به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست مطبوعاتی فراخوان جذب هیئت علمی بهمن ماه 93 امروز یکشنبه، 12 بهمن با حضور حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمدرضا رضوانطلب، رئیس مرکز جذب اعضای هیئت علمی وزارت علوم تحقیقات و فناوری، محسن ضرغام، معاون برنامهریزی و اجرایی، عباس یزدانی، معاون نظارت ارزیابی و امور استانها و غلامحسین خدری، معاون تأیید صلاحیت مرکز جذب وزارت علوم برگزار شد.
رضوان طلب، رئیس مرکز جذب اعضای هیئت علمی وزارت علوم در ابتدای مراسم با اشاره به آیه «جَاء الْحَقُّ وَزَهَقَ الْبَاطِلُ»(اسرا/87) گفت: امروز روز بازگشت امام خمینی(ره) به میهن است. منطق قرآن این است که وقتی حق میآید، باطل نابود میشود، آنچه که در انقلاب ما اتفاق افتاد، این بود که کار به جایی رسید که بختیار گفت ما با صدای بلند اعلام میکنیم آیتالله هر زمانی که بخواهد به ایران برگردد. مفتح اعلام کرد که 12 بهمن ساعت 9 امام(ره) برمیگردد، افرادی زیادی آماده استقبال شدند. یکی از افرادی که به مراسم نظم میدادند، مقام معظم رهبری بودند. ایشان میفرمایند آن روز در تالار فرودگاه جمع شده بودیم، هم خوشحال بودیم و هم نگران که چه اتفاقی خواهد افتاد. از بین همه افراد مطهری داخل هواپیما رفت و امام را تا داخل تالار همراهی کرد.
گزارش یکساله مرکز جذب
وی همچنین در گزارش یکساله مرکز جذب به 12 سرفصل اشاره و اظهار کرد: از اقدامات تحولی مهم در این یکساله ایجاد ساختار مدیریتی و مأموریتی علی رغم لغو ساختار سازمانی مرکز بود. در ابتدای قبول مسئولیت با دو حادثه مواجه شدیم. پستهایی که اعلام شده بود مربوط به طرح مهر آفرین بود و دولت یازدهم در همان ابتدا طرح را قابل مطالعه اعلام کرده بود. به همین دلیل متوقف شده بود، با عدهای از همکاران ساعتی و پارهوقتی بدون جایگاه سازمانی مواجه شده بودیم. سه تا معاومت اجرایی و برنامهریزی، تأیید صلاحیت و ارزشیابی و امور استانها را تعیین کردیم.
رضوانطلب افزود: کار بعدی سرعت بخشیدن به روند رسیدن به پروندهها بود. در گذشته میانگین زمان 189 روز کاری بود. میانگین زمان پروندههای ما الان 28 روز است البته در مورد پروندههایی که ناقص نباشد. اقدام بعدی اهتمام به امر آموزش و توجیه کارشناسان و همکاران مرکز جذب بود. حدود 1700 نفر در ردههای مختلف نیرو داریم. در 110 دانشگاه هیئتهای اجرای جذبمان در هر دانشگاه 7 تا 9 نفر هستند. کارگروه بررسی توانمندی علمی حداقل 5 نفر و کار گروه بررسی صلاحیت عمومی حداقل 5 نفر هستند. مرکز جذب از اعضای هیئت علمی حدود 1700 نفر بهعنوان کارشناس دارد. در این یکسال چهار نشست شامل دو نشست هماهنگی و توجیهی در یزد و ارومیه و دو نشست آموزشی و هماندیشی در کرمانشاه و اهواز بوده است.
وی عنوان کرد: برنامه چهارم الکترونیکی کردن روند رسیدگی به پروندهها بوده است، از سال 89 فراخوان داشتیم؛ اما الکترونیکی بودن فقط در مرحله فراخوان بوده بعد دستی انجام میشد. الان یک نرمافزار تکمیلی تعریف کردهایم اما از اساس کامل نوشته نشده بود؛ لذا نرمافزار جدیدی را در دست تهیه داریم که امروز که روز شروع ثبت نام برای متقاضیان بهمنماه بود آماده استفاده بود، اما به خاطر هجوم کار ترجیح دادیم بعد از گذشت از اوج تقاضاها، اطلاعات را به آن منتقل کنیم. کسی که ثبت نام میکند کد رهگیری به او داده میشود و تا پایان دوره هیئت علمیاش میتواند با کارشناس جذبش در تماس باشد.
رئیس مرکز جذب اعضای هیئت علمی وزارت علوم با اشاره به تهیه کتاب قانون جذب، اظهار کرد: یک سری قوانین مصوب مجلس و بعضیها مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است که حدود 400 صفحه تنظیم شده است. تحول بعدی تغییر نظام رسیدگی به پروندههاست به کارشناس واحد ضوابط آموزش داده شدند و پروندهها یک کارشناس واحد پیدا میکنند هم برای پرونده علمی و هم عمومی.
تقویت نظام نظارتی و بازرسی
وی ادامه داد: مورد بعد تقویت نظام نظارتی و بازرسی است. قبلاً ردهها به سراغ مرکز جذب میآمدند اما مرکز جذب به جایی مراجعه نمیکرد. در این یک ساله حداقل 42 دانشگاه را رفتهایم و از پروندههای آنها کسب اطلاع کردهایم و بر کارشان نظارت مستقیم داشتهایم. نظام رسیدگی به شکایات را نیز احیا کردیم. این بخش پیش بینی شده بود؛ اما این محقق نمی شد. فرد به سختی می توانست از نتیجه کسب اطلاع کند. عملاً امکان شکایت محقق نبود. امکان شکایت در قانون پیش بینی شده است، الان اجرایی می شود و امکان دفاع برای ذی نفعان فراهم است. مورد بعدی ایجاد نظام انضباط و آراستگی کارکنان است.
رضوان طلب با اشاره به چابکسازی بدنه کارمندی، اظهار کرد: تا حدودی ناگزیر شدیم که تعداد کارمندان را کاهش دهیم. همچنین بر ایجاد سیستم پاسخگویی اهتمام داریم. در طبقه همکف وزارت علوم جایی برای پاسخگویی در نظر گرفته شده است. نامهها نباید بدون پاسخگویی باشد. سه اصل دقت، سرعت و کرامت شعار عمده کارشناسان ما بوده است و با بهترین وجه باید با افراد برخورد شود.
وی همچنین با اشاره به مزایای تمرکز در جذب هیئتهای علمی، اظهار کرد: این ایراد واقع می شود که چرا استقلال را از دانشگاه ها گرفته اید. محدودیت ایجاد نشده بلکه عدالت در توزیع فرصت ها ایجاد شده است. در هر کجای کشور و در هر کجای دنیا که بخواهند می توانند ثبت نام کنند و از این فرصت استفاده کنند. مورد دیگر افزایش گزینه ها برای انتخاب اصلح است. دانشگاه وقتی می خواست یک استاد انتخاب کند گزینه ها در حد چند نفری بودند که اساتید دیگر می شناختند، الان برای 10 جایگاه، 200 نفر ثبت می کنند. همچنین این سیستم یکپارچگی و هماهنگی ایجاد میکند.
وی افزود: از حساسیت ها و حمایت های منطقه ای و بومی دوری می شود. وقتی سیستم متمرکز باشد این مسائل پیش نمی آید. اینکه می گوییم متمرکز یعنی مبادله اطلاعات به صورت متمرکز است والا 90 درصد کار در دانشگاه ها انجام می شود. اولین نظر را در مورد فرد، نزدیک ترین همکاران وی در آینده می دهند.
رضوان طلب با بیان اینکه سامانه جذب دو بار در سال باز می شود، گفت: شهریور و بهمن این سامانه باز می شود. شبکه ای غیر قابل نفوذ است و به هیچ کسی اجازه حذف و اضافه چیزی از پرونده ها داده نشده است. مدارک از دبیرخانه به مرکز اسناد می رود و بایگانی می شود. بررسی ما فقط به صورت شکلی و نه محتوایی است.
فضاسازی منفی در رابطه با استقلال دانشگاه ها
وی با اشاره به محدودیت های موجود، عنوان کرد: تقلیل و کاهش ویرانگر مرکز یک مشکل اساسی ما بود. بودجه ما نسبت به سال 92، 10 درصد شده بود و 90 درصد کاهش بودجه داشتیم. ساختار سازمانی از همان ابتدا تعلیق شد. عامل محدود کننده دیگر فضاسازی منفی به عنوان لزوم اعطای استقلال به دانشگاه هاست. ما مزاحم استقلال دانشگاه ها نیستیم. فقط هماهنگ کننده هستیم. توانستیم این عامل را با نشست ها یک مقدار کنترل کنیم.
وی با اشاره به فراخوان جذب اعضای هیئت علمی، گفت: طبق روالی که جزئی از قانون است، در سال دو بار سامانه گشوده می شود. یک بازه ای را در ابتدا برای بارگذاری اطلاعات دانشگاه ها اعلام می کنیم که تا آخر دی است، برای اینکه نیازهای خودشان را اعلام کنند و بعد 5 یا 6 روز برای ویرایش زمان گذاشته می شود. بنا بود از دیروز درگاه گشوده شود اما ساعت 12 امروز درگاه ثبت نام متقاضیان گشوده شد که مقارن روز ورود امام است. بنا بر اعلام نیاز دانشگاه ها، 8108 نفر عضو هیئت علمی نیاز بوده، اما این بررسی شد و مرکز تشخیص داد که 2292 کرسی به عنوان نیاز معتبر است و تا آخر بهمن متقاضیان می توانند ثبت نام کنند.
رئیس مرکز جذب اعضای هیئت علمی وزارت علوم سامانه ثبت نام را www.farakhan.mjazb.ir اعلام کرد و گفت: رسیدگی به پرونده چهار ماه و نیم زمان می برد. سه ماه فرصتی است که در اختیار دانشگاه است و 45 روز برای مرکز است. ما 45 روز را به 28 روز رسانده ایم. می خواهیم تا پایان سال پرونده ها تمام شوند و برای سال جدید پرونده بدون پاسخ نداشته باشیم.
وی عنوان کرد: مسئولیت مرکز جذب، جذب کردن نیست. پرونده ها را فقط بررسی می کنیم که صلاحیت دارند یا خیر. برای رشته های خاص و نقاط محروم و غیر انتفاعی جذب مربی خواهیم داشت.
رضوان طلب در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا در رابطه با شیوه ارزیابی مقالات و امتیازدهی به افراد برای جذب به عنوان هیئت علمی، گفت: بررسی مقالات توسط هیئت های ممیزه انجام می شود و قانونش را هم همانجا اعمال می کند. نظرات بررسی شده و یک تجربه جهانی پشتش است. در مورد تقلب علمی هم خوشبختانه وزارت علوم، نرم افزار «همانندجو» را تهیه کرده است. الان مقالاتی که به ایران داک وارد می شود، امکان اضافه ای ایجاد شده است که مشخص می شود چقدر از مقاله تقلب و چقدر تولیدی است. درصد مشخص می شود که چقدرش از جای دیگر آمده است.در جلسه گذشته، دو پایان نامه آورده بودند که 95 درصدش مثل هم بود. 5 درصد بقیه هم احتمالاً اسامی و تشکرها بوده است.
وی در رابطه با تعداد ثبت نام دوره قبلی اظهار کرد: در مورد ردیف های استخدام و بودجه مشکل داریم. وقتی ما تأیید را می فرستیم ملازم با این نیست که حکم هیئت علمی زده شود. 5276 نیاز اعلام شده بود که 16 هزار و 778 نفر ثبت نام کردند.
رئیس مرکز جذب اعضای هیئت علمی وزارت علوم افزود: مهلت ثبت نام تا پانزده بهمن است و ممکن است به خاطر اختلالات اینترنتی یک یا دو روز هم تمدید شود.
وی همچنین در پاسخ به سؤالی در رابطه با آیین احراز صلاحیت، گفت: آیین نامه ها را هیئت عالی تهیه کرده اند و در اختیار گذاشته اند. این که هر کسی که به عنوان هیئت علمی می آید را بگوییم قرآن بخوان کار درستی نیست. بهتر است آشنایی او با قرآن به شکل دیگری احراز شود و بحث علمی مطرح شود. در عین حال این تئوری فکری را نیز قبول نداریم که استاد قرآن چه ربطی دارد که با قرآن آشنا باشد. بالاخره اینها می خواهند نماینده مکتب امام صادق(ع) باشند. اگر در فرآیند جذب سؤال توهین آمیز باشد به شدت از آن پرهیز می کنیم. در حال بازسازی فرم ها هستیم که موجب توهین و مذمت نباشد.