کد خبر: 2871564
تاریخ انتشار : ۰۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۴:۲۸
ناصری به ایکنا خبر داد:

تدوین منابع و مفاهیم حکمت برای کاربرد و توسعه در دانشگاه‌های علوم پزشکی

گروه سلامت: عضو گروه‌حکمت، طب‌سنتی و طب‌اسلامی فرهنگستان علوم‌پزشکی توسعه حکمت در‌ طب را برای زنده کردن نگاه به ابعاد غیر‌مادی و اخلاق معنوی در پزشکی را از برنامه‌های آتی فرهنگستان علوم پزشکی خواند.

محسن ناصری عضو گروه حکمت، طب اسلامی و طب سنتی فرهنگستان علوم پزشکی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، بر توسعه حکمت در دانشگاه‌ها تأکید و اعلام کرد: فرهنگستان در حال حاضر بر روی آماده سازی منابع و مفاهیم حکمت برای توسعه و کابرد آن در دانشگاههای علوم پزشکی کار می کند.

وی افزود: حکمت در گذشته دارای دو بعد بوده است که متأسفانه این دو بعد در پزشکی امروزی مغفول مانده است. یکی از این ابعاد به جنبه‌های غیرمادی انسان ارتباط دارد، در حکمت اسلامی و ایرانی انسان را موجودی که تنها ابعاد مادی دارد نمی دیدند، بلکه ابعاد غیر‌مادی آن را هم در نظر می گرفتند. زمانی که به ابعاد غیر‌مادی و معنوی انسان در طب توجه شود تعریف پزشکی و دیدگاه آن نسبت به بیمار متفاوت می شود.

ناصری ادامه داد: بعد دوم آن هم از توجه به بعد غیر مادی مشتق می‌شود که بعد اخلاق است، اخلاق منشعب از معنا، وقتی ایمان وجود داشته باشد،اعتقاد به آخرت و روز حساب نیز وجود دارد، در نتیجه آن نگاه دیگری بر پزشکی حاکم می شود که با اخلاق پزشکی که امروز از غرب نشأت می گیرد تفاوت دارد. این نگاه اخلاقی به پزشکی و سلامت در طب سنتی و اسلامی ما وجود داشته است.

وی اضافه کرد: به دلیل نقش حکمت در طب و سلامت، فرهنگستان تصمیم گرفت تا نام گروه طب سنتی و اسلامی را به گروه حکمت، طب سنتی و طب اسلامی تغیر دهد.

تأثیر اسلام بر طب سنتی
مدیر گروه طب سنتی و اسلامی دانشگاه شاهد در ادامه با اشاره به تاثیر پذیری طب سنتی از فرهنگ اسلامی گفت: اگرچه طب سنتی با آنچه طب اسلامی گفته می شود متفاوت است اما قدر مسلم این است که طب سنتی از آن تأثیر پذیرفته است.

ناصری افزود: طب سنتی، مجموعه دانش‌هایی است که از 10هزار سال پیش در ایران باستان شکل گرفته؛ تجربه‌های پزشکی مصری، هندی و چینی را در یک بستر تجمیع کرده است که با ورود اسلام از عقاید و معنویات آن تأثیر پذیرفته است.

رییس مرکز تحقیقات کارآزمایی بالینی طب سنتی تأکید کرد: کسب علم و دانش جزو اصول اولیه اسلام است اما باید توجه داشت ائمه معصوم نه برای طب که برای هدایت آمده بودند. در جریان این هدایت به سلامت مردم هم توجه داشتند و دستوراتی در رابطه حفظ صحت مسلمانان می‌دادند.

150 نفر فارغ التحصیل طب سنتی در ایران وجود دارد
وی همچنین با اشاره شروع دوباره طب سنتی در ایران عنوان کرد: از سال 86 که در وزارت بهداشت طب سنتی و اسلامی به صورت رسمی جریان پیدا کرده است دوره های تخصصی آن هم آغاز به پذیرش دانشجو کرده اند، اخیرا هم رشته تاریخ متون پزشکی ایران ذیل طب سنتی نظام آموزشی شده است.

ناصری افزود: دوره تخصصی طب سنتی که یک دوره 4 ساله است توانسته است همزمان به تولید مقالات خوبی در این زمینه بپردازد. در حاضر حدود 150 نفر فارغ التحصیل طب سنتی در ایران وجود دارد.

عضو فرهنگستان علوم پزشکی یاد آور شد: طب سنتی و طب اسلامی بر پیشگیری بیشتر از درمان تأکید دارد، آنچنان که در تعریف پزشکی در کتاب هدایت المعلمین فی طب گفته شده است « پزشکی پیشه ای بود که سلامت انسان نگاه دارد و چون از دست رفته باشد باز آرد به علم و عمل» این نگاهی است که متأسفانه در پزشکی امروزی کمرنگ شده است.

captcha