به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی امروز سه شنبه 28 بهمنماه، در اولین کنگره ملی اقتصاد مقاومتی با تشکر از دستاندرکاران این مراسم اظهار کرد: در رابطه با سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی به چند موضوع اشاره میکنم که نکته اول ارزیابیهایی است که منجر به تدوین سیاستهای اقتصاد مقاومتی در مجمع تشخیص مصلحت نظام شد.
وی افزود: نکته دوم روح حاکم بر این سیاستهاست؛ در ابعاد مختلفی در زمینه این سیاستها بحث شده اما روح حاکم بر اساس ارزیابی وضعیت اقتصادی کنونی کشور بوده است. نکته سوم نکاتی مهمی است که در اقتصاد مقاومتی باید پیگیری کرد.
رئیس مجلس ادامه داد: در ارزیابی شرایطی که منجر به تدوین سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی شد، گاه گفته میشود تدوین و ابلاغ این سیاستها به خاطر تحریمهای بینالمللی بوده که این امر صحیح نیست هر چند شاید تحریمها عاملی اثرگذار بود اما اقتصاد ایران مشکلات اساسی دارد و شاید اقتصاد مقاومتی پاسخگوی این مشکلات است.
لاریجانی با بیان اینکه پس از انقلاب اسلامی روحیه مناسبی برای توسعه اقتصادی شکل گرفت، گفت: اما با این وجود مشکلات همچنان باقی ماند و از جمله این مشکلات اقتصاد دولتی است؛ در سیاستهای اصل 44 و سیاستهای اقتصاد مقاومتی بنا شد اقتصاد به مردم واگذار شود اما این مشکل دولتیبودن همچنان وجود دارد و مردم در اقتصاد حضور ندارند.
رئیس مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: نکته دیگر این است که اقتصاد ما در مقابل برخی دسیسهها از مقاومت کافی برخوردار نیست و هر چند حضرت امام(ره) فرمودند که استقلال سیاسی، اقتصادی، امنیتی و فرهنگی محور کار باشد اما هنوز در حوزه استقلال اقتصادی مشکلات زیادی وجود دارد و تاکنون نتوانستهایم استقلال اقتصادی را در کشور حاکم کنیم و این امر میتواند به استقلال سیاسی و فرهنگی آسیب برساند.
وی یادآور شد: نکته دیگر این است که ما کشور را گران اداره میکنیم و با وجود هزینههای زیاد بهرهوری لازم حاصل نمیشود؛ این ارزیابیها از شرایط کشور و آسیب تحریمها باعث توجه به این نکته شد که عیبهای خود را بدانیم.
لاریجانی در ادامه سخنان خود درباره روح حاکم بر سیاستهای اقتصاد مقاومتی گفت: روشن است که اکثر بندهای این سیاستها قابل اجراست و در مفهوم ابهامی ندارد؛ ما با امکاناتی که داریم باید رشد اقتصادی را بر تولید ملی مبتنی کنیم اما اسناد بالا دستی نباید باعث گم کردن هدف اصلی که همان تحقق اقتصاد مقاومتی است بشود؛ بنابراین باید به درستی روح حاکم بر این سیاستها را درک کرد که در این صورت رونق بر تولید حاکم خواهد شد.
وی افزود: اولین مسئله در این سیاستها این است که اگر بخواهیم جهشی در اقتصاد ملی حاصل شود، باید اقتصاد مردمی شود لذا سیاستهای اصل 44 برای همین امر تدوین شد اما همانند بسیاری از قوانین دیگر به خوبی اجرایی نشده است. مثلا امسال 180 هزار میلیارد تومان حجم بودجه جاری و عمرانی است که از این میزان فقط 30 هزار میلیارد به بودجه عمرانی اختصاص دارد و که بدین شکل پیشرفت ممکن نیست.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: نکته دیگر این است که رونق تولید باید مبتنی بر اقتصاد دانشبنیان باشد و این نشست هم میخواهد چنین نگاهی ترویج کند اما مشکلی که وجود دارد در زمینه ارتباط دانشگاه و صنعت است که تاکنون این ارتباط خیلی کارآمد نبوده است و در صنعت هم رقابتی وجود ندارد. همچنین باید دانست که اقتصاد مقاومتی از لحاظ مفهومی مشکلی ندارد اما سازوکارهای اجرای آن نیازمند تلاشهای شما دانشگاهیان است.
لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود در اولین کنگره ملی اقتصاد مقاومتی یادآور شد: نکته دیگر در رابطه حمایت از صادرات انتخاب مشتریان راهبردی است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی عنوان شده است ولی به نظرم در این زمینه کمتر موفق بودهایم.
وی همچنین به فلسفه تأسیس صندوق توسعه ملی اشاره کرد و گفت: فلسفه صندوق این است که منابع نفت و گاز کمتر برای مصارف استفاده کنیم تا از دسترس دولت خارج شده و صرف توسعه بخش خصوصی و تعاونی شود هر چند گاهی دستبردهای قانونی یا غیر قانونی به آن زده میشود که صحیح نیست.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان اظهار کرد: امیدوارم این نشست به تحقق اقتصاد مقاومتی کمک کند و عاملی برای برطرف کردن گرههای کور اجرایی در این زمینه باشد.