به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، استاد محمد صدیق منشاوی، قاری بزرگی است که در میان متأخران بینظیر و در میان متقدّمان کم نظیر بوده است.
وی از مفاخر بزرگ جهان اسلام و مبتکر الحان گوناگون قرآنی به شمار میآید چنانکه سبک تلاوت، صوت زیبا، لحن گرم و حزین، تلفظ صحیح و بیان قوی کلمات از مختصّات قرائت مرحوم استاد منشاوی است که با چیرگی و مهارت کامل و تسلّطی فوقالعاده شنونده را به آیات الهی متوجه میسازد.
او چنان تسلّطی به قرائات سبعه و عشره و راویان قاری دارد که وی را به عنوان یکی از بهترین اساتید این فن در جهان اسلام مطرح کردهاند تا آنجا که شهرتش را در جای جای جهان اسلام اذعان میدارند.
محتوای سوره شعراء
تمامى آیات این سوره (بجز چهار آیه آخر آن) در مکه نازل شده و تعداد آیات آن 227 آیه است. محتواى این سوره را میتوان در چند بخش خلاصه کرد در بخش اول طلیعه سوره است که از حروف مقطعه و سپس عظمت مقام قرآن و تسلى خاطر پیامبر(ص) در برابر پافشارى و خیره سرى مشرکان و اشارهاى به بعضى از نشانههاى توحید و صفات خدا سخن میگوید.
در بخش دوم فرازهایى از سرگذشت هفت پیامبر بزرگ و مبارزات آنها را با قومشان و لجاجتها و خیرهسریهاى آنان را در برابر این پیامبران بازگو میکند که بعضى مانند داستان موسى(ع) و فرعون مشروحتر و بعضى دیگر مانند سرگذشت ابراهیم و نوح و هود و صالح و لوط و شعیب کوتاهتر است.
در بخش سوم که در حقیقت جنبه نتیجهگیرى از بخشهاى گذشته دارد پیرامون پیامبر اسلام(ص) و عظمت قرآن و تکذیب مشرکان و دستوراتى به آن حضرت در زمینه روش دعوت و چگونگى برخورد با مؤمنان سخن میگوید و سوره را با بشارت به مؤمنان صالح و تهدید شدید ستمگران پایان میدهد.(تفسیر نمونه، ج 15، ص180)
محتوای سوره فجر
این سوره در مکه نازل شده و داراى 30 آیه است. این سوره همانند بسیارى دیگر از سورههائى که در مکه نازل شده داراى آیاتى کوتاه، تکان دهنده، پر طنین و توأم به انذارهاى فراوان است.
در بخش اول این سوره به سوگندهاى متعددى برخورد میکنیم که در نوع خود بیسابقه است و این قسمها مقدمهاى است براى تهدید جباران به عذاب الهى. در بخش دیگرى از این سوره اشارهاى به بعضى از اقوام طغیانگر پیشین مانند قوم عاد و ثمود و فرعون و انتقام شدید خداوند از آنان کرده است، تا قدرتهاى دیگر حساب خود را برسند.
در سومین بخش این سوره به تناسب بخشهاى گذشته اشاره مختصرى به امتحان و آزمایش انسان دارد و کوتاهى او را که در اعمال خیر به باد انتقاد میگیرد و در آخرین بخش این سوره به سراغ مسئله معاد و سرنوشت مجرمان و کافران و همچنین پاداش عظیم مؤمنانى که صاحب نفوس مطمئنه هستند میرود.(تفسیر نمونه، ج 26، ص438)
محتوای سوره علق
این سوره در مکه نازل شده و داراى 19 آیه است. مشهور در میان مفسران این است که این سوره نخستین سورهاى است که بر پیغمبر گرامى اسلام (ص) نازل شده و محتواى آن نیز مؤید همین معنى است و اینکه بعضى گفتهاند نخستین سوره حمد، یا سوره مدثر است خلاف مشهور است.
در فضیلت قرائت این سوره از امام صادق(ع) نقل شده است که فرمود «من قرأ فى یومه او لیلته اقرأ باسم ربک ثم مات فى یومه او لیلته مات شهیدا و بعثه الله شهیدا و احیاه کمن ضرب بسیفه فى سبیل الله مع رسول الله؛ هرکس در روز یا شب سوره اقرأ باسم ربک را بخواند و در همان شب یا روز بمیرد شهید از دنیا رفته است و خداوند او را شهید مبعوث میکند و در صف شهیدان جاى میدهد و در قیامت همچون کسى است که با شمشیر در راه خدا با پیامبر خدا جهاد کرده است».(تفسیر نمونه، ج 27، ص151)
محتوای سوره قارعه
این سوره در مکه نازل شده و داراى 11 آیه است. این سوره به طور کلى از معاد و مقدمات آن سخن میگوید، با تعبیراتى کوبنده و بیانى تکاندهنده و انذار و هشدارى صریح و روشن و سرانجام انسانها را به دو گروه تقسیم میکند؛ گروهى که اعمالشان در میزان عدل الهى سنگین است و پاداششان زندگانى سراسر رضایتبخش در جوار رحمت حق و گروهى که اعمالشان سبک و کم وزن است و سرنوشتشان آتش داغ و سوزان جهنم.(تفسیر نمونه، ج 27، ص257)
محتوای سوره همزه
این سوره در مکه نازل شده و داراى 9 آیه است. این سوره که از سورههاى مکى است از کسانى سخن میگوید که تمام هم خود را متوجه جمع مال کرده و تمام ارزشهاى وجودى انسان را در آن خلاصه میکنند، سپس نسبت به کسانىکه دستشان از آن خالى است به دیده حقارت مینگرند و آنها را به باد استهزا میگیرند.
این ثروتاندوزان مستکبر و خودخواهان حیلهگر چنان از باده کبر و غرور مست میشوند که از تحقیر دیگران و عیبجوئى و استهزا و غیبت آنها لذت میبرند و با آن تفریح میکنند.
در پایان سوره از سرنوشت دردناک آنها سخن میگوید که چگونه به صورت حقارتآمیزى در دوزخ پرتاب میشوند و آتش سوزان جهنم قبل از هر چیز بر قلب آنها مسلط میگردد و روح و جان آنها را که کانون این همه کبر و غرور و این همه شرارت بود به آتش میکشد، آتشى سوزان و مستمر و طولانى.( تفسیر نمونه، ج 27، ص307)
محتوای سوره اخلاص
این سوره در مکه نازل شده و داراى 4 آیه است. این سوره چنانکه از نامش پیدا است (سوره اخلاص و سوره توحید) از توحید پروردگار و یگانگى او سخن میگوید و در چهار آیه کوتاه چنان توصیفى از یگانگى خداوند کرده که نیاز به اضافه ندارد. (تفسیر نمونه، ج 27، ص428)
تلاوت سوره شعراء، آیات 69-89، سُوَر فجر، علق، قارعه، همزه و اخلاص با صدای استاد منشاوی
تا پایان سال جاری سه روز در هفته روزهای یکشنبه، سهشنبه، جمعه یک فایل از تلاوت قراء برتر جهان اسلام از گنجینه تلاوتهای ناب شبکه رادیویی قرآن بر روی تارنمای خبرگزاری ایکنا قرار میگیرد.