کد خبر: 2865120
تاریخ انتشار : ۲۹ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۲
داوود دانش‌جعفری:

توسعه صادرات غیر ارزی راهکار کاهش وابستگی به درآمد نفت است

گروه اقتصاد: وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت نهم درباره ضرورت عدم وابستگی بودجه به نفت برای تحقق اقتصاد مقاومتی اظهار کرد: در بخش ارزی چالش مهم این است که صادرات غیر ارزی ما به اندازه کافی نیست که بتواند ارز مورد نیاز کشور را تامین کند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، به نقل از ستاد خبری کنگره ملی اقتاصد مقاومتی، داوود دانش‌جعفری، وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت نهم بااشاره به راهکار تحقق صحبت‌های مقام معظم رهبری مبنی بر طراحی اقتصادی مقاوم در مقابل تهدید‌های دشمن،  اظهار کرد: نگاهی به گذشته اقتصاد ایران حاکی از این است که در برخی سال‌ها اقتصاد پررونق و در برخی دیگر وضعیت نامطلوب به لحاظ رشد پایین اقتصادی داشته‌ایم.
وی با تأکید بر ضرورت آسیب‌شناسی درباره رونق‌ها و رکودها در مسائل اقتصادی اظهار کرد: باید پس از شناسایی شاخص‌های موثر در آسیب‌ها آنها را در سیاست‌گذاری‌های جدید به کار بگیریم تا به تجربیات تلخ گذشته برخورد نکنیم.
دانش‌جعفری اظهار کرد: دو عامل مهم در ایجاد نوسانات اقتصادی تأثیر مستقیم دارد. دسته نخست  مربوط به سیاست‌های داخلی و عامل بعدی به مسائل بیرونی مرتبط است که به صورت برون‌زا در اقتصاد ایران تأثیر گذاشته است.
وی ادامه داد: ازجمله این مسائل تحریم‌ها و در واقع کاهش قیمت جهانی نفت و مسائلی از این قبیل است. کشور باید برای هر کدام از مسائل راه‌کارهایی را پیدا کند تا بتواند در مقابل نوسانات مختلف مقاومت کند.
دانش جعفری درباره لزوم و ضرورت قطع وابستگی اقتصاد کشور به بودجه نفت گفت: نفت در اقتصاد کشور دو کارکرد دارد که در وهله نخست، بخش مهم و قابل توجهی از بودجه دولت را تامین و نقش دیگر آن تأمین ارز مورد نیاز واردات است. بنابراین اگر بخواهیم وابستگی‌مان به نفت کاهش یابد دراین دو حوزه باید یک اقدام جدی صورت گیرد در بخش اول که تأمین مالی دولت است، دولت باید راهکارهایی را اتخاذ کند که تامین مالی بودجه عمومی را خارج از نفت تأمین کند.
وی گفت: در حال حاضر تعداد زیادی از کشورها بودجه عمومی خود را از مالیات تأمین می‌کنند. اینکه در کدام بخش می‌توان میزان مالیات را افزایش داد، مسئله مهمی است که باید مورد بررسی قرار گیرد. برخی از کشورها مالیاتی که از فروش نفت دریافت می‌کنند به مراتب بیشتر از پولی است که از فروش نفت دریافت می‌کنند، این مسئله نشان می‌دهد مالیات جایگاه مهمی در کشور دارد.
این اقتصاد دان ادامه داد: در مورد بخش ارزی چالش مهم این است که صادرات غیر ارزی ما به اندازه ای نیست که ارز مورد نیاز کشور را تامین کند، در این زمینه باید برنامه ریزی‌ها برای توسعه کالاها و خدمات صادراتی باشد.
وی تأکید کرد: در حال حاضر صادرات غیر نفتی به جایگاهی رسیده است که بتواند ارز مورد نیاز کشور را تأمین کند. اما بخشی از نارسایی‌ها به کافی نبودن منابع ارز برای واردات بر می‌گردد. همچنین بخشی از درآمد ارزی کشور که از صادرات می‌آید در اقتصاد داخلی رسوب پیدا نمی‌کند، بلکه در بیرون از مرزها رسوب می‌کند.

captcha