازدواج دین را معرفی کنیم باید اول مشخص کنیم که دین چیست و سپس در این باره نظریه پردازی دقیقی داشته باشیم متأسفانه درباره ازدواج از منظر دینی دچار فقر نظریه پردازی می‌باشیم. همچنین درباره شادی که یکی از پیامدهای ازدواج است نیز هیچ نظریه‌ای تولید نکرده‌ایم لذا نمی‌توان روابط این دو را با هم مشخص کرد.

captcha