خاخام یونس حمامی، خاخام بزرگ جامعه کلیمیان ایران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با بیان اینکه احترام گذاشتن به هر فردی از واجبات ادیان الهی است، اظهار کرد: ادیان توحیدی بر احترام به افراد تأکید داشته به ویژه افرادی که در یک آیین به عنوان رهبر یا پیامبر شناخته شده و مورد احترام باشد.
وی افزود: این مسئله برگرفته از فرمان تورات است، جایی که سفارش شده «همنوعت را مانند خودت دوست بدار»؛ در واقع به این نکته اشاره دارد که چیزی که برای خود نمیپسندی برای دیگران نپسند.
حمامی تصریح کرد: مسلماً هرگونه توهین و اهانت به دیگران به ویژه مقدسات ادیان دیگر هیچ جایگاهی از دیدگاه یهودیت و دیدگاه دیگر ادیان توحیدی نداشته است و مسئله اخیری که در فرانسه رخ داده است، جنبههایی سیاسی دارد و به دنبال سوءاستفاده از اتفاقات پس از آن است.
وی ادامه داد: وقتی به پیامبر یک دین توحیدی توهین شود، مسلماً پیروانش واکنش نشان میدهند که این واکنشها مورد سوءاستفاده قرار میگیرد؛ از سوی دیگر با استفاده از تندوریها و افراطیگریها تلاش خواهند کرد بین ادیان اختلافافکنی کنند.
خاخام یونس حمامی با تأکید بر ضرورت حفظ هوشیاری از سوی پیروان واقعی ادیان الهی گفت: همه ما به خدای یکتا اعتقاد داریم و در این راه باید قدم برداریم که حفظ حرمت یکدیگر قدمی در این راه است؛ از طرف دیگر پیروان ادیان باید مراقب باشند که با رفتارهای خود مورد سوءاستفاده سیاسی قرار نگیرند.
وی با بیان اینکه وقتی موج اهانت شروع شود، این مسئله دامنگیر سایر ادیان نیز خواهد شد، اظهار کرد: بر اساس این دیدگاه جامعه یهودیت به ویژه در ایران واکنش نشان دادند، از جمله نامهای بود که نمایندگان اقلیتهای مختلف به ویژه نماینده کلیمیان در مجلس در اعتراض به این اقدام موهن صادر کردند.
حمامی افزود: اهانت به مقدسات مورد تأیید هیچ یک از ادیان الهی نیست؛ حفظ حرمت طرف مقابل همواره جزو اصول همزیستی مسالمتآمیز و زمینهساز همگرایی بین افراد است و اهانت نه تنها برای افراد پیروزی به همراه نمیآورد بلکه نشاندهنده ضعف است.
وی در مورد اقدامات مؤثر برای جلوگیری از تکرار اهانتها به مقدسات ادیان گفت: پیشنهادهای حکیمانه رهبر انقلاب مبنی بر صبوری و همگرایی بین همه ادیان توحیدی میتواند وسیلهای برای دفاع از مقدسات ادیان و از سوی دیگر مقابله با تکرار اهانتها باشد.
خاخام جامعه کلیمیان ایران افزود: حفظ حرمتها و اتحاد و یکپارچگی بین ادیان توحیدی باعث میشود نه تنها تأثیرات منفی که اهانتکنندگان به دنبال آن هستند، ایجاد نشود، بلکه مجبور میشوند که دست از این اقدامات مذبوحانه و مکارانه بردارند و موفقیتی در جامعه بینالمللی کسب نکنند.