به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، هرساله به برکت نظام جمهوری اسلامی در کشور جشنوارههای قرآنی متعدد و پرباری برگزار میشود که یکی از مهمترین آنها جشنواره بزرگ «مدهامتان» است. جشنواره قرآنی یعنی حضور برای دریافت پیامهای جهانی و جاودانی قرآن: «کِتابٌ أنْزَلْناهُ إِلَیْکَ لِتُخْرِجَ النّاسَ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ» (ابراهیم/1)
دبیرخانه دائمی جشنواره بزرگ جوانان مساجد کشور به منظور جهتدهی و غنیسازی اوقات فراغت جوانان و نیز استفاده از ابزارهای فرهنگی و هنری در جهت جذب بیشتر و بهتر آنان به مساجد، جشنواره بزرگ قرآن با نام «مدهامّتان» را برگزار میکند.
اعتلای فرهنگ قرآنی
مدهامتان به معنی دو باغ خرم مقابل یکدیگر است و به آیه 64 سوره الرحمن اشاره دارد و این جشنواره هر ساله به منظور شناسایی و موفقیت هر چه بیشتر و بهتر فعالان قرآنی مساجد کشور و با هدف اعتلای فرهنگ قرآنی به صورت 2 مرحله استانی و کشوری به همت ستادعالی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور و با مشارکت مراکز مختلف برگزار میشود. جشنواره قرآن از جشنوارههای مورد علاقه اعضای کانونهای مساجد است که همه ساله در رشتههای حفظ، قرائت، ترتیل، اذان، صحت حمد و سوره، اذکار نماز, تفسیر و مفاهیم قرآن و نهج البلاغه برگزار میشود.
در مرحله استانی با توجه به گستردگی رشتههای جشنواره و نیز در راستای ارتقای سطح کیفی رقابت ها و صعود منتخبین اصلح استانی به مرحله کشوری، برگزاری همه رشتهها الزامی است و پس از آن نفرات منتخب مرحله استانی (رتبههای برتر هر رشته بر اساس آیین نامه) جهت رقابت و حضور در مرحله کشوری به دبیرخانه استان میزبان معرفی میشوند. انتخاب هیئت داوران و کمیتههای اجرایی و اجرای همه امور مربوط به مرحله استانی بر عهده دبیرخانه کانونهای فرهنگی و هنری استان بوده و دبیرخانه دائمی جشنواره بزرگ جوانان، مستقر در ستاد عالی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد، حکم ناظر کمی و کیفی را دارد.
مدهامتان شاخصترین جشنواره قرآنی
مرتضی طاهریان، معاون فرهنگی و هنری ستاد عالی کانونهای مساجد کشور در ارتباط با جشواره مدهامتان عنوان میکند: مجموعه ستاد عالی کانونهای مساجد کشور در طول سال و در سالیان گذشته جشنوارههای زیادی را برگزار کرده است که به نظر میرسد شاخصترین آنها مسابقات قرآنی مدهامتان است. عرصههای رقابتی قرآن به برکت نظام جمهوری اسلامی بحمدالله زیاد است و در این حوزه اقدامات خوبی انجام گرفته است اما بچههای مسجد هم نیاز به یک رقابت داشتند. رقابتی که درقدمهای اولیه فضا را باز کند تا همه علاقهمندان در آن شرکت کنند.
وی ادامه میدهد: البته جشنوارههای دیگری هم در رشتههای مختلف فرهنگی و هنری است. از این جهت از این جشنواره به عنوان شاخصترین یاد میکنم که همواره بین قرآن و مسجد یک ارتباط ریشه دار تاریخی، اعتقادی و مذهبی بوده و هست. اگر نگاهی هم به برجستهترین قرآء کشور داشته باشیم میبینیم که این ها تربیت شده فضای مساجد هستند و میتون ادعا کرد که حداقل مقدمات را در مساجد آموخته اند و به مدارج و مقامات عالیه رسیده اند و بخشی از برکاتی که نصیبشان شده را مرهون فضای مسجد میدانند.
قرآن در اولویت برنامههای کانونهای مساجد
طاهریان توجه ویژه به قرآن را در اولویت برنامههای ستاد عالی کانونهای مساجد کشور دانست و میگوید: طبیعی است که ما به عنوان مجموعهای که در ارتباط با کانونهای مساجد هستیم باید به موضوع قرآن توجه ویژه داشته باشیم. البته فعالیتهای قرآنی از لحاظ سازمانی در حوزه معاونت آموزش وپژوهش ما تعریف شده اما عرصههای رقابتی جشنواره ها در حوزه معاونت فرهنگی هنری و در قالب دبیرخانه دائمی جشنواره ها در حال برگزاری است.
وی میافزاید: ما در معاونت فرهنگی بر اساس رسالتی که داشته و در قالب دبیرخانه جشنواره ها هرساله تلاش میکنیم فضای رقابتی را ایجاد کنیم و از طریق ایجاد این فضای رقابتی هم در یک فضای رقابتی استعدادهای برتر مساجد را شناسایی کنیم و هم حمایتهای لازم را به فضل خدا از آنها داشته باشیم.
طاهریان با اشاره به مساعدتهای این جشنواره به برگزیدگان اظهار میدارد:حمایت هایی که میتوانیم داشته باشیم یک بخشی این است که کمک کنیم که به مراحل بالاتر راه پیداکنند. به عنوان مثال جناب آقای شاعق که از چهرههای خوب قرآنی کشور است در سال ۹۱ در جشنواره قرآنی مدهامتان در رشته قرائت رتبه اول را کسب کرد و ما با استفاده از سهمیه ای که از سازمان اوقاف و امور خیریه گرفتیم ایشان مستقیما به مسابقات کشوری اوقاف راه پیدا کرد و بعد بحمدالله از نفرات برتر بود و به کشور تونس اعزام شد و در آنجا هم حائز رتبه اول شد.
حمایت از برگزیدگان جشنواره
وی ادامه میدهد: در کنار آنها یکی از برنامه هایی قصد داریم امسال به شکل خاص دنبال کنیم این است که از برگزیدگان قرآنی علاوه بر این که در قالب لوح تقدیر و تندیس و هدایای نقدی تقدیر به عمل میآوریم، بنا داریم از آن ها حمایتی کنیم تا در مساجد کرسیهای آموزش قرآن داشته باشند. اگر داشته باشند کمک میکنیم که گسترده تر شود و اگر نداشته باشندحمایت میکنیم تا در یکی از مساجد شهر خودشان بتوانند این کرسی ها را راه اندازی کنند.
اهداف جشنواره
معاون فرهنگی و هنری ستاد عالی کانونهای مساجد در بیان اهداف این جشنواره تصریح میکند: اما در کنار اینها اهداف دیگری هم داشته ایم مانند ترغیب و تشویق مدیران کانون ها به کشف استعدادهای محلی و منطقه ای فعال در امور قرآنی، همچنین آشنایی بیشتر مردم و مسئولان با ظرفیتهای قرآنی موجود در کانون ها، چراکه مسابقات قرآنی مدهامتان در حاضر تبدیل به یک عرصه رقابتی شده که کانونیهای فعال در امر قرآن میآیندو شرکت میکنند ازاین طریق ظرفیت عظیم قرآنی مساجد و کانون هامعرفی شود.
وی درا دامه میافزاید: البته چندسالی و برای سومین دوره است که ویژه ائمه محترم جماعات بخش تفسیر هم به این جشنواره اضافه کرده ایم و خوشبختانه فضای رقابتی خوبی بین طالاب جوان و ائمه جماعات ایجاد شده و در پایان این جشنواره شاهد حضور منتخبین بخش تفسیر هستیم.
طاهریان ادامه میدهد: ما در تمام مراحل استانی و کشوری بخش هایی را قرار داده ایم که مخاطب بتوانند بسته به توان و استعداد خود شرکت کنند. حتی امسال در مرحله استانی در بخش حفظ حتی یک جزء و سه جزء و پنج جزء هم داشتیم و البته ۱۰ ،۲۰ و کل بود که در بخش نهایی کشوری داشتیم.
رسالت ستاد کانونهای مساجد
طاهریان با اشاره به رسالتهای ستاد عالی کانونهای مساجد میگوید: مسئله مهمی که آن را جزء رسالتهای خود میدانیم از رشتههای مرحله استانی ، بحث صحت قرائت حمد و سوره و اذکار نماز بود. یا بحث مفاهیم قرآن و نهج البلاغه که جزء اولویتهای ما به حساب میآید یعنی در کنار قرائت و تلاوت و سایر موارد نگاهی جدی به مفاهیم قرآن و نهج البلاغه هم دریم و این عرصه رقابتی به گونه ای طراحی شده که فضای مناسبی برای حضور اقشار مختلف و استعدادهای مختلف باشد که البته در دو رده سنی زیر ۱۶ و بالای ۱۶ سال هستند.
وی با اتاکید بر رعایت استانداردهای لازم در برگزاری این جشنواره بیان میکند: به همین جهت اقتضائات مساجد درنظر گرفته شده و بر اساس آن آیین نامه نوشته شده است اما درمرحله کشوری استانداردهای لازم را رعایت کرده ایم و کار کاملا حرفه ای بسته شده است. اگر نگاهی هم به داورهای مرحله نهایی داشته باشید ملاحظه میکنید که از بهترین داوران کشوری استفاده شده است.
چهرههای مطرح قرآنی کشور زیر سایه مدهامتان
طاهریان تصریح میکند: برخی از چهره هایی که در حال حاضر از چهرههای مطرح قرآنی کشور هستند جوانانی بودند که سال ها در عرصه مدهامتان نقش آفرینی کرده اند و از بچههای خیلی خوب کانونی ما هستند مثل آقای ولیزاده که امسال نماینده جمهوری اسلامی ایران بود و به مالزی رفت و سالهای گذشته هم نفر اول دانشجویان جهان اسلام بود. یا آقای حجبری که سال گذشته در مسابقات بین المللی قرآن حائز رتبه اول حفظ شد. اینها از جمله جوانانی هستند که سال ها در عرصه مدهامتان رقابت کرده اند. از این جنس افراد ما بسیار داریم که چه در بخشهای استانی و چه در بخشهای ملی و الحمدالله بین المللی نقش آفرینی کرده اند.
دستاوردهای جشنواره برای استانهای میزبان
معاون فرهنگی ستاد عالی کانونهای مساجد در بیان یکی دیگر از دستاوردهای این جشنواره میگوید: بگذریم که ما بنا به در خواست مقامات مسئول استان برای بار دوم امسال این جشنواره را در خوزستان برگزار کردیم اما یک دستاورد مهم دیگری که ما داشتیم و جزء برنامههای اصلی ما است این است که مرحله کشوری این مسابقات در استانهای مختلف برگزار شده.
وی اضافه میکند : طبیعی است که وقتی استانی میزبان برگزاری رقابت شود تلاش میکند همه توان قرآنی خود را به میدان بیاورد و مرحله استانی خود را آنچنان با قوت برگزار کند که بتواند بهترین چهرههای قرآنی خود را در میزبانی خود به کشور معرفی کند تا بتوانند از جایگاه قرآنی استان خود دفاع کنند.
آغاز موج قرآنی به برکت جشنواره
طاهریان به راه افتادن موج قرآنی در استان میزبان را از دیگر مزایای این اقدام میداند و تصریح میکند: نفع این قدم اول به خود آن استان میرسد و یک اتفاق مبارک دیگر پیش میآید و آن این که طبیعی است که اگر چهرههای شاخص استان میزبان مقام بیاورند آن استان در سالهای بعد به عنوان مدعی مطرح میشود و تلاش میکند که در دورههای بعدی از اعتبار بدست آمده حداکثر استفاده را داشته باشند. در کنار این ها ما در هر استانی که حضور پیدا میکنیم قبل و بعد از مسابقه یک موج قرآنی خیلی خوبی در مساجد استان ها به راه میافتد.
طاهریان در پایان یادآور میشود: برخی میگویند با توجه به هوای خوزستان مسابقات را در این ایام برگزار نکنیم اما ما میگوییم انشاءالله این ریزگردها به برکت قرآن برای همیشه از خوزستان بروند.
جشنوارههای قرانی وسیله اتحاد مسلمانان
در شرایطی که مسلمانان در برابر هجوم بیرحمانه دشمنان و کفار احتیاج به اتحاد و همبستگی دارند، اینگونه جشنواره ها و همایشهای قرانی بهترین راه است برای جمع شدن و چنگ زدن به قرآن که همان حبل الله و رشته محکم الهی است.
نهمین دوره جشنواره مدهامتان در مرحله استانی در تمام استانهای کشور در تاریخ 1/ 6/ 93 تا تاریخ 14/9/93 برگزار شد و مرحله کشوری جشنواره از پنچ شنبه مورخ 30 بهمن ماه تا یکشنبه سوم اسفندماه با حضور بیش از 200 نفر از برگزیدگان قرآنی مساجد کشور در استان خوزستان در حال برگزاری است.
*حدیثه سوختانلو