به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، پس از برگزاری نشست خبری سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونان وی طی صبح امروز، 27 بهمن در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وی در حاشیه نشست به سؤالات خبرنگاران در موضوعات مختلف پاسخ داد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره چرایی اینکه رئیسجمهور محور سخنان خود را بر ممیزی متمرکز کرده است، گفت: ممیزی موضوع اول ما نیست، اما از جمله ده مسئلهای است که با آنها روبرو هستیم و باید به آن فکر و برایش راهحل پیدا کرد. اینکه برخی از افراد تصور میکنند که همه موضوعات کتاب به ممیزی مربوط میشود و چنانچه حل شود، مشکلات کتاب نیز رفع میشود صحیح نیست. این افراد تقلیلگرا هستند.
با انبوه شدن مقررات، راههای دور زدن پدید میآیند
صالحی همچنین در پاسخ به سؤال دیگری با این مضمون که رییس جمهور در اختتامیه کتاب سال این موضوع را که ممیزی قوانین و اصول چندانی لازم ندارد، بلکه یک، دو و در نهایت سه اصل آن را کفایت میکند مطرح کرد، یادآور شد: یک اصل در حوزه قانونگذاری وجود دارد و آن هم این است که تکثر قوانین از جایی به بعد ضدعدالت محسوب میشود؛ به این معنی که اگر مواد قانونی را افزایش دهیم، حتماً به رعایت عدالت و حقوق اجتماعی و ارزشها کمک نخواهیم کرد. رئیس جمهور بر این پایه و اساس موضوع را با چند اصل مطرح کرد که چند کلید اصلی در دست ما باشد. زمانی که مقررات انبوه شوند، راههای دور زدن قوانین نیز پدید میآیند.
معاون وزیر ارشاد با اشاره به اینکه چنین نگاهی برگرفته از دید خاص به دانش حقوق ناشی میشود، گفت: افرادی که به نگارش مقررات روی میآورند، این رویکرد را قبول دارند و معتقد هستند که نباید قوانین به صورت جزیی نگریسته شود.
وی افزود: نگاه رئیسجمهور این بود که قوانین هر چه مفصلتر نوشته شوند، راههای اجرای آن سختتر میشود. برداشت من از صحبتهای رئیس جمهور این بود که ایشان به دیدگاه کاهش اصول ممیزی علاقهمند و معتقد هستند که ممیزی باید بر این اساس دنبال شود.
تصویب آییننامه در حوزه نظارت بر ضوابط نشر
صالحی درباره واگذاری ممیزی به ناشران و اقدامات ارشاد در این باره نیز اظهار کرد: در جلسه هیئت نظارت بر ضوابط نشر، آئیننامهای به تصویب رسیده است که بر همان اساس، دستورالعمل اجرایی آن در دست تدوین قرار دارد. بر اساس آن، ناشران باید کارگروههای خود را به هیئت نظارت معرفی کنند که در صورت تأیید میتوانند در انتشارات به کار بپردازند.
وی این اقدام را تفویض مطلق ندانست و گفت: کارگروههای بررسی باید به هیئت نظارت معرفی شوند تا هیئت آنها را تأیید کند. البته در آئیننامه ملاحظاتی نیز درباره ریسک سرمایه در نظر گرفته شده است.
صالحی در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به چرایی برکناری علی شجاعیصائین اظهار کرد: وی فردی صلاحیتگرا بود و بر همین اساس انتخاب شد و رویکرد مثبتی در اداره کتاب داشت و ثمرات خوبی را در مدت حضور یک ساله وی شاهد بودیم.
حاشیه نسازیم
وی با اشاره به اینکه برخی افراد موافق استفاده از منابع انسانی دولتهای پیشین نبودند، گفت: بهترین کار ما برای نظام جمهوری اسلامی این است که حاشیه درست نکنیم. از رسانهها میخواهم با موضوع برکناری شجاعیصائین ور نروند. یک بحث اداری بود که به جابجایی منجر شد. مشکلات حاد مالی هم در این زمینه مطرح نبوده بلکه جابجایی اداری بود.
صالحی به اینکه حوزه اقتصاد نشر و کتاب در شرایط سخت و بحرانی قرار دارد، اشاره و عنوان کرد: التهاب در این حوزه به نفع حوزه نشر نیست، من نیز مدیر حاشیه نیستم و دوست ندارم حاشیهسازی کنم. شجاعیصائین نه مشکل مالی و نه هیچ مشکل دیگری نداشت.
وی همچنین درباره سؤالی پیرامون محمدرضا اسدازاده و حضورش در خبرگزاری کتاب ایران به عنوان سردبیر با وجود استعلام منفی از نهادهای امنیتی گفت: این مسئله تکذیب میشود. استعلامی در این باره گرفته نشده است که جوابش منفی باشد.
صالحی درباره اینکه ارتباط برخی افراد این مجموعه با بیرون از آن سبب میشود برخی کتابها با حاشیه منتشر شوند، اظهار کرد: ارشاد امین حوزه فکر است. متاسفانه هنوز فرصت دسترسی برای افرادی که محرم نیستند وجود دارد، اما این کار غیراخلاقی و غیرحقوقی است و باید در برابرش ایستادگی کرد.
وی افزود: در این باره بخشی از وظایف به مجموعه حراست وزارت ارشاد مربوط میشود و بخشی از آن نیز به حوزههای وزارتی برمیگردد. بخشی از این وظایف نیز شامل حوزه معاونت فرهنگی است، ولی در هر صورت باید این موضوع را عنوان کرد که افرادی هستند که این موضوع را رعایت نمیکنند.
کتاب «من نسل امروز» باید بررسی شود
صالحی درباره کتاب «من این نسل» که برای فرار از ممیزی در کشور آذربایجان به چاپ رسیده است، ولی گویی اتفاقی از دیدگاه مسئولان ارشاد نیفتاده، توضیح داد: درباره این اثر یا نویسنده آن، شجاعیصائین به من مطلبی را ارائه نکرد. طبیعی است که پس از ملاحظه محتوایی وزارت ارشاد باید نظر بدهد، اما این کار نیازمند آن است که بررسی صورت گیرد. من این موضوع را نفی نمیکنم که کتاب باید بررسی شود. بنابراین میخواهم که اجازه دهید کتاب به مدت یک ماه مورد بررسی قرار گیرد.
وی افزود: از سویی باید این مطلب را بیان کرد که این کتاب در ایران منتشر نشده است و وزارت ارشاد به آن مجوز نداده. از این رو نظارت بر کتابی که به آن مجوز ندادهایم، صورت نگرفته و باید مطابق قانون مورد بررسی قرار گیرد.