کد خبر: 2818012
تاریخ انتشار : ۱۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰:۵۳

گذشت و ایثار منجر به سلامت روانی افراد می‌شود

کانون خبرنگاران نبأ/ رقیه بقایی: یک روانشناس مطرح کرد: ایثار و گذشت منجر به سلامتی بیشتر افراد شده وموجب می‌شود فرد در ارتباطات اجتماعی و شغلی موفق‌تر و با خانواده و اجتماع تعامل بهتری برقرار کند.

به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، مینا پورفرخ، دکتر روان‌شناس در برنامه «پشت پلک صبح» گروه سلامت و تفریحات شبکه رادیویی سلامت ضمن بررسی نقش ایثار و فداکاری بر سلامت جامعه، اظهار کرد: ایثار و فداکاری در افراد بر اساس الگوی یادگیری است، یعنی از والدین یا از جامعه یاد گرفته شده که روحیه ایثار را در خودش ایجاد کند یا این که افراد به شکل‌های مختلف احساس نیاز دارند و ناکامی‌های گذشته آن‌ها باعث گذشت و ایثار می‌شود؛ این نوع نیاز برایشان تداعی می‌شود و حس می‌کنند طرف مقابل به این از خود گذشتگی و فداکاری نیاز دارد.

وی ادامه داد: در هر حال در هر دونوع حالت، گذشت و فداکاری باعث افزایش اعتماد به نفس افراد می‌شود. فرد خود را در مرحله رشد و تکامل دیده، از نظر احساس خود را برتر از دیگران می‌بیند و به این نتیجه می‌رسد که من این توانمندی را داشتم که دیگری را ببخشم؛ حسی که کمتر کسی ممکن است داشته باشه و در بهبود روان فرد تأثیر به‌سزایی دارد. با گذشت و ایثار فرد ابتدا خودش لذت می‌برد و بعد گرایش به تشویق‌های اجتماعی پیدا می‌کند.

پورفرخ در ادامه بیان کرد: از دیگر آثار گذشت این است که گذشت و فداکاری و ایثار منجر به سلامت بیشتر شده و روی سایر توانمندی‌های زندگی فرد تأثیر می‌گذارد. فرد در ارتباطات اجتماعی و شغلی موفق‌تر خواهد بود و با خانواده، دیگران و اجتماع تعامل بهتری برقرار می‌کند و همین مسئله در جنبه‌های معنوی با خدا هم می‌تواند تأثیرگذار باشد. همچنین قدم‌های مثبت دیگری برداشته چرا که این روحیه را باعث آرامش خود می‌بیند.

وی ادامه داد: گذشت و ایثار مانع آسیب‌های روانی احتمالی در افراد می‌شود؛ مثلا فشار زندگی یا معضلاتی که برای فرد ایجاد می‌شود، کمتر برایش سخت و دشوار به نظر می‌آید، قطعا محیط به نوعی برایش متحول می‌شود که فشارهای بیرونی برایش کمتر جلوه می‌کند، چراکه نگرش مثبتی به اطراف خود پیدا می‌کند و با انرژی مثبتی که خودش به خودش می‌دهد جلوی مشکلات احتمالی را می‌گیرد.

این روان‌شناس تصریح کرد: افرادی که دارای وجدان اخلاقی بیشتری هستند یا اصطلاحا super ego بالاتری دارند بیشتر فداکاری می‌کنند و افرادی که در ارزیابی شناختی خود قوی‌ترند یا اصطلاحا خودآگاهی دارند، نسبت به رفتار هرلحظه خود اندیشه می‌کنند و خود را در راه کمک به دیگران قرار می‌دهند. همچنین افرادی که باورهای عمیق معنوی و مذهبی دارند هم معمولا در گذشت و ایثار و بخشودگی نسبت به دیگران موفق‌ترند، همچنان که امام علی(ع) در این باره می‌فرمایند؛ «لذتی که در عفو هست در انتقام نیست».

پورفرخ در پایان اظهارکرد: گاهی فداکاری و ایثار چشم‌پوشی از خطای دیگران است و دادن فرصت به دیگری و به عبارتی بخشیدن او، این رفتار خود نتیجه مثبتی را به همراه دارد که فرد خاطی را تحت تأثیر قرار می‌دهد و با فرصتی که فرد به او می‌دهد، او را هم  در مسیر نیکبختی قرار خواهد داد.

captcha