کد خبر: 2900201
تاریخ انتشار : ۰۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲:۲۴
طاهره محسنی:

فعالیت‌های بانوان در حوزه آموزش و پژوهش‌های قرآنی کم‌قوت است

گروه فعالیت‌های قرآنی: برگزیده دوازدهمین همایش بانوان قرآن‌پژوه اظهار کرد: هر چند که طی سال‌های گذشته کارهای خوبی در حوزه آموزش و پژوهش از سوی بانوان انجام شده اما قوت این کارها کم بوده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، «طاهره محسنی» برگزیده دوازدهمین همایش بانوان قرآن‌پژوه، متولد 1350 در تهران است که علاوه بر تحصیلات حوزوی تا لمعتین در رشته پیراپزشکی دانشگاه شهید بهشتی تحصیل کرده است، دارای مدرک کارشناسی و کارشناسی‌ارشد علوم قرآن و حدیث از دانشکده الهیات و معارف اسلامی و دکتری تفسیر تطبیقی قرآن از دانشگاه قم است. ایشان همچنین در زمینه تدریس، تبلیغ و پژوهش‌های قرآنی و تفسیر قرآن فعالیت‌های در خور توجهی داشته است. در زیر گفت‌وگویی با این بانوی قرآن‌پژوه انجام شده است.
درباره فعالیت‌های قرآنی خود طی سال‌های گذشته بفرمایید؟
اینجانب از سال 72 تاکنون به تحصیل، تدریس دروس متعدد از جمله عقاید و اخلاق، تفسیر قرآن، درایة‌الحدیث، نهج‌البلاغه، علوم بلاغت، مفردات قرآن، تجزیه و ترکیب، نظام سیاسی در اسلام، قانون اساسی، اربعین حدیث، حدیث‌شناسی ، حکومت اسلامی و ولایت فقیه، تاریخ اسلام، شرح خطبه فدک، علوم قرآنی، اعراب القرآن، علم رجال، تحلیل زبان قرآن، روش تحقیق در دانشگاه‌ها و حوزه‌های مختلف من‌جمله دانشگاه علوم پزشکی بقیةالله(عج)، اصول دین، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران – شمال،  بیمارستان نجمیه و بیمارستان بقیه‌الله(عج)، دانشگاه امام حسین(ع)، دانشگاه مذاهب اسلامی، دانشگاه امام صادق(ع) و حوزه ام ابیها، کوثر و عبدالعظیم الحسنی(ع) پرداخته‌ام، همچنین کلاس‌های تفسیر قرآن در مؤسسه دارتحفیظ القرآن الکریم، دانشگاه‌ها، حوزه‌های علمیه، محافل مردمی و مراکز قرآنی مختلف داشته‌ام؛ و هم اکنون نیز عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع) هستم. به پژوهش‌های قرآنی اهتمام داشته‌ام. علاوه بر این در زمینه تبلیغ در داخل و خارج کشور در محافل دانشگاهیان، همایش‌ها، کنفرانس‌ها، پایگاه‌های بسیج و محافل عمومی ـ مردمی نیز به امر تبلیغ می‌پردازم.
اگر آثار و مقالاتی در حوزه قرآنی دارید، بفرمایید؟
کتاب «سیر تکاملی انسان از عالم ذر تا قیامت براساس قرآن و سنت» و «متقین کهف حصین، شرح خطبه متقین نهج‌البلاغه» از اینجانب منتشر شده است و مقالات متعددی از جمله «نقش کاربردی مفاهیم قرآنی در کانون خانواده و جامعه» ارائه شده در همایش بین‌المللی زنان مسلمان اندیشمند، «الگوی جامع شخصیت زن در قرآن کریم»، «مفهوم و عوامل صلح در نهاد انسانی از دیدگاه ادیان الهی»، «تحلیلی کاربردی بر کلان بنیادهای زیرساختی دیپلماسی سیاست خارجی اسلام از منظر قرآن کریم»، «بررسی ادله اثبات معاد»، «بررسی انواع قلوب در قرآن»، «عشق و محبت در قرآن»، «بررسی مسئله اعجاز در قرآن»، «بررسی تطبیقی تفسیر قرآن و هرمونتیک»، «اسباب فهم صحیح قرآن کریم و موانع آن از دیدگاه امام خمینی(ره) و علامه طباطبایی» و... تدوین کرده‌ام.
برگزاری همایش بانوان قرآن‌پژوه را تا چه میزان در توسعه فعالیت‌های قرآنی بانوان موثر می‌دانید؟
در دوران  جمهوری اسلامی و حاکمیت اسلام، برخلاف زمان حاکمیت طاغوت، یکی از برنامه‌های اصلی برای مسئولان کشور، ترویج قرآن است. تلاوت قرآن، انس با قرآن، فهم قرآن و حفظ و تدبر در قرآن جزو برنامه‌هاست که یکی از مظاهر این فعالیت‌ها هم برگزاری همایش بانوان قرآن‌پژوه است. برگزاری این همایش‌ها مقدمه‌ای است برای شناساندن افراد قرآن‌پژوه به جامعه و الگو کردن افراد شاخص برای سایر اقشار جامعه. برگزاری همایش و معرفی بانوان قرآن‌پژوه باعث می‌شود که افراد دیگر هم در جهت فهم معارف و آیات قرآنی تلاش کنند و این خود مقدمه‌ای جهت انس افراد با قرآن و حرکت جامعه به سوی تدبر در قرآن است.
فعالیت‌های قرآنی بانوان را در کشور چگونه ارزیابی می‌کنید؟
الحمدالله امروز بانوان در جامعه ما با قرآن مأنوس شده‌اند. البته تا وضعیت مطلوب، گام‌های بسیاری مانده است و ما به این حداقل قانع نیستیم. بانوان با نقش محوری که در خانواده دارند می‌توانند نقش بسیار مؤثری در برقراری ارتباط اعضای جامعه با قرآن دارند. فعالیت‌های بانوان در زمینه قرائت، فهم و تدبر در قرآن است و آنچه که ما را به حقایق قرآن می‌رساند تدبر در قرآن است. همچنین فعالیت بانوان در حوزه حفظ قرآن مقدمه بسیار خوبی برای تدبر در آن است. حفظ و تکرار و انس با آیات کریمه و پی در پی آیات الهی را مورد توجه قرار دادن توسط بانوان موجب می‌شود که آنها بتوانند در قرآن تدبر کنند و جامعه را قرآنی کنند.
بانوان تا چه میزان در زمینه قرآن‌پژوهی موفق بوده‌اند؟
فعالیت بانوان قابل توجه است و کارهای خوبی صورت گرفته است اما هنوز با وضعیت مطلوب خیلی فاصله داریم. قرائت و حفظ و انجام فعالیت‌های پژوهی لازم است اما کافی نیست.  با در نظر گرفتن شرایط منطقه‌ای باید درصدد باشیم که مفاهیم و معارف عمیق قرآنی خود را به جهانیان مخابره کنیم، همچنین در زندگی‌های شخصی از مفاهیم عمیق قرآنی بهره بگیریم تا زندگی اسلامی مبتنی بر معارف قرآنی داشته باشیم که بانوان در این زمینه نقش بسیار موثری دارند. اما همانطور که اشاره کردم تا ایجاد این وضعیت مطلوب فاصله داریم و جهت از بین رفتن این فاصله ابتدا باید طبق نقشه راه مقام معظم رهبری(مدظله العالی) گام برداشت و با استعانت از قرآن و تدبر در آیات شریفه و عمل به آن به مقصود رسید.

حمایت از فعالیت‌های قرآنی بانوان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
مهم‌ترین کاری که در حوزه حمایت از فعالیت‌ قرآنی بانوان باید صورت گیرد اختصاص بودجه به فعالیت‌های این حوزه است، در حالی که هم‌اکنون در حوزه فعالیت‌های قرآنی بانوان با کمبود بودجه روبرو هستیم و به دلیل همین، فعالیت‌های قرآنی قوی اجرا نمی‌شود. اگر در بودجه قرآنی سالانه، بخشی به فعالیت‌های قرآنی بانوان اختصاص دارد این بودجه باید برای همین حوزه صرف شده و در اختیار دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه بانوان قرار گیرد تا خروجی مورد نظر به دست آید.
کمبودها و کاستی‌ها در حوزه فعالیت‌ قرآنی بانوان را چه می‌دانید؟
در این حوزه آنچه به نظر بنده کمبود و آسیب است نبود یک نظام مهندسی در فعالیت‌های قرآنی است. برای فرهنگ‌سازی قرآنی ما نیازمند یک نظام‌سازی قرآنی هستیم که جهت تحقق این مهم باید نظام‌های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی و خرده‌نظام‌های آن با تأثیر از مفاهیم عالیه قرآنی بازطراحی و پیاده‌سازی شود و طبق تجربه بانوان اصلی‌ترین نقش را در حوزه توسعه فرهنگ قرآنی ایفا می‌کنند که برای تربیت این افراد در این زمینه نیازمند آموزش‌های تخصصی هستیم.
توسعه فعالیت‌های قرآنی بانوان نیازمند چه اقدامات و راهکارهایی است؟
برای توسعه فعالیت‌های قرآنی بانوان، نیازمند تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری منسجم در این حوزه هستیم و لازمه این کار تأمین پشتوانه حقوقی از این فعالیت‌ها است و اقدام مهم و اساسی در این خصوص ساماندهی این فعالیت‌ها در عرصه‌های مختلف آموزشی، پژوهشی، تبلیغی و ترویجی است که این اقدام مقدمه ضروری و مسیر اساسی توسعه فرهنگ قرآنی در جامعه است.
چه پیشنهادی برای اجرای همایش بانوان قرآن‌پژوه دارید؟
اینکه همایش بانوان قرآن‌پژوه، فعالیت‌های قرآنی بانوان را رصد کرده و فعالان حوزه قرآنی بانوان را به جامعه معرفی می‌کند بسیار ارزشمند است اما به نظر می‌رسد اگر این همایش با سخنرانی یک شخصیت قرآنی مقتدر برگزار شود و سمت و سوی همایش به آن سمت برود که خاطر معزز رهبر معظم انقلاب را نیز تأمین کند بسیار مؤثرتر بوده و اثرات بهتری خواهد داشت.

captcha