به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، «محمدعلی اوحدی» از داوران و اساتید برجسته تلاوت قرآن کریم بود که از سن 11 سالگی خواندن قرآن را شروع کرد، او که متولد عراق بود در خانهای روحانی متولد شد. پدرش شیخ علی خراسانی از روحانیان متعهد بود که بعدها بخاطر تغییر قطب مرجعیت شیعه به قم، به ایران عزیمت کرد و افتخار نمایندگی آیتالله میرزا محمدحسین اصفهانی و آیتالله بروجردی در استان خراسان را پذیرفت.
اولین کسی که قرائت مصری را به ایران آورد
استاد اوحدی تا دوره تحصیلی سیکل را در کشور عراق گذراند اما پس از آن دولت عراق به دلیل هویت ایرانی وی مانع تحصیل او شد. این قاری بین المللی اولین کسی بود که قرائت مصری را به ایران آورد و حضور قاریان مصری در ایران و قاریان ایرانی در مصر را در سالهای قبل از انقلاب ممکن کرد. خلیل الحصری و ابوالعینین شعیشع در سالهای 53 تا 55 با هماهنگی او به ایران آمدند. اولین کسی هم که سبک تلاوت مرحوم سعید مُسَلَّم، قاری روشندل مصری را در ایران قرائت کرد.
او پیش از انقلاب اسلامی ایران به مصر رفته و در مدتی شش ماهه در محضر اساتیدی چون «مصطفی اسماعیل»، «محمدصدیق منشاوی»، «شحات محمدانور»، «ابوالعینین شعیشع»، «عبدالباسط محمد عبدالصمد»، «بدر حسین» و «محمد طوخی» تعلیم دید و تلاوتهای زیادی نزد این اساتید اجرا کرد.
حدود چهل سال باعنوان قاری رسمی آستان قدس رضوی به آموزش و قرائت قرآن کریم پرداخت و همواره به این سمت خویش افتخار میکرد؛ ادب و احترام او نسبت به سادات از ویژگیهای بارز این قاری برجسته بود و نقل شده است که در اوقاتی که در حرم مطهر رضوی به عنوان خادم کشیک بود، همیشه تمام قد میایستاد و اگر بهخاطر سن بالا برایش صندلی میآوردند، میگفت: «در محضر حضرت رضا(ع) خجالت میکشم بنشینم».
استاد اوحدی همچنین به ابوشهید مشهور شد
وی در خصوص قرائتهای هفتگانه قرآن نیز مطالعاتی انجام داده بود و در سال 1388 نیز به عنوان خادم برگزیده قرآن کشور انتخاب شده و توسط رئیس جمهور وقت مورد تجلیل قرار گرفت. این استاد شاگردان بسیاری را تربیت کرده و تقدیم جامعه قرآنی کشور نمود، استاد کریم منصوری، رضا معینی، کاظم گرامی، هاشم روغنی، جواد پناهی و مجید و علی حقپناه هم که هر کدام مقامهای کشوری و بینالمللی دارند از شاگردان وی بودهاند.
استاد اوحدی همچنین به ابو شهید مشهور شد؛ زیرا دو پسر خود را برای پاسداری از کشور به جبهههای حق علیه باطل فرستاد؛ فرزندش جواد اوحدی که خود قاری ممتاز و منتخب اعزام به مسابقات سوریه بود، در جنگ شهید شد و فرزند دیگرش قاسم اوحدی هم که قاری قرآن است به مقام جانبازی نائل آمد.
روزنامه بوینس لقب «اوحدی حنجره طلایی» را به وی نسبت داد
مرحوم اوحدی برای امر تبلیغ به کشورهای مختلف آسیایی، اروپایی، آفریقایی و آمریکای لاتین سفر میکرد. در یکی از سفرهایش به آرژانتین روزنامه بوینس لقب «اوحدی حنجره طلایی» را به وی نسبت داد.
استاد «محمدعلی اوحدی» سرانجام در 29 دیماه 1391 پس از تحمل هفت سال بیماری کلیوی به رحمت الهی شتافت و به فرزند شهیدش در سرای آخرت پیوست؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی و رئیس جمهور وقت پیامهایی برای تسلیت ایشان نوشتند. از وی نام نیک، شاگردان و تلاوتهایش باقی مانده است.
استاد سید مرتضی فاطمی، صدرالحفاظ آستان قدس رضوی و از قاریان همدوره مرحوم اوحدی در گفتوگو با خبرنگار نبأ گفت: من همزمان با مرحوم اوحدی شاگرد استاد حافظیان بودم و با روحیات ایشان آشنایی داشتم.
مدیر مرکز عالی تربیت مدرس جامعه قاریان قرآن استان خراسان همچنین افزود: مرحوم محمدعلی اوحدی در عراق متولد شده و کودکی خود را در این کشور گذرانده بود؛ برای همین لهجه او متمایل به زبان عربی بود.
وی افزود: پدر بزرگوار مرحوم اوحدی از روحانیان و قاریان استان خراسان بود و خود مرحوم اوحدی به خاطر تسلط بر زبان عربی، در بخشی از فعالیتهایش به عنوان مترجم قاریانی که از مصر میآمدند، کوشش میکرد.
این قاری و معلم قرآنی آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه مرحوم اوحدی تسلط زیادی بر لحن عبدالباسط داشت، گفت: مرحوم اوحدی همچنین نقل میکرد زمانی که عبدالباسط به عراق رفته و قرائت معروف «انا انزلنا» را خوانده است ایشان عراق بوده و تحت تأثیر عبدالباسط قرار گرفته است.
تعصب خاصی بر قرائت قرآن داشت
وی با بیان اینکه استاد اوحدی داوری بسیاری از مسابقات قرآنی را برعهده داشت، گفت: او در قبل از انقلاب اسلامی یک کارگاه صنایع را اداره میکرد و با بالا رفتن سن به ادامه فعالیتهای قرآنی مانند آموزش و برگزاری جلسات و مراسمهای قرآنی مشغول شد و از طرف وزارت ارشاد به سفرهای تبلیغی میرفت و من همسفر او در سفر به آرژانتین بودم و در آنجا به قرائت قرآن کریم و فعالیتهای تبلیغی میپرداختیم.
این قاری همچنین گفت: محمدعلی اوحدی یکی از پیشکسوتهای قرائت قرآن در ایران بود که تعصب خاصی بر قرائت آن داشت و لحن عربی وی، او را از بسیاری از قاریان متمایز میکرد، درحالی که در قدیم لحن عربی خیلی رایج نبوده است و فردی به نام مرحوم حاج سید محمد عرب، قاری عراقی در طی سفری که به ایران داشته، به اصرار برخی قاریان قرآن تصمیم به مهاجرت همیشگی به کشورمان میکند تا به آموزش قرآن بپردازد. استاد حافظیان که بعدها به ما آموزش قرآن میداد نیز از شاگردان وی بوده است.
وی در پایان افزود: محمدعلی اوحدی در ابتدای فعالیتهای قرآنی خود از سبک عبدالباسط پیروی میکرد، و پس از آن از قرائتهای استاد منشاوی، علی البنا و دیگر قاریان بینالمللی نیز بهره میبرد.