به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست خبری زمستانه خود با اهالی رسانه که امروز، 27 بهمن برگزار شد، به ارائه گزارش عملکرد چند ماهه اخیر پرداخت و گفت: تا هماکنون که در ماههای پایانی سال به سر میبریم، در 14 نمایشگاه خارجی شرکت کردهایم. در ماه آینده نیز نمایشگاه دیگری برپا میشود که با حضور در آن، این حضور به 15 عدد میرسد.
وی با بیان این مطلب افزود: سیاست حضور در نمایشگاههای خارجی بنا بر اولویتهای فرهنگی ایران انجام شد و کشورهایی که در موضوع تمدن ایران نگاه خاصی داشتند از جمله گرجستان، تاجیکستان، داغستان و ... در شمار کشورهایی بودند که ایران در نمایشگاه کتاب آنها شرکت کرد.
ایران مهمان ویژه نمایشگاه کتاب روسیه در 2015 است
صالحی از حضور ایران در نمایشگاه کویت، عمان و قطر نیز یاد کرد و گفت: این حضور گاه برای کسب تجربه در این باره بوده است. همچنین ایران برای نخستین بار در سال 2015 مهمان ویژه نمایشگاه کتاب مسکو خواهد بود.
وی با اشاره به نمایشگاه کتاب مسکو ادامه داد: این نمایشگاه از رویدادهای فرهنگی مهم در سطح جهان و منطقه است و تلاش برای حضور جدی در این نمایشگاه جدی است و علاوه بر ارتباط با روسیه، میتوان با کشورهای مشترکالمنافع با روسیه نیز تعامل برقرار کرد.
صالحی به کشور افغانستان و اهمیت این کشور از نظر فرهنگی برای ایران اشاره و اظهار کرد: در این باره چند اقدام دنبال شد که یکی تجلیل از یک نویسنده افغانی در جایزه جهانی کتاب سال بود. از سویی حضور شاعران در جشنواره شعر فجر در افغانستان نیز با این نگاه انجام شد که زبان شعر ایران و افغانستان مشترک است.
رقابت دو کشور بر سر جایگاه مهمان ویژه نمایشگاه کتاب
معاون فرهنگی وزیر ارشاد گفت: بحث دیپلماسی فرهنگی دیگر در حوزه نشر به مهمان ویژه امسال در نمایشگاه کتاب تهران بر میگردد که در این راستا دو کاندید داریم، یکی عمان و دیگری تاجیکستان که به دلیل قرابت زبانی با ایران در این گروه قرار گرفته است.
وی با اظهار امیدواری در این باره که تا دو، سه هفته آینده یکی از دو کشور به عنوان مهمان ایران در نمایشگاه کتاب تهران معرفی شوند، عنوان کرد: موضوع دیگر در دیپلماسی فرهنگی، حمایت از ترجمه آثار ایرانی به زبانهای خارجی است.
صالحی از بررسی این موضوع در شورای مدیران یاد کرد و افزود: اعتبارات مالی نیز برای این موضوع در نظر گرفته شده است و این اقدام مقدمه گسترش میراث مکتوب به جوانان جهان به شمار میآید.
تالارهای گفتوگو و تفویض اختیار به تشکلها
وی همچنین به موضوع طرح تالارهای گفتوگو در نمایشگاه کتاب تهران اشاره کرد و یادآور شد: قرار شد این موضوع به صورت تفصیلی طی دو، سه هفته بررسی شود. برپایی این تالارها به منظور سهولت در سفر نویسندگان به ایران و تبادل اطلاعات است.
صالحی یادآور شد: موضوع رویکرد تفویض اختیار به تشکلها و نهادهای مدنی و خصوصی نیز از دیگر موضوعات در دیپلماسی فرهنگی است. سیاست ارشاد و دولت این است که مسئولیت تصدیگری را کاهش دهد و تشکلها و نهادها را در این حوزه فعالتر کند.
وی اظهار کرد: این اقدام در نمایشگاه کتاب فرانکفورت به خوبی پیش رفت و در نمایشگاه کتاب بولونیا به صورت جدیتر انجام شد. همچنین حضور تشکلهای نشر در نمایشگاه کتاب تهران در شورای برنامهریزی و مدیریت بررسی میشود تا تمام فعالیتها به تشکلها سپرده شود.
باید به سمت مشارکت حداکثری با سازمانها برویم
صالحی با اشاره به اینکه امسال برای نخستین بار وزارت ارشاد با تشکلها در این باره همکاری میکند، گفت: امیدوارم که نمایشگاه در پایگاه خود که مکانی برای اهالی نشر است جای بگیرد؛ در این باره باید یادآور شوم که کار دولت، نمایشگاهداری نیست.
وی افزود: رویکرد سوم در این باره مشارکت سازمانی است که شامل فعالیتهای فرهنگی در محدوده وزارت ارشاد است. این اقدام سبب میشود که مشکلات تاثیرگذاری و استفاده کمتر از هدفگذاریها پدید آیند. در این باره باید به سمت مشارکت حداکثری با سازمانها برویم.
صالحی به برخی جشنوارهها که وزارت ارشاد در برگزاری آنها با نهادها همکاری داشته است اشاره و اظهار کرد: برای مثال جشنواره جلال آلاحمد که ارشاد با همکاری شهرداری آن را برپا کرد از این جمله به شمار میآید.
تفاهمنامههایی که در همافزایی تجربههای مشترک امضاء شدهاند
معاون وزیر ارشاد از اینکه همافزاییهای سازمانی تجربههای مشترک ایجاد میکند، یاد و بیان کرد: در این باره وزارت ارشاد با دهها وزارتخانه تفاهمنامه امضاء کرده است و معاونت فرهنگی نیز به صورت مجزا با 10 مجموعه تفاهمنامه به امضاء رسانده که این مجموعهها حتی شامل سازمان بنادر و شرکت رجاء نیز میشود.
وی با اشاره به فرصت ایجاد شده در این باره گفت: این اقدام فرصت تجمیع امکانات را فراهم میکند. همچنین عدالت فرهنگی در کشور و اینکه بارها گفتهام که ایران، تهران نیست از دیگر رویکردهای دیپلماسی فرهنگی است.
صالحی به اجرای تفاهمنامههای استانی اشاره کرد و افزود: در اجلاسی که با مدیران در تبریز داشتیم، حدود 80 درصد مصوبات مراحل اجرایی خود را طی کردند. شورای تعاملات استانی نیز برپا شد و آئیننامه شکل گرفت.
وی از حضور 360 ناشر در هر نمایشگاه استانی یاد و اظهار کرد: در این نمایشگاهها یک میلیارد بن توزیع شده است. از دیگر رویکردهای دیپلماسی فرهنگی میتوان به شفافیت کارکردی اشاره کرد که کارهایی طی چند ماه اخیر در این باره انجام شده است. شفافیتی که برای اولین در اعلام اسامی داوران کتاب سال و جایزه جهانی به اجرا درآمد.
امضای تفاهمنامه در 44 موضوع دینی
صالحی به حمایت از موضوعات خاص به عنوان دیگر رویکرد دیپلماسی یاد کرد و گفت: این اقدام بر مبنای ارزشهای حاکم و نظام است. در حوزه دین با توجه به اینکه از حوزههایی به شمار میرود که موضوعات اجتماعی، انقلابی و مدنی نیز در آن مطرح هستند، بحث حمایت از ارزشهای دینی به میان میآید که جایگاه مهمی دارد.
وی با بیان اینکه از گفتن نام جمهوری اسلامی ایران و انقلاب اسلامی ایران ابایی نداریم، افزود: وزارت ارشاد خود را موظف میداند که در راستای باورهای اسلامی بکوشد. در این باره 26 میلیارد و 849 میلیون ریال در حوزه دین تفاهمنامه امضاء شده است.
صالحی گفت: تفاهمنامهها در 44 موضوع منعقد شدهاند. در این باره 42 میلیارد ریال برای خرید کتاب هزینه شده است که سهم قابل توجهی را در حوزه دین شامل میشود.
وی همچنین به کتب دفاع مقدس اشاره و اظهار کرد: توافقنامههایی نیز در این باره به عمل آمده است که شامل 465 میلیون تومان است و خرید کتاب در این حوزه برابر 776 میلیون ریال بوده. این رویکرد به نگاهی بر میگردد که در گذشته، حال و آینده برقرار است و خود را مرهون ارتباط وجودی با این دوره خاص میبیند.
برپایی نمایشگاه ادیان، مذاهب و اقوام
صالحی همچنین هویت ایرانی ـ اسلامی را رویکرد دیگر دیپلماسی فرهنگی معرفی کرد و یادآور شد: بحث مفاخر فرهنگی و استانها در این باره مطرح است که 29 توافقنامه در این باره با استانها به عمل آمده که 475 میلیون تومان را شامل میشود.
وی افزود: در حوزه سبک زندگی نیز اقداماتی انجام شده است که طی آن به شعر بومی، منطقهای و محلی توجه ویژه شود. اطلاعرسانی و نقد کتاب دیگر موضوع مطرح شده در این باره به شمار میآید. چند پایگاه نیز در حال آمادهسازی برای افتتاح هستند.
صالحی گفت: نرمافزارهای تخصصی حوزه کتاب و نشستهای تاریخ شفاهی از دیگر اقدامات در دست انجام به شمار میروند. همچنین نمایشگاه ادیان، مذاهب و اقوام فرصتی تاریخی است که زمینه ایجاد انسجام را فراهم میکند.
در این نشست، علیرضا برازش مدیر دفتر چاپ، علیاصغر سیدآبادی، مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی فرهنگی و کتابخوانی، همایون امیرزاده، سرپرست اداره کتاب و مهدی قزلی، مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی حضور داشتند.