به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، احیای شعائر اسلام در پناه انقلاب اسلامی کشورمان ایران، هویت ایرانی - اسلامی را به مردم بازگرداند و شعار «ما می توانیم» با رهنمودهای رهبر انقلاب، شاهراه بزرگی را برای اقدامات ارزشمند نخبگان سیاسی، فرهنگی و علمی کشور گشود. در سه دهه گذشته شاهد دستاوردهای عظیم و امیدبخشی از سوی آیندهسازان ایران اسلامی بودهایم و اکنون مستقلترین نظام سیاسی جهان، میتواند در عرصههای گوناگون علمی عرض اندام کند.
در آستانه 14 بهمن، روز فناوری فضایی و ایام فجر انقلاب، پرتاب چهارمین ماهواره بومی جمهوری اسلامی در سایه سنگینترین تحریمها و برغم همه محدودیتها، واکنش بسیاری از رسانههای بینالمللی را برانگیخت. این ماهواره که تمام مراحل ساخت، پرداخت و ردیابی آن در درون کشورمان و با اتکاء به توانمندی و دانش نسل جدید انقلاب صورت گرفته است، باردیگر رشد بالنده علمی ایران در عرصه فناوریهای پیشرفته را به رخ دشمنان کشاند.
دانشمندان سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران در روز دوشنبه این ماهواره بومی، موسوم به «فجر» را به فرمان رئیس جمهور و با رمز «یا محمد رسول الله(ص)» به فضا پرتاب کردند.
ویژگیهای ماهواره فجر
ماهواره 52 کیلویی فجر پس از ماهوارههای امید، رصد و نوید چهارمین ماهواره ایرانی در مدار زمین محسوب میشود و توسط متخصصان سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع و شرکت صنایع الکترونیک ایران ساخته شده است؛ این ماهواره دارای شکل هندسی ۶ ضلعی با ارتفاع ۴۹ سانتیمتر و عرض ۳۵ سانتیمتر است. از دوربینی پیشرفته بهره میبرد که با استفاده از آن میتواند تصاویری با کیفیت بالا را به زمین ارسال کند و موضوعات نقشه برداری، هواشناسی و برخی برنامه های تحقیقاتی از جمله ماموریت های این ماهواره است.
ماهواره فجر در واقع ماهوارهای حرفهای و برآمده از اصول طراحی ماهواره امید است اما ویژگیهای جدید در کنار ارتقاء قابلیتهای ماهواره امید در طراحی فجر منظور شده است؛ روی بدنه ماهواره فجر سلولهای خورشیدی به کار رفته است که با تأمین توان از نور خورشید و شارژ باتریهای آن، نقش مؤثری در افزایش عمر کاری آن به یکسال و نیم دارد. دارای سامانه جی پی اس برای مشخص کردن موقعیت ماهواره را هر لحظه در فضا، برای کاربردهای علمی و عملیاتی از دیگر قابلیتهای ماهواره فجر است.
درحال حاضر رصد ماهواره فجراز طریق پایگاههای اینترنتی مرجع تعیین مدار(بینالمللی) در صدر پربینندهترین مدارها قرار گرفته است و سایتهای معتبری نظیر n2yo و celestrak با ارائه مشخصات مداری ماهواره فجر، حضور این ماهواره را در مدار تائید کردند.
ماهواره ملی فجر، حاصل تلاش جهادی دانشمندان ماست
حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان، با اشاره بر مصمم بودن دولت یازدهم بر پیمودن مسیر پیشرفت گفت: این راه را ادامه میدهیم تا مرحله ای که بتوانیم نیازهای ملی خودمان را در زمینه فضایی توسط همه دانشمندان و فناوری بومی تامین کنیم.
ایجاد زیرساختهای مناسب و کسب توانمندی جهت طراحی و ساخت نسل جدید ماهوارهبرها، فراهم شدن زمینه ورود به بازار جهانی خدمات فضایی بهواسطه پرتاب ماهواره، استفاده از توانمندیهای بومی در توسعه علوم و فناوریهای فضایی و طراحی مأموریتهای پیچیده فضایی، از دستاوردهای طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره ملی فجر هستند.
ایران در عرصه تولید ماهواره به پیشرفتهای قابل ملاحظهای دست یافته است
ماهواره فجر همچنین مورد توجه بسیاری از رسانهها قرار گرفت و تلویزیون چین با یادآوری اینکه ماهواره فجر بر اساس گفته کارشناسان و متخصصان ایرانی قادر است تصاویری دقیقی را به زمین مخابره کند، عنوان کرد: ایران در عرصه تولید ماهواره به پیشرفتهای قابل ملاحظه ای دست یافته و خواهد توانست تا سال 2016 سه ماهواره دیگر را که همگی ساخت ایران است، در مدار زمین قرار دهد.
ولاد تایم، تارنمای روسی نیز در این باره نوشت: ایران در دهههای پس از پیروزی انقلاب اسلامی پیشرفت های زیادی در عرصه های مختلف به دست آورده و ساخت و پرتاب ماهواره ها گوشه ای از این زمره است که این کشور به جهان نشان می دهد و کارشناسان این کشور از افتخارات به دست آمده به خود می بالند.
جنیفر ساکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اما بدون اشاره به فاصله 470 کیلومتری ماهواره «فجر» از زمین، پرتاب این ماهواره را به برنامه موشکی نظامی ایران مرتبط کرد و گفت: برنامه موشکی ایران و ساخت موشکهای دارای توانایی حمل کلاهک هستهای در این کشور بخشی از موضوع مذاکره با 1+5 بوده و خواهد ماند.
قابل ذکر است، ایران نهمین کشور دنیا پس از شوروی، ایالات متحده آمریکا، فرانسه، ژاپن، چین، بریتانیا، هند و اسرائیل است که به طور مستقل موفق به پرتاب ماهواره شدهاند.
در پایان ذکر این نکته قابل تأمل است که امیدواریم دستاودهای علمی بزرگ در ایران، گامی به سوی برپایی تمدن اسلامی بردارد و فراموش نکنیم که این انقلاب اسلامی منحصر به ایران نیست، بلکه تمام ملتهای مستعضف و آزادیخواه جهان با اتکا به توان خود باید استقلالشان را حفظ کرده و از عرصههای علمی برای پیشبرد منافع عدالتخواهانه بهره جویند.
* گزارش فرشته میرزا