به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین صفریتبار، مسئول دارالقرآن شهرداری اسلامشهر در ابتدای این نشست به بیان شأن نزول سوره کوثر پرداخت و گفت: در شأن نزول این سوره آمده که وقتی دو تن از فرزندان حضرت رسول اکرم(ص) به نامهای قاسم و عبدالله از دنیا رفتند دشمنان اسلام لب به استهزا پیامبر(ص) گشودند و گفتند او منقطعالنسل است. در این هنگام جبرئیل بر پیامبر(ص) نازل شد و بشارت تولد دختری به نام فاطمه(س) را داد که از آن حضرت بهعنوان کوثر در قرآن یاد شده است.
وی در ادامه با اشاره به معنای کوثر، عنوان کرد: در تفاسیر مختلف بیش از 26 معنا برای کوثر یاد شده که از این میان میتوان به مقام محمود، شفیع، خیر و برکت فراوان، فرد سخی و ثروتمند و نیز به معنای کثرت فرزندان یاد کرد که تمامی این معانی در وجود حضرت زهرا(س) جمع شده بود. پیامبر(ص) در حدیثی فرمودند «کوثر نهری است در بهشت که سفیدتر از شیر و صافتر از بلور و دو طرف آن قبههایی است از در و یاقوت».
مدیر دارالقرآن شهرداری اسلامشهر در تفسیر آیه دوم این سوره، گفت: در آیه «فَصَلِّ لِرَبِّکَ وَانْحَرْ» خداوند خطاب به پیامبر(ص) میفرماید «برای پروردگارت نماز گزار و قربانی کن» . یعنی شکر باید هم معنوی باشد هم مادی. بعد معنوی آن یعنی نمازگزاردن، و بعد مادی آن یعنی قربانی کردن و اینجا منظور از «وانحر» قربانی کردن شتر بوده که از بهترین سرمایههای عرب است. بنابراین، این بهترین هدیه در شکرگزاری است؛ همچنان که نماز بالاترین عبادت معنوی است.
صفریتبار یادآور شد: خداوند در آیه سوم سوره مبارکه کوثر میفرماید «إِنَّ شَانِئَکَ هُوَ الْأَبْتَرُ» یعنی کسانی که عداوت کردند خداوند وعده کرده که در همین دنیا هلاکشان میکند. امام صادق(ع) در حدیثی میفرمایند «هر کسی سوره کوثر را در نمازهای واجب و مستحب بخواند، خداوند او را از آب کوثر مینوشاند و در یکی از جایگاههای بهشتی در محضر رسول اکرم(ص) قرار میدهد» که این کنایه از عاقبت به خیری است.