کد خبر: 2768910
تاریخ انتشار : ۰۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹:۱۲
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز:

بخشی از جشنواره شعر فجر باید به پژوهش‌‌های ادبی اختصاص یابد

گروه ادب: غلامرضا کافی، عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز گفت: بخشی از جشنواره شعر فجر باید به موضوع پژوهش‌های ادبی اختصاص داده شود؛ به‌ویژه پژوهش در حوزه ادبیات انقلاب اسلامی.

غلامرضا کافی، عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) درباره جشنواره شعر فجر گفت: این جشنواره تاکنون موفق نبوده و در برخی از دوره‌ها جبهه‌ای که در مقابل شعر انقلاب گرفته شده، در مقایسه با جشنواره‌های دیگر غوغایی‌تر و پیدایی‌تر است؛ چرا که به عنوان مثال در سینمای انقلاب فقط می‌توان فیلم‌های دفاع مقدس و انقلاب را دید، اما در شعر دو جبهه انقلاب و غیر از آن دیده می‌شود.

وی با بیان اینکه همراه کردن طیف مخالف انقلاب اسلامی با جریان جشنواره شعر فجر امکان ندارد، افزود: ضمن اینکه آنها اهل مروت هم نیستند و اهل انتقاد و گلایه هستند و به محض اینکه به قدرت رسیدند، شروع به مخالفت کرده و دیدگاه‌های خود را به طور صریح و بی‌پرده بیان می‌کنند و این نشان می‌دهد که دلیلی ندارد جریان ادبیات انقلاب بخواهد با آنها همگرایی یا مدارایی داشته باشد.

کافی ادامه داد: نگاه ادبیات امروز ما می‌تواند نگاه انسان به جامعه و دغدغه‌های متعالی انسان باشد، اما برای رسیدن به این نگاه گاهی معبرها متفاوت است و به راحتی می‌توانیم از معبر ادبیات انقلاب اسلامی به این نگاه برسیم، اما برخی این موضوع را جبهه متمایزی می‌بینند و شاید رسیدن به این نگاه را امکان‌پذیر نمی‌دانند، در حالی که یکی از معبرها می‌تواند ادبیات انقلاب باشد.

وی با بیان اینکه آنچه ما نیازمند آن هستیم، دغدغه انسان در عرصه جهانی است و در این زمینه هیچ جغرافیا و گرایش خاصی موردنظر نیست، بیان کرد: از معبر انقلاب اسلامی، آئینی و یا افقی بدون دیدگاه و گرایش خاص نیز می‌توان به نگاه انسان به جامعه رسید.

عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز در ادامه با اشاره به دلایل بی‌توجهی به شعر انقلاب در جشنواره شعر فجر گفت: شاید چندان نیازی به دسته‌بندی نباشد که شعر انقلاب در دسته یا محور خاصی باشد؛ چرا که کسانی که در این جشنواره حضور می‌یابند، غالباً کسانی هستند که با موضوع ادبیات انقلاب اسلامی در پیوند هستند.

وی با تأکید بر اینکه باید به موضوعات انقلاب اسلامی در جشنواره شعر فجر توجه شود، بیان کرد: همچنان که در جشنواره فیلم فجر و یا جشنواره‌های دیگر فجر گرایش‌های خاصی وجود دارد، در این جشنواره نیز باید این گونه باشد و بخشی از جشنواره به پژوهش اختصاص داده شود به ویژه پژوهش در حوزه انقلاب اسلامی.

وی با بیان اینکه جشنواره شعر فجر تاکنون بدون حاشیه نبوده است، عنوان کرد: البته هیچ یک از جشنواره‌ها بدون حاشیه نبوده است. یکی از دلایلی که سعی کردند، دایره شمول را گسترده کرده و همه نظرگاه‌ها را دخیل کنند، این بود که از این حواشی بکاهند، اما اگر الگوی رفتاری روشنی وجود داشته باشد، حتماً از این حواشی کم خواهد شد و منظور از الگوی رفتاری، اساس جشنواره است که پذیرش عام در جشنواره وجود داشته باشد. به عنوان مثال اینکه چه رده سنی و چه نوع شعری در جشنواره شرکت داده شود و موضوعات آن، به طور دقیق از قبل مشخص باشد.

وی در ادامه یادآور شد: جشنواره شعر فجر باید ویژه اصحاب ادبیات انقلاب باشد تا دغدغه دیگری نداشته باشند، از سوی دیگر حجم آثار ادبیات انقلاب فراوان است و می‌تواند جشنواره را پوشش دهد و از سوی دیگر کسانی که گرایش ندارند، همسویی و همراهی نمی‌کنند، مگر اینکه شعر ملی مطرح شود که بحث آن جداست. از این رو جشنواره شعر فجر می‌تواند به تنهایی به موضوع شعر انقلاب بپردازد.

captcha